Отказаха да ни регистрират домейна "бг"

Много си приличал визуално с адреси на латиница
19 май 2010 13:35,
134
Отказаха да ни регистрират домейна "бг"
Колаж: Dnes.bg

Международната организация за интернет имената и адресите – ICANN, отказа регистрация на символите "бг" за национален интернет адрес на кирилица.

Причина за отказа била визуалната прилика на предложението със съществуващи адреси на латиница, съобщават от икономическото министерство.

Още по темата
23 юни 2008 12:07
40

Независимо от широката обществена подкрепа у нас за „бг” като най-харесваното съчетание от букви на кирилица, при оценката на експертите било взето предвид, че интернет е световен ресурс и уникалността в него е най-важна.

Процедурата за регистриране на домейни на азбуки, различни от латиница, пред ICANN стартира официално на 16 ноември 2009 г.

Министерството на икономиката допълва, че ще стартира нова анкета за набиране на обществена подкрепа за име на интернет адрес на кирилица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 14 години
Това, че в момента в Иран преобладават ислямизирани, безмозъчни фанатици, не значи, че и наследниците на "...седмото арийско племе, носещо знамето на арийската раса..." населяващи по настоящем РБ са също ***. Най-древната за сега империя на "хилядата градове" - Балхара, се очертава с огромна вероятност да е нашата пра-родина, а това силно не се харесва на много хора на исток и на запад.Четете повече и по-малко се заяждайте!Тепърва предстои да се пренапише световната история.
107
0
 
6
 
! Отговори
AZ преди 14 години
Колаж:Днес.бг Хахахаха! Print Screen:Днес.бг Да не говориме, че лъсва от къде точите новините !Всичките сайтове се виждат от където правите Copy/PasteХмм доста функции поназнайвате PrtScr , Copy/paste , да ядете , да серете ....БРАВООО!
106
1
 
4
 
! Отговори
Иво преди 14 години
А гр. Казан (където е била тази конференция) е бил един от главните градове и столица във Волжска България.
105
1
 
1
 
! Отговори
асдф преди 14 години
.бг прилича на .br (бразилия)
104
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Произходът на българите бе обсъждан на завършилата в Казан научна конференция "Средновековна Рус, Волжка България и северното Черноморие в контекста на руските източни връзки".Докторантката във Виенския университет Христиана Милчева запозна водещите руски учени с последните тенденции в българската историография за връзките между българската и древно-иранската култура.Тя обобщи новите виждания за света на древните българи в контекста на материалната култура, държавната традиция, древната религия, българския древен календар, изкуството и езиковите особености.Изследователите определят антропологичния тип на древните българи като преобладаващо памирско-фергански. Българската култова и дворцова архитектура са строени по източна традиция, като се открояват някои специфични древно-ирански черти. В изобразителното изкуство на древните българи са използвани преимуществено древно-ирански изобразителни мотиви, поднесени с известна самобитна стилистика, напомняща сакските и сарматските образци.Бяха цитирани български учени за терминологията в цикличния календар, донесен от българите на Балканите, която е свързана с източно-иранската памирска специфика."Днес все повече учени обръщат внимание на многочислените ирански изрази, запазили се в българския език /системата на родство, стопанската терминология, антропонимията и др./, както и на неговите граматически неславянски особености, оставащи без историческо обяснение", посочи докладчикът и изрази надежда, че "като наследници на древните българи заедно ще продължим търсенето на нашите "загубени кодове" и ще ги декодираме".Докладът бе приет много добре и получи подкрепа от водещи учени. Игор Кизласов е съгласен с българското начало от Ферганската група. Според него древно-българските руни не са от тюркски произход и конкретно посочи надписите от Мурфатлар. Юрий Моргунов, който проучва от години Маяцкото селище, намекна за сходства на българската с осетинската писменост
103
0
 
2
 
! Отговори
Райна преди 14 години
Ти Факедонско ***,дано изсъхне семето ти,пишеш се под различни имена,но си едно и също ***.Пожелавам ти когато си видял майка си да е било за последно,деацата си да видиш само студени и бели,всички около теб да погребеш,а ти да не можеш да пукнеш,само болести и тормоз,но не и смърт,да помниш,Факедонско ***
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Българските историци и етнолози от девет дерета вода докарват за да докажат, че гагаузите и турците в Североизточна България не са потомци на тюрко-българите, защото последните са славизирани. Хубаво, но къде са отишли славизираните тюрко-българи от тези места? Как на тяхно место се заселиха турците? Защо, живелият 9 години в Провадия през ХV в., добровничанин П. Гьоргич счита тамошните турци за остатъци от Аспаруховите българи? Защо сред *** Шкорпил намери предания, че са дошли от другата страна на Дунав, от Русия и превзели Добруджа, Делиорман и Шуменското поле и владели този регион дълго време; след това дошли гърците, а по тях турците. Между тях се предава, че построили крепостта Абоба и докарали течаща вода с водопровод? (Д.Ташковски, Кон етногенезата, с.80). Господа това са факти от историческото съзнание на този народ!
101
1
 
2
 
! Отговори
Caleb преди 14 години
В българския език не съществува дума, чието множествено чесло да завършва на "й".Пише се "публикациИ".
100
0
 
0
 
! Отговори
Добрич преди 14 години
Четете 87. До къде ще стигнем след 10год.?
99
3
 
5
 
! Отговори
sd преди 14 години
Хвани се под ръка ти и твоя Публикаций и ходете на майната си! Писна ми от неграмотна ***!
98
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Виж кои са с ирански корен в България.Ти от тях ли си?Bulgaria [Romani]Metapopulation Eurasian - Indo-IranianHaplotypes 81Population ID YP000065
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
A македонистите във форума да правят като вятъра! Това най- добре го умеят!
96
1
 
6
 
! Отговори
Иво преди 14 години
И аз знам че това за "тюркския" произход на прабългарите е отхвърлено отдавна, така че този небългарин който пише всичките тези глупости е много изостанал с информацията си. Последното което се налага е иранския произход.
95
2
 
2
 
! Отговори
мутра.бб преди 14 години
Стига приказки, ясно е , че отсега нататък всичко окончава на .бб. Направих Ви предложение, на което не може да откажете.
94
2
 
4
 
! Отговори
"пра"бълга преди 14 години
Генетиката в последно време единствено с абсолютна сигурност доказа, че не става за абсолютно нищо освен за поръчкови публикаций, като цитираната по-долу.А относно "тюркската" следа на прабългарите - много си изостанал - вече почти никой не я приема за сериозна, даже и разпалените до преди години нейни защитници.Така, че вземи попрочети малко преди да поучаваш и да се базираш на поръчкови изследвания.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти луд ли си ве? Траките са били асимилирани от елините, много преди да дойдат славяните и българите по тези земи. Никой историк не ги споменава по това време като племе. А ми е чудно от къде швецарците са взели ген на чист прабългарин за да сравняват процентите? Да не би от нашите роми?
92
2
 
2
 
! Отговори
Потап преди 14 години
През 1799 г., на 3 юли, край банатското село Наг Сент-Миклош (тогава в границите на Австрийската империя, днес в Румъния) двамата братя градинари Христо и Кирил Наковиго намират съкровище при изкопни работи.Надписите на съкровището доказват не само принадлежността му на първия български владетел, но и че той, кан Аспарух, е бил кръщаван в християнски купел!Толкова по въпроса какъв е бил кан Аспарух, наричан още и Исперих.
91
14
 
4
 
! Отговори
аз преди 14 години
"българи" НЯМА !!! " българин" е само гражданство и такъв етнос НЯМА, НЕ СЪЩЕСТВУВА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО !!! "българия" е изскуствено създадено творение от руснаците през 1878 година.
90
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Малко трудно е изведнъж да се схване голямото значение на първата част от приведения пасаж - че печенеги, узи и кумани, дошли последователно през ХI-XIII в., т.е. един век след изчезването на българската държава, заварват Еспериховите българи неславянизирани на мястото /територията/, на която се настаниха в 680 г.В шестото изречение на този пасаж Стр. Димитров уточнява, че новодошлите тюркски племена говорили език, много близък на езика, който говорили българите и това улеснило бързото им претопяване. За какво побългаряване на печенеги, узи и кумани би могло да се говори днес, ако Еспериховците, според историците, отдавна, още в IX в. били славянизирани!? Очевидно приказките за славянизацията на българите са толкова далече от средновековната реалност, че приличат на мираж.Със статията на Стр. Димитров българите сами доказват две неща: 1., че в Североизточна България през ХI-ХIV в. основно население били тюркобългарите, и 2. че там дори през цялото византийско владичество славяни нямало, т.е. двата етноса през целия период от 681 г. до XIV в., както вече споменахме няколко пъти, двата етноса - българи и славяни, останали териториално разделени.Колкото и парадоксално да изглежда, в тази част на България и днес славянското население е изключение и поради това почти всички по-възрастни хора там, които не са ходили на училище не разбират езика на тракославяните, наричащи себе си българи.Разглежданият пасаж от статията на Стр. Димитров показва още нещо по отношение на Еспериховите потомци - турците в Североизточна България - че те запазили не само своето етносъзнание на българи, но съхранили и спомена за своята държава и точно това фактически е причината за побългаряване на техните сънародници -печенеги, узи и кумани през ХI-ХIV в. Истинска илюстрация в този смисъл е споменът на видния български професор и полиглот в недалечното минало, роденият във Видин, Стефан Младенов: "По време на Балканската война, през месец май 1913 г., пътувах с други офицери от разни части, и всички останахме доста изненадани, когато един от спътниците ни се обърна към всички нас, та извика: "Какви сте вие българи? Вие не сте българи! Аз съм българин, а вие сте славяни! Оказа се, че говорещият така беше от Делиорманските турци, с ония типични телесни белези, за които говори Иречек, и с едно пренебрежително чувство към оная славянска маса, която се отрекла от собственото си потекло, за да си прикачи чуждото ней, но славно име българи." /Младенов, Стефан. Печенези и узи-кумани в българската история. БИБ, IV, 1931, кн. 1,с.134/.Не биха роптали днешните турци против славяногласните в България, ако някога била осъществена прословутата славянизация на тюрките, защото и те и славяногласните щяха да говорят един език с определени проценти от славянски и тюркски думи, и най-важното, щяха да носят съзнанието, че са един народ, както предполагам е днес в Унгария с авари и магяри.На основата на спомена на Ст. Младенов от 1913 г. за отношението на днешните българи - турците от Делиормана към славяните, човек може да си състави ясна картина за средновековното отношение на българите към славяните. Ако днес турците, поради невъзможност да направят друго освен само да мразят тракославяните, то преди 1000 години, както свидетелствуват историческите паметници и книжовни извори, техните прадеди просто третирали всички извън своето тюркско племе като роби, продавали тях и децата им като роби и избивали при най-малкото недоволство.Непонятно е как при толкова много свидетелства, опровергаващи измислената славянизация на тюркобългарите, историците продължават да мътят главите както на българите /Делиорманските турци/, така и на онези, които откраднали името им - днешните тракославяни.
89
0
 
1
 
! Отговори
aaaa преди 14 години
направо е-бан предлагам...да си е ясно овреме...