Софийският университет пред дълга дървена ваканция

Кризата с топлата вода приключи, но проблемите с Топлофикация – не
71
Софийският университет пред дълга дървена ваканция
Снимка: Булфото

Съществува реална опасност Софийският университет да излезе в дълга "дървена ваканция" през зимата заради липса на отопление, обяви председателят на Студентския съвет в университета Цвета Георгиева.

"Ако трябва да затвори врати за дървена ваканция, най-вероятно ще има съответна реакция от нас. Има такава реална опасност, тъй като средствата наистина не достигат", поясни Георгиева пред "Фокус" и изрази надежда, че студентите повече няма да имат проблеми с топлата вода и консумативите през учебната година.

Председателят на Студентския съвет уточни, че държавната субсидия и собствените приходи покриват едва половината от разходите.

"СУ разполага с 19 сгради, които може и да не са с мащаба на Ректората, но са големи и не могат да се отопляват.

Ако се стигне до момент, в който няма да можем да си покрием задълженията към "Топлофикация", от коледните празници университетът ще затвори врати до февруари месец. Затова все още няма и академичен календар", посочи Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
3
 
! Отговори
Колин преди 13 години
Ти каква си бе незавършила студентка или уволнена преподавателка? Ти и онзи студент философ европеист май сте едно и също лице. Дали не сте Ана-Мария и Борисова?Хаха Герболетка с множествена шизофрения.
46
0
 
3
 
! Отговори
Виндербилт преди 13 години
Абе умнико, аз завърших БИН и си се справям много добре.Кой си ти да преценяваш кои специалности са фабрика за безработни и кои не? Явно си безумствен студент незавършил и озлобен? Или може би просто обикновена герболетка?
45
0
 
6
 
! Отговори
Балин преди 13 години
Леле като чуя такива като теб ми идва да вия. Абе ***, може ли така да ръзсъждаваш, или да не разсъждаваш? Всички излезнали от университета били корумпирани? Борисов бил пример? Да ти пи...я на примера. Я ходи в някоя държава от третия свят ти и без това от там си дошъл!
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аман от платени драскачи против СУ! Не помните ли какъв беше Игнатов преди да стане министър бе ?!
43
0
 
2
 
! Отговори
ххх преди 13 години
Ами тая *** Цвета и компания могат да пренасочат и без това огромния за такива *** бюджет и да погасят с парите част от задълженията на СУ.
42
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И за какво изобщо ни е тоя университет?Трябва ли ни още ентелигенция, още мамини синчета? Хора дето само търкат седалките 5 години и после се надуват, сякаш знаят и могат нещо. Г-н Борисов е достатъчен пример за това, че да успееш в живота не ти трябва софийски университет, а воля, разсъдливост и решимост!!! Като излизат в дървена ваканция - и какво от това? Аз ли да си заделя от дохода, че да им дам да са на топло бъдещите корумпета?
41
1
 
12
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Тази есен СУ пусна 293 докторантски места. Пролетта тази година докторантските места бяха около 90. Как за няколко месеца, и то летни, на СУ им дотрябваха 200 докторанти повече отколкото им трябваха пролетта?? Ето как - за да излапат държавните субсидии за обучение на докторанти, а докторантите... абе, кучета ги яли - след 3-те години обучение - на улицата! Браво, СУ, достойна научна и образователна институция сте!!
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Балканщина!
39
0
 
0
 
! Отговори
Я преди 13 години
Не финансирането е проблем и ректора го знае,а управлението на финансите.За което юнашки мълчи.Ти ако имаш 100 лева джобни седмично се вместваш в тях или си налягаш партакешите.Защо СУ си режат приходите,като знаят какво имат като финансиране?
38
2
 
8
 
! Отговори
student преди 13 години
хехе, платен съм бил :)))))).Смях."Минало и съвремие на Югоизточна европа", "БИН", "Книгоиздаване", специална педагогика, социална педагогика, специална социална педагогика, соц. педагогика с чужд език, спец педагогика с музика, и т.н., десетки са. Това са новите специалности, които СУ бълва всяка година. Фабрика за безработни!
37
1
 
5
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
Кой му е** мамата на това престижно учебно заведение, бе? Последният ректор на СУ е най-големият търгаш в историята на университета, който го превърна в пазарска сергия...
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оплакват се с право - ето цитат от Ректора по въпроса : "На практика СУ е ударен най-лошо от всички висши училища. Защото,както години наред говоря, е сбъркана системата за финансиране на висшето образование у нас. Всички университети получават една и съща сума, базирана на калпак - на това колко студенти записват. Но никой университет няма нашите разходи за поддържане" на материалната база. Никой университет няма и толкова квалифицирани хора, на които се плащат относително по-високи заплати, ни
35
0
 
9
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Какво още остана в държавата за унищожаване?
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако знаеха братята Георгиеви какви национални предатели ще ни управляват един ден!Такава дива омраза към образованите хора и учените...Само компетентни хора могат да ни извадят от кризата, не ритнитопковци.
33
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може ли само от СУ да се оплакват, че нямат пари, другите университети да не са "вързали и цъфнали".
32
0
 
9
 
! Отговори
петък преди 13 години
Е няма що-новина та дрънка Срам и позор за управляващите
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Права си! Там знания не се получават, има само студенти с напомпана самочувствие без покритие. Хайде, да не коментирам нивото на познание в някои специалности - нулево.
30
0
 
6
 
! Отговори
34 преди 13 години
каквато държавата - такова и образованието!
29
0
 
4
 
! Отговори
Малее преди 13 години
Че за ги няма теузи разчети! От кой прозорец да ги изхвърля:)А пък като гледам кой управляват тази държава, няма нищо лошо и други да опитат:) Доколкото си спомням според един велик анализатор и финансов гении няколко пъти вече излизаме от кризата:) И то бивш член на СБ:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Така че такива прогнози, може да ги прави всеки:)А детското в теб няма как да убия:)Убива се нещо съществуващо:)
28
3
 
4
 
! Отговори
наивник преди 13 години
Дори и аз наивничкият не вярвам че това е студент. Просто е платен клакьор който даже не разбира какво пише а плюе по поръчка под няколко ника. По стила си личи че е само един човек