Насилието сред младите - породено от дискриминация

Такива са данните от проучване сред ученици на възраст 15-19 години
14 май 2010 12:18,
91
Насилието сред младите - породено от дискриминация
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Насилието сред младите е породено от дискриминацията в училищата. Това сочат данни от проучване на гражданско сдружение “Право на избор” (ГСПИ).

Проучването е част от проекта “Дискриминацията е слабост” и обхваща 24 столични училища.

Анкетирани са над 1700 ученици на възраст от 15 до 19 години, защото те са сред най-уязвимата група и от двете странаи - и на дискриминиращите, и на дискриминираните, отбелязаха от сдружението.

“Видяхме, че учениците все повече се делят на групи въз основа на личното имущество, общественото положение на родителите и т.н.“, коментира Асен Кръстев, член от екипа, осъществил проучването, като добави, че сред най-популярните случаи на дискриминация са тези на базата на раса.

Данните сочат, че една трета от юношите са толерантни към съучениците си, като са заявили, че нямат нищо против децата от други националности, но не биха били приятели с тях.

Това е проява на така наречената “привидна толерантност", която реално съществува в обществото, обясни Асен Кръстев.

Той даде и друг пример за привидна толерантност - архитектурната среда в училищата. Рампите за инвалиди там стигат едва до първия етаж, така децата на инвалидни колички нямат достъп до занятията си на по-горните етажи. Кръстев каза, че това е направено така, заради секциите за гласуване, а не за децата.

Друга цел на проекта е да информира младежите по въпроси, свързани със социалната дискриминацията, допълниха от организацията, както и младежите да разберат колко важно е да споделят болките си в това отношение. Защото самата дискриминация поражда насилие, а то води до насилие в отговор.

Идеята за проекта „Дискриминацията е слабост“ е възникнала вследствие на нарастващия брой жалби и дискриминационни казуси в България.

Въпреки членството ни в ЕС, младите хора нямат достатъчно информация относно законовите разпоредби, защитаващи правата на хората и равното им третиране, независимо от техния пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия, образование, убеждения, увреждане, възраст, сексуална ориентация и т.н., смятат от ГСПИ.

Дезинформацията на младежта и липсата на специализирани обучения за превенция на всички форми на дискриминация е нарастващ негативен социален проблем, отбелязаха те.

Информационната кампания „Дискриминацията е слабост“ ще се проведе в продължение на 6 месеца в 24 столични училища и ще обхване 15-19-годишните.

Сред основните теми на кампанията и дискусията са социалната дискриминация и постигане на по-висока степен на толерантност, развиване на европейска самоличност сред младежите, които да бъдат ангажирани в борбата с дискриминацията във всичките й форми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
3
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 14 години
а колкото до мюсюлманите-първо религията е въпрос на личен избор,който никой няма право да отнема,и исляма както хрис-то има за цел да прави хората по-добри,а да на наричаш мюсюлмате в наща страна 'турци' е най-голямото предателство-във вените ни тече една кръв и трява да сме единни за да вървим напред-те не са виновни за положението си-знаете историята на нашия народ,а с нащо отношение трабва да им покажем коя наистина е тяхната родина...
54
1
 
15
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 14 години
тея 'граждански сдружения' и за най-простия е ясно,че целта им е да УСВОЯВАТ(така сладка стана тая дума напоследък) кинти с които масончетата от ЕС(еврейския съюз) искат 'да ни направят по-добри' с великата цел един ден тоя свят да стане сива маса консуматори,без нации и ценности,с която да могат да си играят-да ама те са прекалено НИЗШИ и тука даже и за малките децата техните напъни предизвикват само смях-ясно е че докато ни има това няма как да стане,щот тука не е дйебилска америка хахахахах..
53
16
 
1
 
! Отговори
българин преди 14 години
Дано не си същият Анонимен като *** и Василчо, дето ми се правят на мъже. Не на разходка в гето, а години съм бил с *** и читаци и всякакви. Истината е, че все комунисти им създаваха възможност да правят золуми. Ама, май на комунистче обяснявам.
52
12
 
2
 
! Отговори
pa6ata преди 14 години
Tapiq bai Ganio dade 7 minusa i nito edin plus za misulta na Ainstain.Poklon pred toz narod.Naciq ot genii.
51
8
 
2
 
! Отговори
българин преди 14 години
Само каже къде, *** *** педалско.
50
1
 
16
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 14 години
така е никой няма право да ми налага кого да харесвам и кого не и това че не харесвам някого не значи че съм социопат,склонен към насилие,а това че децата още от малки го знаят доказва,че не са някви *** както ги представят помиярските медии,това се казва естествен подбор-за това наща нация е велика и постоянно се подобрява и дори малките деца не се поддават на жалките опити на НИЗШИТЕ масони и техните слуги да им прят мозъчни клизми..
49
2
 
12
 
! Отговори
аз преди 14 години
Гражданско сдружение Право на избор се опитват да не ми оставят никакъв избор, като ми казват, че трябва да харесвам ***! Съжалявам, но аз избирам да не ги харесвам. Това е моят избор и колкото да се опитвате да ми промивате мозъка, няма да успеете!
48
1
 
20
 
! Отговори
ученик преди 14 години
Разделението е социално. Поражда се от финансовия статус на родителите. В България всички се понасяме и всички заедно ненавиждаме и мразим ***. Това не еащото са от друг етнос, а защото са мръсни, миризливи, крадливи и мързеливи. Защото от рождение до гроб ни рекетират двойно - веднъж като ние ги храним и отглеждаме с данъците си и втори път като сме подложени на ежедневни кражби. В селата е ужас - краде се безогледно. Може да ти преорат двора или нивата, ако могат да намерят и кило желязо
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поредната поръчкова статия...чудя се защо ли изобщо още влизам тук.
46
1
 
17
 
! Отговори
мирчо от ловеч преди 14 години
така си е брат-истината е че *** просто не могат да се интегрират в никое общество и само който не си е имал работа с *** не може да го проумее-не ги мразя,но ако имам дете и то вземе някой от тях-ще се отрека от него без угризения,логично е че те няма как да станат като нас и за да се 'интегрират',трая ние да станем като тях,а в сравнение с това смърта е нищо,сички тея глупости се пишат от костюмирани ***,които не са стъпвали в гето и просто искат да УСВОЯВАТ-ЕСкинти
45
9
 
2
 
! Отговори
pa6ata преди 14 години
Здрав разум е наборът от предразсъдъци, с които човек се е сдобил до 18-годишната си възраст.Albert Einstein
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Доста глуповата статия, явно писана по поръчка. Дискриминация няма, има обикновено харесване или нехаресване между хората. Масовият случай за нехаресване при който има етническа база, е между хората и ***, но не затова, че са ***, а защото се държат по начин, който не харесваме. Такива нехаресвани има и сред българите, турците и от другите народности, но не са всички. Всеки сам си решава дали да го харесват или не.
43
2
 
3
 
! Отговори
whitepride преди 14 години
с 51 съм ;)
42
2
 
2
 
! Отговори
ДО 56 преди 14 години
БРАВО ВАСИЛЕ
41
4
 
14
 
! Отговори
Васил преди 14 години
щатите се опитват да се наложат и да ни убедят че всички са равни и тнт. но именно те допреди 40 год. млатеха *** през устите когато искаха права те не са държава и никога няма да бъдат тях ги събират единствено парите държава която не се гради на една вяра един народ няма бъдеще една война на тяхна територия и всички ще избягат там където са родени ние сме държава с 1300 год. история само в европа с традиции и ценности които са ни запазили досега а те са просто силните на деня
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Българин ела на разхока в някое гето ,да видиш нисшите в естествения им хабитат ,най малкото холера ще хванеш ако успееш да излезеш цял.Какви комунисти те гонят комунистите смятаха за равни малцинства и даваха на слабите власта и силата ,за да ни е сега положението пази боже сляпо да прогледа.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до:''българин'' ако си ме пред очите пружинарче ще ти извадя трахеята и ще уринирам в нея но тука си мъж само тука сте мъже нали е суки какъв българин си ти е проститут ти не мислиш за благото на тази страна а всички живеем в симбиоза и затова че ти си с женско мислене в този мъжки свят ние страдаме ако ще и 56 век да стане понякога само с кръв се оправят нещата а ако ви е страх ви е сте срам за името на българския войник а и съм сигурен че повечето тука даже не са отслужили военият си дълг
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 52Правят "бели" защото са генетично нисши ей за това. Интересувай се малко от генетика и тогава пиши умни коментари.
37
7
 
1
 
! Отговори
българин преди 14 години
Анонимен ли си, Аменхотеп ли си, вече съм ти чел глупостите по други форуми. Като казах за глупостта и червената ви наглост, аз се аргументирах. Вие, отворените, много интелигенти червени поколения плюете тезе, които считате за по-слаби, което, освен че е бая тъпо, показва липса на самостоятелно мислене. Я ми кажи, защо малцинствата в България правят бели, защото са природно зли ли? Абе, какво те питам, все едно - разговор със стената.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз избирам АРИЙКАТА ;-)