Садист, изверг, човек!

Текстът и снимките не са препоръчителни за деца и хора със слаби нерви
26 мар 2010 12:03,
966

Намерено е на улицата, простреляно в гръбнака. Умира въпреки усилията на лекарите. Снимка:  Град за отговорни хора
 

Това, което ще прочетете в следващите редове, е ужасяващо. Снимките, които са публикувани, са шокиращи. И текстът, и снимките не са за препоръчване за деца и хора със слаби нерви. Описаното по-долу със сигурност не е единственият подобен случай, но може да е първият, който да предизвика промяна – и заради това си струва да го прочетете.

Куче от град Дряново е било няколко дни на ръба между живота и смъртта, след като садист е отсякъл четирите му крака.

5-годишната Мима е спасена и ще живее – ако това може да бъде наречено живот.

Заведена е във ветеринарна клиника навреме и пряка опасност за живота й няма.

Кучето обаче никога повече няма да може да се изправи.

Животът, който й предстои, ще прекара на гръб.

Чуканчетата, останали от краката на кучето, вече са позараснали, но ужасът в очите му няма да изчезне никога. Животното все още скимти от болка и страх.

Мима е съвсем обикновено улично куче. За нея се грижи бащата на Добромир Дончев от Дряново, който я взел, за да му пази вилата.

България е между няколкото държави в света, в които жестокостта към животните все още не се смята за престъпление
Преди време стопанинът видял, че единият крак на кучето липсва, но решил, че животното е пострадало, докато обикаля горите наоколо.

Преди две седмици обаче мъжът се натъква на покъртителна гледка – останалите три крака на кучето са отсечени. Вероятно – с брадва.

Животното е потънало в кръв, прехапало език от болка, ужас и страх.

„Баща ми е толкова потресен, че не иска да говори за случилото се. Но каза, че знае кой го е направил. С този човек имаме стара вражда, но не можем да го докажем, затова ще спестя името му”, казва Добромир пред сайта park4pets.com.

 

Какъв е човекът, който измъчва животни?

„Съществува научно доказана връзка между насилието над хора и насилието над животни. Изследване на Държавната Агенция за защита на детето в Ню Джърси показва, че 88% от семействата, в които има случаи на малтретирани животни, се малтретира и детето.

Според друго проучване, над 75% от осъдените убийци са проявявали жестокост към животни, най-често в детска или юношеска възраст“, коментира д-р Мила Бобадова, ветеринарен лекар в клиника "Добро Хрумване" , част от организацията „Град за отговорни хора“. 

По думите й, хората, които измъчват животни, са хора без ясна представа за добро и лошо. Лесно могат да преминат границата и да посегнат и на човек. 

„В западните общества подобни прояви се третират от закона. Освен това, стане ли ясно, че някой е извършил подобно деяние, то той автоматично бива заклеймен от обществото“, обяснява доктор Бобадова.

Какви може да са последствията за извършителя, ако вината му бъде доказана?

Към отговора на този въпрос трябва да се подходи с малко история.

На 11 февруари 2009 г. гражданска група „Град за отговорни хора" внася в Народното събрание, Министерството на правосъдието и Представителството на Европейската комисия петиция, в която присъстват 31 060 подписа на пълнолетни българи и 1732 подписа на деца.

Искането е просто: особената жестокост към животните и организирането на боеве с животни да бъдат обявени за престъпление в Наказателния кодекс на България.

Подписката е част от Кампанията „Срещу насилието – жестокостта към животните е престъпление!", в която взимат участие неправителствените организации за защита на животните, Националната федерация по фелинология, както и Българският Хелзинкски комитет – водеща организация за защита правата на човека.

Да убиеш или осакатиш животно в България е равно на това да пресечеш на червено.

България е между няколкото държави в света, в които жестокостта към животните все още не се смята за престъпление.

Случаите на жестокост към животни се разглеждат със снизхождение, без да им се придава особена обществена и правна значимост.

На 30 януари 2009 г. Депутатите приеха на първо четене законопроект за изменение и допълнение на НК, което да инкриминира тези деяния.

Какво означава особена жестокост към животни /в случай, че сами не можете да си го представите/:
 

  • умишленото причиняване на смърт на животни
  • умишленото причиняване на тежко и трайно увреждане на животни;
  • организирането на боеве с животни
  • стрелбата по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни.

(не се смятат за особена жестокост деяния, извършени в условия на крайна необходимост, лов, селскостопански животни за храна и др. особени случаи).

Още по темата
Според действащото законодателство особената жестокост към животните се счита за административно нарушение и се наказва с глоба от 500 до 2000 лв. За сравнение, административно нарушение е:

  • да пресечеш неправилно
  • да не си платиш данъците
  • да не си изчистиш снега пред входа. 

С което стигаме и до отговора на въпроса, зададен по-горе.

В най-добрия случай и ако бъде доказана вината му, човекът, отсякъл четирите крака на кучето, ще бъде глобен.

Вероятността това да стане е толкова голяма, колкото е голяма вероятността да ви глобят, ако пресечете неправилно. 

По-лошото от обезкуражителната перспектива обаче е реакцията ни в тази ситуация.

Съпричастното цъкане с език и плахата надежда, че отношението към животните ще се промени изведнъж и от само себе си, е просто малко добро възпитание и много утопия.

Единственият начин това наистина да се случи, е случаите на жестокост да бъдат изваждани на показ и навирани в очите на всички.

Разпространявани, обсъждани и обмисляни. Критикувани, заклеймявани и осъждани - морално и правно.

Защото кои сме ние, хората, – и какви, че да си приписваме такива могъщи права над живота във всичките му форми и проявления?

С какво сме по-големи от кучето, на което ще отсечем краката или ще залеем с киселина?

От котката, която ще изкормим или простреляме с арбалет, а може би и двете?

И коя дума описва най-точно това отношение?

Не, не е „животинско“... Изразът е „самозбравили се“.

Защото жалката, противна и гнусна истина е, че сме толкова малки и неспособни да надскочим собствените си комплекси и недоразвитост, че единственият отдушник за тях е насилието над тези, които излиза, че ни превъзхождат.

И колкото повече се опитваме да игнорираме този факт, толкова по-малко време остава до момента, в който претенциозният израз „човешко отношение“ ще е загубил целия си алтруистичен смисъл.

Завинаги.


-------------------- 
За всички въпроси, които могат да ви хрумнат при прочитането на този текст, може би ще намерите отговори тук.

*Гражданска група "Град за отговорни хора" е основана от хора, обединени около сайтовете www.dog.bg, www.park4pets.com, www.bezdom.info. Групата се е обявила за отговорно поведение на хората, което ще доведе до по-добра среда за живот за всички.

През месец април групата организира и почистване под надслов "Чист град за децата и техните кучета" в град София и възнамерява почистването да се превърне в периодично.

Инициаторите на "Град за отговорни хора" вярват, че кампанията им ще даде началото и на други подобни инициативи, които да докажат, че гражданското общество в България съществува не само на думи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


966
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
70
 
! Отговори
Oj преди 14 години
Господ ще го съди! Наистина е жестоко!
1
59
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Първо да станем като европейските градове, където не се вижда улично псе или котка, тогава да станем като тях в отношенията си към животните!