Ценители видяха ръкопис от 13 век

Националната библиотека показва ценни документи всеки месец за 1 час
2 юли 2010 15:08,
18

Снимка: Булфото 

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ показа фрагмент от евангелски ръкопис от 13 век.

Представянето му е във връзка с църковния празник на 1 юли – Пренасяне на мощите на Св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир. 

Изследване е установило, че календарната част на ръкописа, от който е малкият фрагмент, включва дата, на която се чества паметта на светеца.

Всеки месец, в един ден, за по един час, Националната библиотека ще представя отделни ръкописи, книги, документи, снимки от историята и културата в България.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: библиотека
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
засрамен преди 13 години
"като народи са много по-многобройни"Това е така (точната дума е: по-голяма гъстота на населението) - по-лесно пласиране на произвежданото и по-висока ефективност и мотивираност, обаче въпросът е ЗАЩО се е получило така? Много просто: по-висок естествен прираст заради по-добро здраве и хранене, по-добро отношение на хората един към друг, по-напреднали технологии, по-разумни владетели, по-културно простолюдие.. абе просто по-можещи общества. Не е ли впечатляващо как всичко си е същото с векове?
16
1
 
0
 
! Отговори
засрамен преди 13 години
А ние що не сме наследили културата, инфраструктурата и традициите на Римската империя? Тракия, Мизия, Сердика... това къде е било? На Дунав е имало мост!! И закони е имало и всичко, като навсякъде... Просто кофти късмет с тукашните племена, това е."Излаз на море" ти трябва ако имаш какво да изнасяш или пари да внасяш - просто да седиш гол на плажа няма файда. А най-старите велики мореплаватели са генуезците, венецианците, гърците... те не са имали по-добър "излаз на море" от нас.
15
1
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Няма нужда да се напъвам,за да ти обяснявам елементарни работи.Просто са наследили и културата ,и инфраструктурата, и традициите на Римската империя.Както знаеш, някои закони от тогава все още са в основата на правото.Друга предпоставка-като народи са много по-многобройни от нашите.Трета-излаз на море или оживен търговски кръстопът.С какво Испанския конквистадор, бивш свинар преди това, е по-добър от Българския деспот, започнал почти на гола поляна да създава държава?Препрочети историята ни.
14
2
 
2
 
! Отговори
засрамен преди 13 години
Топло, топло, напъни се още!!Защо едни са били под робство, а други не? Защо *** от Африка не са направили кораби да завладеят Европа? Не от любов и доброта, а от НЕКАДЪРНОСТ !!! И ние сме искали да "смучеме" (ооо, как сме искалиии), но поради НЕКАДЪРНОСТ е станало обратното - нас са ни "смукали".Ти май имаш голям проблем да си признаваш нещата сам пред себе си...От кого се притесняваш - тука чужденци не четат..?
13
1
 
2
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Не си прав, за да станеш най-великия трябва да има обществено приемлива за момента цел и да поведе някой нацията.И този някой да е с акъл в главата, а не с вакуум.Я кажи, освем по времето на Римската империя Германците били ли са под робство ?Както ние под гръцко или турско?Я кажи, Германци, Англичани идруги "велики"западни демокрации, колко века смукаха от колониите си по цял свят ресурси, за да са днес това , което са?А нас са ни смукали, и въпреки това сме оцелявали, и книги сме имали!
12
3
 
3
 
! Отговори
засрамен преди 13 години
"Това е писано на свещ в някоя килия от монах"Именно. А по това време немските монаси са имали огромни абажури и горивни лампи. Точно това исках да кажа - че тия народи са по-кадърни (и от там по-богати) не от вчера, а ВИНАГИ е било така. Значи не турците или сегашните политици са виновни, ами матряла винаги е бил зле.Не съм казал нищо "предателско", а нещо полезно - защото ако искаш някога да станеш като великите, най-напред трябва да ги признаеш, че са велики!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прекрасно! И една молба: Националната библиотека да посочва предварително датите, когато ще може да се видят такива уникати. И за всички ли ще бъдат достъпни или само за специалисти?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българските библиотеки бяха унищожени поголовно от гръцките фанариоти след унищожаването на Охридската архиепископия през 1762 г. Горени са книги натоварени на волски коли. Има сведения от началото на 19 в. за Търговската царска библиотека. Останало е само това което е сметнато за незначително. Спрете да плюете национални предатели.
9
1
 
3
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Добре че имаме нещо останало в Народната библиотека. Имаме и много добри специалисти изседователи и реставратори.Всички тези ръкописи са прекрасни, а някои имат и миниатюри.Би трябвало още учениците да бъдат запознавани с тях.
8
2
 
6
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
3, 7 и 8, ако знаех че няма да ми изтрие *** поста, щях да Ви даря с най-звучната и засукана псувня, дето знам, колкото и сдържан човек да съм!Национални предатели такива!Това е писано на свещ в някоя килия от монах, който денонощно това е правил-да преписва книги и да ги разпространява държавата навред, безплатно!Трябва шапка да сваляш, а не да критикуваш ,нещастнико!!!!Турски документи от по -късен етап са още по-накриво написани, ако не вярваш, *** в Рилксия манастир долу в музея и виж
7
4
 
1
 
! Отговори
засрамен преди 13 години
Още 200 год по-рано са започнали първите печатни - смятай!Гугъл на снимките: books 13 century и ще видиш разликите - като Мерцедес пред БулгарРено са - то няма и логика да не е така.
6
8
 
2
 
! Отговори
засрамен преди 13 години
Писани са си кривичко. По-лоши материали, по-лоша работна ръка... точно като ДНЕС - всико си е както винаги е било.
5
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Какви книги точно са се правели по това време на Запад, че аз не знам?
4
2
 
14
 
! Отговори
Деян преди 13 години
Мърлявко и кривичко е защото 500 години никой не го е било еня за тези наши си старини. А ако искаш да видиш запазена книга от 14 век - Британския музей в Лондон, Четвероевангелие на Иван Александър.
3
3
 
12
 
! Отговори
Кали преди 13 години
Като знам българина какъв душманин е на старините, как се е опазил тоя лист - не знам.
2
22
 
3
 
! Отговори
засрамен преди 13 години
Много кривичко бе, много мърлявко бе... на Запад какви книги са правили вече по това времеее.... явно винаги сме били последна дупка на европейския кавал - не само чак при Костов или бай Тошо...
1
2
 
29
 
! Отговори
Tedy преди 13 години
krasota :) pove4e takvia ne6ta da se praviat!!! :)