„Управниците ни се крият зад европейски директиви”

Такава декларация разпространиха протестиращите срещу ГМО
31 яну 2010 21:08,
9
„Управниците ни се крият зад европейски директиви”
Снимка: Dnes.bg

Под лозунги: „Не щем ГМО”, „България е свободна от ГМО” и „Ние сме истинското МОСВ”, протече в София протестът на гражданските и екоорганизации срещу Закона за генномодифицираните организми.

Стотици граждани се събраха пред сградата на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, като сред протестиращите имаше деца и майки с колички.

По този начин родителските организации също изразиха протеста си. Адвокат Свилен Овчаров, от Сдружение „Зелени адвокати”, коментира, че решението за приемането на Закона за ГМО ще се отрази на рейтинга и резултатите на депутатите от НС, както и на изборите за всяка една партия.

Още по темата
„Колебая се дали става дума за некомпетентност от страна на МОСВ, които са решили да хармонизират европейските директиви по най-лесния начин – като либерализират всичко”, коментира още адвокатът. Той призова да се осигури възможност на гражданското общество да участва във вземането на решение при създаването на конкретни хибриди.
„В момента никой няма доверие на изпълнителната власт по тези така важни въпроси, защото вредите от тези неща се изследват в продължение на десетки години, а мандатът на един екоминистър е четири, максимум пет години”, каза още той.

Според него заради рестриктивния режим у нас мултинационалните компании, които притежават патентите за ГМО, все още не са проявили интерес за производство у нас.

Компаниите продават семената като „интелектуална собственост”, каза Овчаров. „Самото модифициране е едно изобретение, което се държи от американски компании.

Всъщност те източват всички пари от този земеделски бранш и ги изнасят в Америка, а тук нищо не остава като печалба, за да се платят данъци”, счита адвокатът.

Той определи действията на научния съвет като „надежди на научната общност компаниите да дойдат в България и да финансират техни научни разработки” и коментира, че научният съвет дава на МОСВ икономически, а не научни основания за ГМО. Адвокат Овчаров ги нарече „съмнителни, бански старчета, които цитират остаряла информация отпреди 5-10 години”.

Шествието на протестиращите неправителствени организации продължи по ул. „Шипка”, ул. „Сан Стефано”, както и бул. „Евлоги Георгиев” в посока НДК, като за кратко те бяха затворени.

От инициативния комитет на родителите, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията по пчеларство и други разпространиха декларация, в която пише: „Управниците ни се крият зад европейски директиви”.

Предлаганите промени подкрепят единственото интересите на малка група хора, убедени са протестиращите.

„Селското стопанство ще понесе нови още по-фатални уреди”, се казва в декларацията на неправителствените организации. Те бяха категорични, че протестите им не са плод на страхове и емоции, а на реални факти за въздействието на ГМО върху околната среда.

Засега не стана ясно дали ако Законът за генномодифицираните организми мине на второ четене в парламента, протестите ще продължат. Възможно е обаче организациите да сезират омбудсмана Гиньо Ганев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Стана ясно, че няма директиви, които да ни налагат какво да ядем. Вероятно от"Монсанто" вече са си платили на когото трябва в България и сега, колкото и да протестираме, ще си искат парите. Депутати, политици и "учени" ще ни залъгват с измислени ползи от ГМО и в същото време ще внедряват новите сортове. Само че ние , обикновените българи, ще ядем ***, а виновниците ще си поръчват натурални храни. Спомнете си Чернобил!
7
0
 
0
 
! Отговори
an. преди 14 години
mnogo otdavna qdeme genno modificirani hrani;samo edin vapros margarina ot mlqkolie?
6
0
 
0
 
! Отговори
Един Българин преди 14 години
Вредно за хората, вредно за износа, вредно за природата! Как ще ни накажат от ЕС за това че пазим природа и хора?!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
ленка преди 14 години
българия отдавна е продадена,още
4
0
 
0
 
! Отговори
Въпросът преди 14 години
"CUI PRODEST" / Кому е изгодно?/ Това е въпросът и да не си губим времето в празни приказки. На едно наше"против", разни продажни учени и политици ще отговорят с десет "за". Задачата е да ги открием кои са. Защо не следваме европейските държави, управлявани от интелигентни хора? Защото заинтересованите мега-корпорации ПЛАЩАТ ДОБРЕ! Вижте на какво приличат американците. От години се тъпчат с генномодифицирани храни.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Corn (Zea mays L.) that has been genetically engineered to produce the Cry1Ab protein (Bt corn) is resistant to lepidopteran pests. Bt corn is widely planted in the mid-western United States, often adjacent to headwater streams. We show that corn byproducts, such as pollen and detritus, enter headwater streams and are subject to storage, consumption, and transport to downstream water bodies. Laboratory feeding trials showed that consumption of Bt corn byproducts reduced growth and increased mortality of non-target stream insects. Stream insects are important prey for aquatic and riparian predators, and widespread planting of Bt crops has unexpected ecosystem-scale consequences. (Rosi-Marshall et al., 2007)
2
0
 
0
 
! Отговори
GERB преди 14 години
Бойко спри този геноцид ,Разчитаме на здравия разум!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
България се управлява от мафия и *** от 21 години