У нас: 20 000 деца учат ислям, 3000 – християнство

Според синдикалистката Янка Такева трябва да се учи религия
23 сеп 2010 11:12,
269
У нас: 20 000 деца учат ислям, 3000 – християнство
Снимка: БГНЕС

"През миналата учебна година над 20 хиляди ученици, които изповядват мюсюлманската религия, я изучаваха в свободноизбираемата подготовка, срещу 3 хиляди ученика, които изповядват и изучават християнска религия."

Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя посочи, че данните за тази година ще бъдат обобщени в началото на октомври.

Председателят на Синдиката на българските учители заяви, категоричната си подкрепа за въвеждането на обучение по религия.

Още по темата

Тя посочи, че българчетата, които изучават християнството като свободноизбираема подготовка, са много малко и уточни, че класните ръководители не полагат усилия, не създават предпоставка за обучението по религия и като цяло не обявяват на родителите, че има и такава възможност за техните деца.

"Струва ми се, че все по-голяма част от българите, които са ощетени и не познават даже същността на празниците на християнския календар, искат чрез своите деца да научат нещо повече, а пък и младото поколение е по-любознателно и по-креативно.

Така че тук основната роля на семейството и на училището е много важна и безспорно като основен враг за идеите това е Министерството на образованието, младежта и науката", заяви Такева, цитирана от "Фокус".

По думите й това няма да се отрази на седмичната и месечна натовареност на учениците.

Според нея не е лоша идеята на Светия Синод на Българската православна църква за въвеждане на задължително обучение по религия.

"Ще се преразгледа хорариумът часове и ще се намери място. Аз съм дълбоко убедена, че един или два часа в седмицата – в зависимост от това каква ще бъде политиката на двете преговарящи страни, няма да изиграят съществена роля.

Винаги, когато човек иска да направи нещо, може да намери пътя към осъществяването му", заяви Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още по темата: религияЯнка Такева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 13 години
кажете лютви местан още ли е някакъв фактор във министерството на образованието ни.той мисля че промени Българската история във частта и за турското робство.
19
3
 
17
 
! Отговори
horus преди 13 години
Аз още сега заявявам че ако някой брадат чернодрешко се приближи до сина ми и почне да му говори "богоугодни простотии", косъмче по косъмче ще му оскубя брадата и ще му я завра в з..ка. Ако детето ми ще трябва да кара допълнителни часове те ще са по информатика или математика а не по подобна простащина. Направо се чудя на някой хора - в 21 век живеем а е тръгнали да ми говорят за някаква средновековна институция като църквата !!!
18
6
 
8
 
! Отговори
емо преди 13 години
идете във БАТАК и ПЕРУЩИЦА и после говорете за толерантност на мюсюлманската религия.
17
2
 
13
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
Нека Янка Такева си направи труда да прочете Конституцията. Светският характер на образованието у нас е конституционно гарантиран. Ако Синода, Мюфтийството и др. църковни ръководства решат да откриват за своя сметка религиозни паралелки в църквите, джамиите, синагогите и т.н., то си е техен проблем. И който иска - да праща децата си там в извън установеното от закона време за учебни занимания в българското светско училище.
16
11
 
6
 
! Отговори
Августин преди 13 години
A защо да не се изучава, защото децата ще станат религиозни фанатици ли?!Преди като учехме основи на комунизма - станахме ли комунисти?
15
1
 
18
 
! Отговори
horus преди 13 години
За пореден път БГ просветните "експерти" си показаха въйпиющата простотия. Г-жо Такева, не религия *** П..КО трябва да учат децата а да се въведе най - накрая елементарно обучение по право. Децата ни незнаят елементарни юридически понятия - пример кое дете (ученик) знае например какви са правомощията на министъра на образованието, на президента или на кмета на града в който живее да речем. Знаят ли децата що е данък и що е такса. Наясно ли са с основните положения в трудовия кодекс !?! и прочие
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Против съм изучаването на религия в училище. Това ще затормози децата особенно ако стане задължително.Доброзорлем ще ги отвърнете от материята. Искам моето дете само да реши, когато стане личност със свои идеали и ценности.Да направят неделни училища или като извън класно занимание може и да го подтикна но не и в малките класове, когато са толкова податливи на внушения и влияние.
13
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Би трябвало да се обединим- не на религиите в училище, а не кой на кого религията ще опетни най-добре.
12
6
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 13 години
Е как да няма желаещи ? Не прочете ли - 20 000 бъдещи талибани се подготвят в България. :)) Очаквайте взривени молове чрез бомби направени в час по трудово.
11
7
 
4
 
! Отговори
шефа преди 13 години
идва време на борба за влияние между двете религии по света.п о далновидните и умни народи ще си съхранят вярата а по продажните и робско мислещите ще я загубят ние сме тръгнали по пътя на вторите.
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВЪН НЕ БЪЛГАРИТЕ ОТ СТРАНАТА МИ . ОМРЪЗНА МИ ОТ ТЕМИ- ТУРЦИ И *** . ДАНО ВСИЧКИ СА ПРОКЛЕТИ . ИСКАМ СИ БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ
9
2
 
25
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
България е светска държава.Никаква религия в никое училище.Толкова ли е сложно да го направите.Там учените тикви в просветното министерство толкоз ли не могат да схванат идеята??
8
3
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Туркиня съм и нито аз , нито пък децата ми бихме искали да се учи религия в училище. И не обиждайте мюсюлманите, какво сме виновни, че предлагат да се учи религия от горе. Ще видят , че няма желаещи и всичките им усилия- на вятъра. Какво стана с целодневното обучение в 1 клас- порнография, никаква организация- всичко е само на лист написано.
7
2
 
10
 
! Отговори
------- преди 13 години
Българчетата не ги интересува религията а и родителите не ги карат на сила за разлика от турците.Те също много не държат на религията но е въпрос на чест да се покажат пред другите че техните деца са по ОКУМУШ.
6
3
 
16
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
СВЕТСКО образование!!За това плащам данъци.Ако мюсулманите не си знаят религията да си я изучават в СИП.
5
16
 
9
 
! Отговори
християнин преди 13 години
нашата религия трябва да се брани със силна армия.всичко друго са празни приказки.иначе до 10-15 години сме загинали като православен народ.
4
8
 
35
 
! Отговори
? преди 13 години
Религията няма място в нашият свят.Тя не носи нищо добро,а дели.Както е било винагиВместо религии нека учат Етика и Морал.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА ДО ПОСЛЕДНО ЩЕ СЕ МЪЧАТ ДА НИ ПРОБУТВАТ ТАЗИ САПУНКА В ПАНИКА СА ВЕЧЕ РОБИТЕ НЕ ПОДЛЕЖАТ НА КОНТРОЛ И НЕ ВЯРВАТ НА ФАНТАЗИИ И ЗА ТОВА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ОТ НАЙ МАЛКИТЕ ПАК НА НОВО С ПРОМИВКАТА
2
2
 
15
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 13 години
Синдикалистката е доста боса и продажна, за да е меродавно мнението и! Религия в училище НЕ ТРЯБВА да се учи!
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И сега какво - реклама ли им правите на мюслимите. Колко много са станали те, а ние българите как сме на отмиране.