Повдигнаха обвинение на Божидар Нанев

Прокуратурата подгони здравния министър за закупуване на ваксини
30 мар 2010 11:43,
171
Повдигнаха обвинение на Божидар Нанев
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение срещу министъра на здравеопазването Божидар Нанев, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов пред Dnes.bg.

Нанев е обвинен по член 220 от НК за неизгодни сделки. Той гласи следното:

"Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6" .

Кокинов поясни, че обвинението е за внос на ваксини, а договорът е сключен от министъра в края на 2009 г.

По неофициална информация става въпрос за сделки на стойност над 10 млн. лева.

В края на февруари от МЗ обявиха, че е сключен договор за доставка на 360 000 дози от ваксината "Целвапан" на американската фармацевтична компания "Бакстер".

Тогава главният санитарен инспектор Тенчо Тенев съобщи, че обществената поръчка е спечелена от представителя на производителя у нас "Алфарма", като е била и единственият участник в търга.

Цената на една доза е 22 лв., като за имунизация на един човек са нужни 2 дози.

Досега у нас са доставени 80 000 дози.

Dnes.bg припомня, че по време на откриването на международната конференция за борба с корупцията на 16 март, премиерът Бойко Борисов се закани, че започва проверка и на своите за корупция.

Още по темата

“Следващите седмици ще видите, че сме безкомпромисни и срещу хората, които са на власт”, закани се тогава министър - председателят.

По думите му  има места, където "хора от властта са почнали да правят неща, за които знаят, че той е крайно против".

Двама зам.-министри на Божидар Нанев - Валерий Митрев и проф. Мила Власковска отказаха да коментират пред Dnes.bg повдигнатите обвинения на началника си.

От министерството на здравеопазването само обявиха, че ще направят специална пресконференция, на която да съобщят подробности по случая.

По-късно през деня прокуратурата ще даде повече подробности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
dobrede zakriva bolnici nali? kade sa parite za tezi zakriti bolnici nali sa predvideni v biudjeta?reje parite na nai kad1rnite lekari koi 6e pravi operacii?i nakraia kakto vseka novina dnes utre 6e se okaje 4e nebilo taka i pak ni luk ial ni luk mirisal
90
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 14 години
До Елвис:Всичко е пушилка за пред ЕС приятелю,но и от там се правят,че им вярват.
89
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ИЗВИНЯВАЙТЕ АМА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОТГОВАРЯ ЗА ПОВЕДЕНИЕТО НА ДРУГ ЧОВЕК ДОРИ И ПРЕМИЕРА ...ИМА СИ РЕД ЗА ТОВА ПРОКУРАТУРА ,СЪД ...ОТ ПРЕМИЕРА СЕ ИСКА ДА ГО ОСВОБОДИ ОТ ПОСТА И НИЩО ПОВЕЧЕ ,НЕМА КАКВО ДА КОРИТЕ ПАРТИЯ И ДРУГИ ХОРА ...ВСЕКИ САМ ОТГОВАРЯ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ А НЕ КОЛЕКТИВНО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ...КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ Е БЕЗ ОТГОВОРНОСТ
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не мисля, че си прав. Ако е непрофесионализъм, значи го е направил несъзнателно и трябва да го освободят като некомпетентен да заема пост на министър. Ако го е направил съзнателно, значи е престъпление по служба. Просто много се дразня на болшинството коментари тук, които са напълно абсурдни, нямащи общо с новината, просто да се плюе по някой без да има логика на разсъждението.
87
0
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 14 години
Г-дин Борисов. Похвално е че почвате и тези от вашата партия. Но да не се окаже след цялата тази акция че сте останали самичък. Защото едно от слабите ви места е това да подставяте неподходящи хора на важни постове. Желева е типичен пример. Но както и всеки логично мислящ надявам се че ако сте наистина сериозни в намеренията си то цялата чистка в партията ви ще мине само с министъра на здравеопазването.
86
2
 
9
 
! Отговори
БГ преди 14 години
Вижте,какво казва Кокинов във"Вести БГ"."Важното,че доказахме,че няма недосегаеми,пред Европейският съюз".Да бих казал,всеки ден доказват по нещо пред ЕС и след това ЕС,им го опровергава!
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДОБРЕ БЕ НЕИЗГОДНА СДЕЛКА ,НО КОЛКО Е ЩЕТАТА ОТ ТАЯ СДЕЛКА И ЩЕ ИМА ЛИ ГРАЖДАНСКИ ИСК ОТ МИНИСТЕРСТВОТО ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ОТ ТОЗИ КОЙТО Я Е НАПРАВИЛ ....СИРЕЧ МИНИСТЪРА И КАК ЩЕ СТАНЕ КАТО Е МИНИСТЪР ОЩЕ.....А БЕ ТО И ПРОКУРОРИТЕ МАЙ СЕ *** С НАС НЕ САМО ЦВЕТАНОВ...МНОГО ШУМ ЗА НИЩО ...МАЙ ТОВА ЩЕ ОСТАНЕ САМО ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО
84
6
 
11
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Това правителство само ще се свали, няма смисъл да му помага някой. Толкова некомпетентно правителство никога не сме имали.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tozi zdraven minist1r v4era kaza nekakva stra6na glupost 4e za da si smeni knijkata vseki 6ofior trebva da se e osiguril zdravno.e po golema t1potia ne beh 4uval ...nali ima polojen izpit toi li mi e dal knijkata 6e go s1da do dupka pozvoliava si da govori nev1zmojni ne6ta.
82
0
 
8
 
! Отговори
Боб преди 14 години
Човека си е "помогнал" с десетина милиона...все пак криза е, паричките си вървят...разбира се е отчел и нагоре, няма начин.
81
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Някои много долнопробно действат за да свалят това правителство.Ха Ха
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На бати Ви Бойко ще му повярвам ако не защити Лечков кмета на Сливен за зулумите които нанеса на града.В последно време само с името на Борисов парадира из града и плаши.
79
0
 
5
 
! Отговори
Ед преди 14 години
До 80Ами това е показателно за непрофесионализъм. Ако този си разбираше от работата мислиш ли, че това което е направил щеше да подлежи на проверка и обвинение от прокуратурата ? Това което е направил е ФАКТ, интересното е, че когато го е правил съзнателно не е знаел как да се прекрие. Тези неща ги има във всички правителства и то във всички държави.
78
0
 
13
 
! Отговори
elvis преди 14 години
Започнаха да гърмят прехвалените специалисти на Б.Б, тия с новия морал...а са минали едва няколко месеца...
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Няма се притесняваш, Божо. Те ако прокуратурата можеха да доказват обвиненията си досега затворите да са се напълнили
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
e tova e pak mi stana iasno za kvo se biat da sa na vlast vsi4kiuj kriza uj nema pari uj tova 6e pravime uj onova a to starata pesen na nov glas..
75
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Егаси, тук даже се появиха хора, който не са доволни от правителството, защото обвини министър в кражба, защото не можел да краде както трябва. Това направо е абсурдно - червенотиквеничетата се подиграват на човека защото не може да краде като тях. Някой трябва да срути тая сграда на Позитано - къде е Бакърджиев, когато ни трябва
74
5
 
7
 
! Отговори
smoke_chiba_chiba преди 14 години
И тези от ГЕРБ крадат но за разлика от предните ги хващат. Така че избягвайте сравнение че са като предните.
73
1
 
3
 
! Отговори
крокодила преди 14 години
и кво като има контро 12 милиона вече ги нема
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Герб да си ходят и да се направи ревизия на СИБанкя. И този път наистина някой да вкара комунистическата *** в затвора а не само да ги обвинява.