Държавата се престраши да съди царя за горите

Завеждат иск срещу Кобургготски за 4521 дка, върнати му в повече
2 окт 2009 06:50,
82
Държавата се престраши да съди царя за горите
Снимка: БГНЕС

Държавата да заведе съдебен иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски, за да си вземе 4521 дка гори, които му бяха върнати в повече с решение на поземлената комисия в Самоков.

Това препоръчва в доклад до премиера Бойко Борисов работната група към Агенцията по горите, която от месец проучва казуса.

От доклада й до премиера става ясно, че част от спорните декари вече са изключени от горския фонд, което означава, че върху тях може да се строи, съобщава вестник "Сега".

Затова работната група препоръчва в защитата на държавния интерес да се включи и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На сайта на горската агенция вчера бе публикувана заповед на шефа й Георги Костов, с която той нарежда на правния отдел в агенцията да подготви иска.

Изключването на масива е станало на 3 декември 2007 г. със заповед на бившия шеф на ведомството Стефан Юруков (БСП) по искане на собствениците на имота.

Т.е. това е станало само месец преди Софийската окръжна прокуратура да установи с експертиза, че Сакскобургготски е надвзел гори и преди Юруков и тогавашният земеделски министър Нихат Кабил да почнат да си прехвърлят топката кой да разреши казуса.

В. "Сега" научил, че са изключени 5 дка от ползваните неправомерно гори. "Върху тях Сакскобургготски позволи на "Бороспорт - Боровец" да изгради водоем за заснежаване - технология за създаване на изкуствен сняг, обяснил шефът на "Бороспорт" Недялка Сандалска.

Дружеството е собственост на "МG корпорация", която наследи "Мултигруп", и е концесионер на ски съоръженията в Боровец. От пресцентъра на Симеон Сакскобургготски заявиха, че адвокатът, който следи казуса - Ели Христова, е в чужбина и ще го коментира, когато се върне.

Още по темата

"Царят винаги държи по този казус да се изказват експертите", допълниха оттам. Размотаването на държавните органи по проблема с царските гори започна на 16 януари 2008 г.

Тогава Софийската окръжна прокуратура съобщи, че е открила грешка на поземлената комисия в Самоков. Службата е възстановила гори по две заявления на Симеон Сакскобургготски от 2002 г., без да разбере, че става дума за едни и същи гори.

Първото заявление е за 12 022 дка, които наследниците доказват с нотариален акт от 1930 г. Второто е за 4521.5 дка, установени с крепостни актове от 1900 г.

Исканите 4521.5 дка всъщност са част от вече възстановения масив от 12 022 дка и така се оказва, че са реституирани два пъти.

Най-напред тогавашният земеделски министър Нихат Кабил дълго време отказваше да нареди на подчинената му поземлена комисия в Самоков да преразгледа решенията си за връщането на горите.

След медиен и обществен натиск Кабил все пак издаде такава заповед. Чиновниците от Самоков обаче отказаха да направят това, защото по закон това можело да се направи до 2006 г.

След това започна образуване на работни групи, които да анализират документите. Една от тях дори изкара, че бившият премиер всъщност бил ощетен с 3400 дка.

Макар че прокуратурата препоръча да се заведе иск срещу наследниците, горската агенция реши да обжалва решението на поземлената комисия по административен път.

Още няколко месеца бяха загубени, тъй като агенцията направи "грешка" и изпрати жалбата си до Административен съд – София, а не до Административен съд – София област. Съдът не прие жалбата и отново препоръча да бъде заведен граждански иск срещу наследниците на Борис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
лекия преди 14 години
"оправи" ни отзад точно за 800 дена и малко повече...ХАХАХАпък бойко холивудската звезда участва във всяка новина в *** българия....толкова часове в ефир по телевизията от началото на мандата му не е имал даже освалдо риос във всичките му сериали, не си мислете че бойко ще ни оправи това просто е нговия начин да ни излъже....след 4 години ще ревете пак и така до края на света
23
0
 
0
 
! Отговори
Васил Стефанов преди 14 години
Работата на държавата е да защитава ДЪРЖАВНИТЕ интереси. През последните 20 години стремежът на огромното болшинство от държавните служители (вкл. политици, депутати, чиновници, правораздаващи и др.) беше да удовлетворяват исканията на всеки, който им плати по някакъв начин. Тотална липса на държава. Нормално е и Кобурготски да се възползва - слагачи колкото искаш. Сега ще видим дали Борисов се стреми да възстанови държавността. И на мене ми е интересно.
22
0
 
0
 
! Отговори
костов преди 14 години
Хубава новина. И същевременно - първа сериозна проверка дали ББ наистина ще свърши нещо или само ще се оплаква.
21
0
 
0
 
! Отговори
Jolly Roger преди 14 години
Ние пиратите от Порт Роял се срамуваме!!! И ние грабихме много, но никога не сме правили такъв успешен абордаж, какъвто направи Симо Мадридския корсар с екипажа си от юпита над кораба България.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
a znaete li kolko sladko se oblajiha i Nihat kabil i emel etem i dogan estestveno, s parceli okolo GOvedarci. po tyrsko ne e imalo tyrci tam- sega tiq imoti imat. drygi puk si napraviha lift do 7-te ezera. i ako dne6nite hybavci ot vlastta ne popravqt gre6kite i ne nakajat predi6nite kradci- i te si zaminavat sled 3,5 godini. a broeni dni burzo minavat
19
0
 
0
 
! Отговори
мадрид-истанбул преди 14 години
А плюйте сега по Бойко,червени ***!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
prosto edno rzmotavane, ana durjani slyjiteli, sudii, prokyrori, 7 godini edna gre6ka ne moje da e se popravi. pozor. POZOR
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ей и аз бях от тези където гласуваха за този *** всичко му вземете долен лъжец
16
0
 
0
 
! Отговори
пешо преди 14 години
Наивници, докарали Симеончо в България. Целта му бе да заграби колкото може повече земя, гори и сгради. И го направи, подпомогнат от блюдолизци и клакьори. Ликуй народа-царот е гол!!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Haide narode, davaite malko po smelo ! Kogato bebeto ne plache vsichki misliat che e sito i dovolno.
14
0
 
0
 
! Отговори
НиК Каргонски преди 14 години
Какъвто ни е "царят",такъв ни е и "пъдарят"!
13
0
 
0
 
! Отговори
lqlq преди 14 години
az sum dovolen 4e ve4e celukupniq balgarski narod razbra 4e nqma sini 4erveni i zeleni i 4e si4ki sa v edin kiup za uni6tojenie i razprodavane na balgaria zatui bratq zimata si4ki u sofia na protestite neka ra razkarame vseki imal ob6to s vlasta za poslednite 80 godini 4ak do treto kolqno q da viim togaz nqma li da se opram
12
0
 
0
 
! Отговори
горския преди 14 години
Не е виновен, който е изял зелника, а който му го е дал. Кой е изготвил документите, кой е разрешил, подписал и т.н. И без специално образование, всеки , запитан на улицата, ще каже какво трябва да се направи. А у нас правистите май са само за това- да изопачават и крият фактите, и то ефикасно. Само едно Яне подскача и иска, та иска правосъдие.
11
0
 
0
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Какъв цар?За пъдар не става!Крадлив е!В интервюто на Кеворкян,категорично заявява-нищо от България не иска а нагло заграби де каквото можа!Визия на плъх и толкова *** гласуваха за него,хак да ни е!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
A, tsaria may vsicki go mraziat A kakvo beshe kato pristigashe ...
9
0
 
0
 
! Отговори
Българка преди 14 години
Предсавяте ли си колко точно са тези ".....12 022 дка, които наследниците доказват с нотариален акт от 1930 г."Аз лично трудно си го представям. А "лъжливата испанче",което не говори български език изобщо не би трябвало да живее в Прекрасна България и да я опорочава...
8
0
 
0
 
! Отговори
Помним: преди 14 години
Кеворкян: Вие, някакви материални претенции към България имате ли ?Симеон : Как аз ...? Моля ви се ... ! Към Родината си ... ?!? НИКОГА ! ...
7
0
 
0
 
! Отговори
Просветителя преди 14 години
Ще го съдят САМО за 4 500 дка, а за останалите близо 8 000 дка НЕПРАВОМЕРНО върнати му гори КОГА ЩЕ ГО СЪДЯТ ????
6
0
 
0
 
! Отговори
дидо преди 14 години
Да връща всичко и да ляга да умира
5
0
 
0
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 14 години
NE HVARLQITE PRAH V OCHITE NA HORATA......SAMO ZA DVA IMOTA MOJE DA SPORI SIMEONCHO....VSICHKITE DRUGI OBRATNO I DORI GLOBA....TOGAVA AZ LICHNO SCHTE POVQRVAM NA BOIKO....