Как ще се броим онлайн?

Интервю на Емил Денчовски за Investor.bg
7 юли 2010 11:10,
26
Как ще се броим онлайн?
Емил Денчовски. Снимка: Личен архив

През 2011 г. за първи път у нас ще се проведе интернет преброяване на населението и сградния фонд паралелно с традиционното, наземно преброяване. Тест интернет преброяването ще се проведе през септември тази година в областите Плевен, Велико Търново и Стара Загора.

Как точно ще въвеждаме данните си в интернет, разказва Емил Денчовски, изпълнителният директор на Абати АД, компанията, която изгражда софтуера за интернет преброяването. Фирмата е част от консорциума „Ей Си Ен Консултинг“, спечелил обществената поръчка за интернет преброяването догодина, като стойността й е малко над половин милион лева. Другите фирми в консорциума са „Сиела софт енд паблишинг” АД и „Нео сървисис” ООД, техните задължения са обучение и контрол на качеството.

– Г-н Денчовски, на кой адрес в интернет гражданин на някоя от 3-те области, в които през септември ще има тестово интернет преброяване, ще подаде данните си?

Към настоящия момент все още няма определен адрес. Адресът ще бъде определен от НСИ, като предполагам той ще бъде на техния сайт или поне там ще има информация и хипервръзка към сайта „еПреброване 2011”.

– Ще бъде ли този адрес валиден и при официалното преброяване през 2011 г.?

Все още не е ясно, но най-вероятно тестовото и официалното еПреброяване 2011, ще бъдат на един и същ адрес в интернет.

– Има ли опасност от попълване на грешни данни?

Системата се проектира, така че в максимална степен да се ограничи възможността за попълване на грешни данни, неволно или умишлено. За целта автоматично ще се извършват проверки и сверяване на въвежданите данни с тези, съхранявани в различните видове административни регистри и информационни системи. Въпреки това основната отговорност за достоверността на попълваните данни по интернет или при класическото преброяване е на гражданина.

– Няма ли да има припокриване с „наземното преброяване“?

Интернет преброяването и класическото преброяване ще се състоят в различни периоди от време, които няма да се припокриват. Гражданите, които са участвали в интернет преброяването, ще получават от системата специален индивидуален идентификационен код. По време на класическото преброяване те ще бъдат посетени от преброител на адреса, на който живеят, като единственото, което трябва да направят, е да съобщят този идентификационен код.

Впоследствие чрез кода, ако съответства на всички условия за валидност, преброителят ще „активира” данните от интернет преброяването и те ще бъдат реално отчетени от системата.

– Как гражданите ще разберат за преброяването през интернет, предвижда ли се попълване на бланка?

Гражданите ще разберат за преброяването през интернет чрез информационната кампания „Преброяване 2011”, която ще бъде проведена от НСИ. По интернет гражданите ще могат самостоятелно да попълват преброителната карта, която ще бъде във вид на електронен формуляр.

– Нуждата от потвърждаване на идентификационния код чрез наземното преброяване не прави ли работата двойна или напротив – спестява време на наземния преброител?

Спестява време. Веднъж няма да е необходимо на място да попълва преброителна карта, а само да вземе идентификационния код. Втори път се избягва въвеждането/преписването на данните от преброителната карта в системата. Чрез кода само ще се „активират” данните, въведени онлайн.

– Какво става, ако наземният преброител не открие никого в жилището и идентификационния код не влезе в употреба, въпреки че данните са коректни?

По закон гражданите са длъжни да осигурят на органите по преброяването достъп до жилището си. Когато данните, въведени по интернет, не са потвърдени от преброителя чрез взимане на кода на място, се счита, че не е осигурен достъп до този адрес.

– Какво става, ако вляза в интернет с ЕГН-то на друг човек, което зная, и въведа неточни данни? Впоследствие той ще може ли да влезе отново със своето ЕГН, за да въведе точните?

Само ЕГН няма да е достатъчно, за да се регистрира потребител в системата. С цел по-голяма сигурност ще има и допълнителни полета, но те в момента още се уточняват.

Ако двама потребители се регистрират в системата и въведат данни за един и същи адрес, те ще получат различни идентификационни кодове. Впоследствие ще се отчетат само тези данни, съответстващи на кода, даден на преброителя при посещението на място на адреса.

– Каква точно информация ще попълват гражданите в интернет преброяването?

Целта на преброяването е да се получат статистически данни общо за страната и по отделни административно-териториални деления за броя и състава на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност и други демографски и етно-културни признаци, за размерите и характеристиките на сградния и жилищен фонд, за условията на живот на хората и конкретната социално-икономическа и демографска ситуация в страната. Видът на преброителната карта се разработва от НСИ, като тя е съобразена и с всички европейски изисквания.

– Нужен ли е електронен подпис?

Системата специално е проектирана за улеснение на хората, така че няма да е необходим електронен подпис. Това е направено с цел максимален брой граждани да могат да участват в интернет преброяването.

– Какви са предимствата и недостатъците на интернет спрямо „наземното“ преброяване?

Недостатъци на практика няма. Предимствата на интернет преброяването носи всички предимства на интернет – по-лесно, по-бързо, по-екологично и по-евтино. Спестяваме време, пари и човешки ресурси. Наблюдавайки подобни системи на национално ниво, възможен недостатък е опасността да се получи претоварване и срив на системата. За да не се стигне до там, още на ниво проектиране сме предвидили редица мерки, включително и извършването на много сериозно предварително тестване. Особено внимание при проектирането, архитектурата и реализацията е обърнато на предотвратяване на злонамерения достъп с цел блокиране на системата.

Още новини от бизнес и икономика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
"Ако разделим 22 000 000 на 8милиона се получава 2.27 ст на лице или 1$ 46 цента ако дори само 10% се преброят по интернет това са 800 000 души това е икономия от 1 816 000 лв, тоест за система струваща малко над половин"извинявам се за техническата грешка 2.75 лв. на човек 1$ 77 цента или икономията е 2 милиона и 200 хиляди лева !
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 23А според теб защо интернет компаниите бележат ръст на реклама тогава щом само 30% ползват интернет ? И как така има гарантирани уникални 2.8 - 3 милиона посещения дневно на някои сайтат или изове ? Нещо инфото не отговаря на истината или сайтовете послагват или изследването е правено от неспециалисти!
23
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
Ако разделим 22 000 000 на 8милиона се получава 2.27 ст на лице или 1$ 46 цента ако дори само 10% се преброят по интернет това са 800 000 души това е икономия от 1 816 000 лв, тоест за система струваща малко над половин милион лева ще си изпълни предназначението ДА ИКОНОМИСА СРЕДСТВА! А относно личните данни дали ще ги въведеш в ЗАЩИТЕНА интернет система или ще дойде анкетьор на който пак ще ги дадеш да ти ги запише. А за изследванията за интернет потребление ще си говорим след преброяването!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо против, ама и сам знаеш, че в България това просто е неприложимо, защото според едно скорошно изследване само около 30 % от хората в България ползват ИНТЕРНЕТ. А не всички от тях ще го направят и излиза, че цялата работа се прави за, да кажем, 5 до 10 % от населението. Колкото до личните ми данни, да властите разполагат с тях, но не държа и още хора да имат достъп.
21
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
... административни източници като МВР, Кадастър и други така че преброяването е по скоро за установяване на постоянното местожителство и други данни, като достъп до интернет, ползване на компютър в къщи и т.н.
20
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
до 20В други страни около 20% са се преброили по интернет - това е най- евтиния начин!!! Другият най-евтин начин е в Турция с обявяване на военно положение за 15 дена и никой няма право да излиза от домовете си и преброителите влизат с въоръжени военни в домовете ТАМ ПРЕБРОЯВАНЕТО СТРУВА ПО 1$ НА ЧОВЕК! Според теб ако не 20 ами 15% се преброят колко ще е спести за бюджета на преброяването като имаш предвид че са отпуснати 22 милиона лв. А за личните ти данни те вече ги имат защото ползват....
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой каза, че не съм разбрала нещо. Просто ми е смешно, че ще пилеят пари за нещо без което можем да минем. Защото кажи ми колко човека ще го ползват? Като махнеш пенсионерите, ***, хората, които държат личните им данни да са защитени... струва ли си? Защото те могат да си ме уверяват, че личните ми данни са защитени, ама аз от къде да съм сигурна? Става дума за твърде много информация, име, адрес, ЕГН...
18
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
До 18Електронното преброяване предшества традиционното с една седмица , тези който не желаят да отделят от времето си да им бъде правено интервю лице в лице с пребройтел, се преброяват сами в интернет страницата. А за всички останали които не са се преброили електронно ще се срещнат с преброител и ще бъдат анкетирани! КАКВО НЕ РАЗБРА?
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъй де, ама през 1900 г. е нямало електронно преброяване. Предполагам, че ако си правят преброяването по традиционния начин, грешки няма да има.
16
2
 
4
 
! Отговори
СТАТ преди 13 години
До 15Едно е да издаваш документи друго е да попълваш данни в интернет сайт - ВСЕ ЕДНО ФЕЙСБУК ДА СЕ ПРЕЦАКА ;) !
15
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
До15ЗА Документите критиките към Цветанов! За Статистика до сега не е имало за 130 години история да са се провалили някъде! Дори от 1900 до 1946 година Статистика е броила гласовете по избори за народни представители - ТАКА ЧЕ - ако се издънят тога може да ги оплюваме колкото искаме до сега са нямали пропуски! Както и при преброяването през 2001г.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ама в системата за издаване на нови документи имаше. :-)) Те едни паспорти не успяха да сменят без 100 технически гафа, ще ни броят онлайн!
13
2
 
4
 
! Отговори
СТАТ преди 13 години
До 10 Чети в сайта на НСИ за техническото задание и ще ти стане ясно! https задължително влизане в сайта, с регистрация и т.н системите на НСИ до сега не са се дънили както очакваха и за Бизнес статистика която беше само с цифров подпис за фирмите - АМА НЯМАШЕ СРИВ!
12
2
 
5
 
! Отговори
стат преди 13 години
До 5Малко бъркаш това да не ти е сиситема за детски градини в софия. Ако системата е само по https ша има достъп до данните хакер чрез снифър ама друг път. А за достъп до системата е като да имаш достъп до банковата сиситема на някоя банка :)
11
1
 
4
 
! Отговори
lol преди 13 години
С две думи ще си продавам, ще си купувамр ще си правя бартер, ще откривам и закривам сметки, ще си купувам коли и какво ли още не за твоя сметка, ходи ме хвани кой съм и за каквово се боря! ХАХ...... Интересно!
10
1
 
5
 
! Отговори
експертът преди 13 години
Може и по-просто:Днес.бг пуска една анкета и цикаме плюсчета и минусчета.
9
2
 
4
 
! Отговори
НЕОСВЕДОМЕН преди 13 години
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ КАК ЩЕ БЪДЕ ЗАЩИТЕНА СИСТЕМАТА И СЪДЪРЖАЩИТЕ СЕ В НЕЯ ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ЛИЧНИ ДАННИ? ЗАЩОТО ТОВА ВЪОБЩЕ НЕ СТАВА ЯСНО!
8
1
 
4
 
! Отговори
Petkov преди 13 години
Какво е това еПреброване 2011.За "ПреброЯване" съм чувал, ама за "Преброване".Как пък една статия не написахте без правописна грешка...
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
как може 3 дена никои да не пише за убитото от роми момче!! СРАМ
6
2
 
3
 
! Отговори
boza преди 13 години
mai-mai pak ste hodjat po kustite sus dulgi spisuci i ste ni prebrojavat sus moliv v ruka---ama inache ste mu vikame Internet prebrojavane,nali parite trjabva da se usvojat !