ГМО-тата се промъкнаха през парламента

Либерализацията за генноизменените култури мина на първо четене
13 яну 2010 18:10,
101

Парламентът гласува на първо четене промени в Закона за генно-модифицираните организми (ГМО), с които режимът за отглеждане на култури с видоизменени гени у нас се либерализира значително.

Става въпрос за отпадането на текстовете от действащия закон, според които се „забранява  освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.”

Както и: „Забранява се освобождаването на ГМО в териториите, включени в националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и в прилежащите им територии, обхващащи 30-километров пояс около тях.”

Докато в парламента текстовете минаха тихомълком, пред сградата на НС няколко неправителствени организации протестираха срещу либерализирането на режима.

Отглеждането на генномодифицирани организми, освен на царевичния хибрид МОN 810, е забранено на територитята на ЕС.

1/3 от земеделските площи в света обаче вече са засети с биотехнологични култури. Най-големи площи с генномодифицирани култури има в САЩ, Аржентина и Канада.

Аргументите на противниците на ГМО са, че ефектите от генноизменените храни не са достатъчно изследвани.

Освен това опитът показва, че въвеждането на генномодифицирани култури за няколко години измества останалите сортове и така се нарушава биоразнообразието – не се садят  по-трудните за отглеждане сортове и те изчезват.

Единствените, които със сигурност печелят от разпространението на ГМО, са големите концерни в бранша, заявиха протестиращите.

Заместник-министърът на екологията Евдокия Манева успокои протестиращите, че процедурата за пускане на пазара на генномодифицирани храни ще бъде извънредно сложна.

„Ще се прилага максимално принципът на предпазливостта“, беше отговорът на зам.-министъра на притесненията на неправителствените организации.

Пускането на ГМО в околната среда в съседство с площи, на които се отглеждат селскостопански продукти по биологичен начин, пък щяло да бъде забранено.

Мотивът на правителството да внесе промените е хармонизация с европейското законодателство.

Според протестиращите обаче с предлаганите промени не се уеднаквява българската с европейската законодателна норма.

Коалиция “За да остане природа в България” даже отиват по-далеч и настояват страната ни да приложи предпазната клауза по чл. 4 на Директива 2001/18 и да се присъедини към 6-те държави от ЕС, в които е забранено дори отглеждането на царевичния хибрид МОN 810.

Отделно протестиращите екологични, потребителски и родителски организации поискаха по-добър контрол върху използването на генетично-модифицирани организми в хранителната промишленост, защото такъв в момента нямало.

Доклад на Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни от преди месец доказал, че във все повече храните има ГМО над допустимите 0,9%, без това да е написано върху етикетитe.

**************************************

Какво е ГМО?

Генетично модифицирани организми (ГМО) са с изменен генетичен материал чрез техниките на генното инженерство, известни като рекомбинантна ДНК-технология.

Работа над ГМО в началото е в лабораториите. С помощта на рекомбинантна ДНК-технология ДНК-молекули от различни източници се комбинират инвитро в една молекула, за да се създаде нов ген.

После той се прехвърля в друг организъм и му придава нови свойства (напр. картофи, които произвеждат отрова срещу колорадски бръмбари).

Гени могат да бъдат прехвърляни от един организъм в друг както между сходни, така и в отдалечени видове.
Успешни опити за генетични модификации са направени още през 70-те години на миналия век, а генномодифицирани храни за търговски цели в САЩ се произвеждат за пръв път през 1996 г.

Въпреки че не са направени достатъчно тестове и анализи за ефекта, който ГМО могат да имат върху човешкото здраве и околната среда, компаниите, занимаващи се с генно инженерство, агресивно промотират своите продукти, като обещават по-високи добиви, използване на по-малко пестициди и висока устойчивост на културите.

ГМО – митове и факти:

Добивите при ГМ културите са по-високи. - Не е вярно. В световен мащаб 73% от ГМ културите са разработени за хербицидна толерантност, 18% - за устойчивост към насекоми, а в 8% са включени и двете характеристики. Само 0.1% от ГМ културите са генно обработени за по-високи добиви. Редица изследвания, проучвания и полеви опити докладват за 4 до 11% по-ниски добиви при ГМО.

ГМО водят до употребата на по-малко пестициди. - Не е вярно. Все повече плевели развиват устойчивост към хербицида. За да се справят с тази устойчивост, фермерите третират посевите си с хербициди по-интензивно.

ГМО могат да решат проблема с глада. - Не е вярно. ГМ културите съвсем не се оказват така желаната евтина алтернатива на глада. Пример за това е провалът на т.нар. златен ориз - ориз, обогатен с витамин А. За жалост хората, за които е предназначен този ориз, нямат възможност да си купят дори обикновен ориз, какво остава за по-скъпия, “златен” ориз.

В България се отглеждат ГМ-култури незаконно! Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) откри наличие на ГМ царевица в Шуменско при лабораторни анализи, извършени през август 2009 г.

И се продават ГМ-храни!

Данни на Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) показват, че всеки 14-и хранителен продукт е със съдържание на ГМО над 0,9 (допустимото).

ГМО - вреда за биоразнообразието

Генетично модифицираните растения се разпространява опасно лесно. Обикновените растения могат да бъдат опрашени от полени на ГМ растения.

Вятърът, насекомите и животните благоприятстват разнасянето на полените на големи разстояния, което може да доведе до кръстосано опрашване и замърсяване на обикновените растения с ГМО. Особено тревожен е фактът, че веднъж освободени в околната среда, няма възможност да бъдат контролирани.

ГМО – вреда за хората

Генетично модифицираните растения помагат на болестотворни бактерии да развият устойчивост към антибиотиците.

ГМ продукти съдържат нови протеини, които досега не сме консумирали. Така например в ГМ царевица има протеини на бактерии, в ГМ картофи – протеини на вируси, а в ГМ домати – рибни протеини. Все още няма достатъчно изследвания относно реакциите, които ГМ храните биха могли да предизвикат в човешкия организъм за по-дълъг период от време.

Изследване на Лондонския университет доказа, че консумацията на ГМ соя и нейни производни продукти е в пряка зависимост с увеличаващите се случаи на алергия към фъстъци, тъй като ГМ соя съдържа алерген, който е 41% идентичен с алергена от фъстъците.

Данни от изследване показват, че употребата на царевица MON863 при плъховете води до следи от чернодробна и бъбречна токсичност, както и други физиологични промени.

Изследвания на Виенския Университет доказват безспорно неблагоприятното въздействие на ГМ храни върху репродуктивната система на мишки, хранени с генномодифицирана царевица хибрид на Monsanto MON810.
Риск за човешкото здраве съществува и поради нарастващата употреба на хербициди, с които се третират ГМ-културите. Те причиняват множество хронични заболявания.

Защо ще пострадат фермерите?

За правото на собственост на фермерите върху растителните култури - правата са притежание на компанията – производител.

Фермерите ще трябва всяка следваща година да закупуват посевен материал (в някои случаи и определени хербициди) от притежателите на правата.

Защото ГМ са безплодни растения, от които не може да се остави семе за посев, поради наличието на ген, предизвикващ неговата смърт.

Това създава монопол на мултинационалните компании, производителки на ГМ семена и на съответните хербицидни препарати.

Така се лишават фермерите от възможността да развиват биологично земеделие и производство на собствени семена.

В случай на неволно попаднал генетично модифициран материал (права върху който има определена група или корпорация) в полето на фермери, ползващи конвенционално или органично земеделие?

В този случай компанията производител на ГМО съди и смазва дребния фермер, който дори не иска да отглежда ГМ култури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
бесен преди 13 години
Не е измислица за съжаление и тези важни неща трябва да се решават с референдуми иначе бог да пази децата ни
99
0
 
0
 
! Отговори
Евгени преди 14 години
18.03.2010 г. Отново протести срещу закона за ГМО в цялата страна. Общественото недоволство достига предела си. Протестиращите заявиха, че са твърдо решени да излязат отново на улицата ако закона не се реши в полза на народа т.е. тотална забрана за ГМО на територията на България.
98
0
 
0
 
! Отговори
тони ангелов преди 14 години
Протестирайте срещу праха ,който ни обсипва и срещу калта ,която газим ако искате да сте конструктивни.Всичко дрого е ясно кои "добри хора" го организират.За това сте и толкова малобройни.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
анти-ГМО кампания!!!Подръжниците на ГМО да го ду*****.Ние не искаме болни деца !!!!анти-ГМО кампания!!!!!!Които не ни подкрепя мое да го ду ,ни поду*!!!
96
0
 
0
 
! Отговори
stoyan преди 14 години
- - А федерално жури съд разпореди на немски конгломерат Bayer CropScience да заплати 1,5 милиона щатски долара за земеделските стопани в Арканзас и Мисисипи, чиито оризови семена е замърсени с генетично променени щам.
95
0
 
4
 
! Отговори
рей преди 14 години
Ето поредния пример за това: пуканките в кината "Арена"До инспектората в МЗИма явно нарушение на Наредба за освобождаване на ГМО в околната среда и пускане на пазара, приета с постановление 212 от 04 октомври 2005г., обн., ДВ, бр. 81 от 11.10.2005 г.В киносалони Арена из цялата страна се продават пуканки от ГМО сорт, внос от Америка.Спечелените пари са за сметка на здравето на хората - доказана е вреда на този сорт царевица, който след термична обработка води до силно канцерогенни прояви
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НЕ НА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ!ПРОТЕСТна 11.02.2010 от 14.00. ч.Пл. НезависимостДА БЪДЕМ ВСИЧКИ ТАМ!ДА СПАСИМ ДЕЦАТА И ЗЕМЯТА!Животни, хранени с ГМО, нямат трето поколение(второто е безплодно или нежизнеспособно)Веднъж освободени в околната среда, ГМО заразяват цялата екосистема.Процесът е необратим.Поляците, италианците и др. извоюваха ГМО-свободата си.От нас зависи дали ще го направим и ние. А не от шепа подкупени политици и учени.ЕЛАТЕ СЕГА! УТРЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО!
93
1
 
0
 
! Отговори
ДЕДО ВАЗОВ преди 14 години
Каквото и да се прави - спасение няма.След 3.5 години ново правителство без ГЕРБ
92
0
 
1
 
! Отговори
слънчево бъдеще преди 14 години
Мораториумът за ГМО - ПЪРЗАЛКА ЗА НАРОДА! НОВ ПРОТЕСТ - Протестът ще е от 14.00 пл. Независимост. Четвъртък, 11 февруари.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да им умрат децата на всички, които приемат закона за ГМО! ***!
90
0
 
1
 
! Отговори
fakti преди 14 години
На 11 ноември Австрийското правителство публикува резултатите от изследвания, доказващи безспорно неблагоприятното въздействие на генно-модифицираните храни върху репродуктивната система.Dr Jurgen Zentek, професор по ветеринарна медицина към Виенския Университет, е водещ на екипа. Били са изследвани две групи мишки едната хранена с нормална храна и другата група, хранена с 33 % генно-модифицирана царевица хибрид на Monsanto MON 810 и друг сорт, и нормална хранителна смес.Наблюдавано е намаляване на числеността на няколко последователни поколения и по-ниско тегло на новородените от родителите, хранени с ГМО. Отклоненията са статистически ЗНАЧИМИ, т.е. става дума за значителни отклонения от нормата. Публикуваните резултати дават потвърждение за това, че все още се знае твърде малко за природата на генно-модифицираните продукти и тяхното влияние върху здравето в дългосрочен аспект. Те също така поставят под сериозно съмнение системата за оценка на...Прочитане на целия коментар рисковете, която в момента функционира в Европейския съюз.
89
0
 
0
 
! Отговори
ТИМ преди 14 години
правданието за ГМО може да е оферта за 500млн.EUR между Монсанто и ГЕРБ ? ГЕРБ -> Групата за Единна Разруха на България Б.Б. -> Белята на България Б.Б. - *** -> Балята -> Неформална комисионна ?
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Заповядайте на гражданска демонстрация под надслов: "ЗА ЧИСТА ХРАНА, ЗА ЗДРАВА ЗЕМЯ ! БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!" На 31 януари 2010 г., 12.00 14.00 ч. . Събиране на участниците между 12.00 и 12.30 ч. в градинката пред Народната библиотека Св. Св. Кирил и Методий, демонстрация-шествие между 12.30 и 13.10 ч. по описания маршрут и митинг на крайната точка, градинката до Народното събрание, между 13.10 и 14.00 ч.
87
0
 
1
 
! Отговори
Ето преди 14 години
ПРестъпниците-политици-ние им плащаме заплатите,а защитават интересите на престъпници-производители на ГМО кльопачки! Да ги иметем!!
86
0
 
0
 
! Отговори
85 преди 14 години
Е как няма да се промъкне тази мръсотия през парламента,като тези дето са вътре ги произвеждат,внасят и използуват в ХВП тези ГМО-та. Само,че те не консумират подобна отврат,а само еко храни! Като че ли тях друга майка ги е раждала и стомахчетата им са по специални.А,ГМО-тата са за простолюдието,то на всичкото отгоре ще си плаща скъпо и прескъпо за техните "качествени"продукти!
85
0
 
0
 
! Отговори
ЧЕТИ ТОВА преди 14 години
Ей НАС-НАРОДА пита ли ни някой дали искаме или неискаме да ни вкарват ГМО -НЕ.Политиците ли ще решават вместо нас тези корумпирани изнудвачи ще ни управляват това трябва да се СПРЕ незабавно. КАКВО ЩЕ Е НАЩО ПОКОЛЕНИЕ КАТО ЯДЕ ОТ ТЕЗИ ХРАНИ - помнете САМО НИЕ (НАРОДА) МОЖЕМ ДА ГИ СПРЕМ ДОКАТО НЕ Е МНОГО КЪСНО.
84
0
 
0
 
! Отговори
Калиопа преди 14 години
Това е като да отвориш кутията на Пандора, наистина няма връщане обратно. И освен всички изброени причини, аз ще допълня още една... При фермери които отглеждат ГМ култури се наблюдават и различни екземи по кожата (разлагане). И ако това е безобидно - здраве му кажи!!! Над 90% от тумурите са причинени от задръстване и замърсяване на организма. Храната е здраве, но само ако е биологично чиста, в противен случай дори видоизменя собственото ни ДНК. В нашето съвремие храната стана перфектното оръжие
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всеки народ заслужава съдбата си. Като няма гражданско общество така ни се пада.Жалко за децата и природата ни.Всички чакаме друг да свърши черната работа, а много знаем да лаем от вкъщи на топличко пред монитора.
82
0
 
0
 
! Отговори
Anonimous преди 14 години
Искат да ни ползват за опитни мишки, но не се допитват до нас.
81
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 14 години
Ей ша на изтровите бе.Амсалаци.За една по голяма диня ша на разболейте бе.