Еврообразование с африканско финансиране

Студенти и преподаватели от СУ на протест в София
Обновена: 1 ное 2010 15:48 | 1 ное 2010 12:50,
82
Еврообразование с африканско финансиране
Снимка: БГНЕС

"Тревожим се, защото африканско финансиране по думите на самия министър на образованието не може да осигури европейско образование на нашите деца".

Това каза ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев на протеста на преподаватели и студенти в Деня на народните будители против предвидените от кабинета средства за висше образование за следващата година.

"Подготвяме млади хора на европейско ниво, но обричаме мнозина да търсят приложение на получените тук знания извън родината си", коментира ректорът.

"Тревожим се, защото премиерът призовава образованието да почака, докато строи магистрали, но те не са пясък, бетон и асфалт. В основата им са вградени знанията на проектанти, геодезисти, химици, икономисти, биолози, еколози, археолози, юристи. Това са все хора, които готвим в българските висши училища", посочи още Илчев.

Академичната общност на СУ настоява правителството да включи в бюджета за 2011 г. средства за висше образование и наука, отговарящи на европейските стандарти.

От Алма матер искат още адекватна държавна субсидия за издръжката на студент и правителството да разработи национален план за развитие на висшето образование, науката и технологиите.

"Нашият спор не е за пари. Нашият спор е за приоритета на държавата и за дела, отделян за наука и висше образование в този бюджет. Нека пицата да бъде една, но да се знае за кого са големите парчета", подчерта още той.

Проф. Илчев коментира и идеята на просветния министър, след като бъде съкратена част от администрацията, на половин щат да бъдат назначавани студенти и по този начин да се пестят пари.

"Това е възможно, само че понякога някои идеи са като в книгата на Иля Илф и Евгений Петров „Златният телец“, в която героят казва: Идеи наши, бензин ваш! Така че идеи много, но те трябва да се съобразят със съответната законодателна база в България", смята ректорът.

По-реалистична му се струва идеята за нулеви години за редки специалности.

"Това ще позволи да се запазят кадрите, още повече че доста от преподавателите, които водят занятия по тези специалности, по закон имат право на една година отпуск от университета, през която да вършат своята научна работа, и ще се завърнат с нова книга или курс от лекции. Но тук става въпрос за 15-20 души и не решава нищо от въпросите на големите университети", посочи проф. Илчев.

"Самият министър Игнатов каза, че нивото на финансирането на образованието у нас отива под нивото в някои африкански държави, с което съвсем не искам да обидя Африка. В Африка има и държави, които се развиват много бързо и успешно и това са държавите, които залагат на образованието", смята още той.

От СУ са решени да продължат с протестите, ако няма развитие по техните искания.

"Трябват ни минимум 50% увеличение на държавната субсидия, за да може да постигнем някакво приемливо ниво на образованието", изчисли ректорът.

"Преди няколко дни се върнах от Турция, където бях на световен конгрес на университетите. Турски колеги също се оплакаха от криза. Казаха, че тази година на университета им са отпуснати само 16% повече пари в сравнение с миналата, а тогава пък са били отпуснати 18% повече в сравнение с предходната. Това означава близо 35% увеличение за две години. Извинявам се, че го казвам, но с подобна пресметлива мисъл Турция ще ни погълне и младите образовани турци ще карат хубави коли по нашите магистрали", заключи професорът. 

Междувременно студенти от СУ,  НАТФИЗ, Музикалната академия, Художествената академия и БАН се събраха на друг протест пред парламента. Тe представиха министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов като тиква и кратунка.
Студентите присъдиха на Дянков диплома за антибудител на годината. Образователният министър Сергей Игнатов пък получава диплома за приспивател на републиката, защото „приспал“ студентите и учените с разтърсващите си реформи. Протестиращите скандираха „Оставка“ и „Убийци на култура”. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: протестобразование
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОТ КАДЕ ДА СЕ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ?Отговарям веднага - от милиарда за милиционерите!Аргументите са ни пред очите :)
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СУ се ръководи изключително нерационално, наистина. Не може да реват, че няма пари и същевременно преподавателите им да се водят по документи, че работят по 19 часа на ден (за да получават парички за извънредния труд), а всъщност не ходят да си изчетат и 2те лекции по час и половина за деня. Ами този бюджет да не е бездънна торба с пари? Не може да се краде по всички възможно направления и да останат пари. Няма как. Бюджета на СУ е в пъти по-голям от този на УНСС, но УНСС има пари-как става така
36
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Тия пък - пари искат !!! Луди ли са - нали държавата трябва да храни *** !!!Така наречените "роми" ни струват около ТРИ МИЛИАРДА годишно, но за образование пари няма !!!
35
1
 
1
 
! Отговори
NVM преди 13 години
хех друг отговор не съм и очаквал хайде по живо по здраво тогава. по късно ако измислиш нещо пиши пак
34
0
 
0
 
! Отговори
уни. преди 13 години
ако ми платиш - ще ти посоча.
33
5
 
3
 
! Отговори
Мина преди 13 години
За протеста съм съгласна,нека да протестират,защото образованието ни вече не е образование.Но имам един въпрос ОТ КАДЕ ДА СЕ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ..тъй като държавата ни е в бедствено полужение от всякаде.Няма пари за пенсионери,няма пари за здравоопазването,няма пари за заплати и май няма пари за нищо. КАДЕ СА ПАРИТЕ..парите са в крадците като тези от парламента и метничари,съдии,мафиоти и продажници.И до като няма наказани за този грабеж,България няма да се управи.И Господ да слезе няма да ни помогне.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе, чиче, кой "да ги намали"?Игнатов от НБУ?Или Боко дето откри преди седмици ОЩЕ ЕДИН, НОВ, ИЗМИСЛЕН университет в Пеуник?
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво - първият смислен коментар, който прочетох до момента. Недоносчетата надолу не се интересуват от същността на проблема - те са доволни, че имат възможност да изливат злобата си по адрес на Б.Б / гадните крадливи комунисти / Костов е виновен и т.н. Момчета и момичета, направете услуга на света и го лишете от присъствието си.
30
2
 
1
 
! Отговори
NVM преди 13 години
понеже аз съм любопитен ще посочиш ли 70% фалшиви "знания" да се коригирам де
29
1
 
3
 
! Отговори
уни. преди 13 години
като извадим 70 % фалшиви "знания", остават 30 % някакви знания с няколко грешки.
28
4
 
8
 
! Отговори
Студент от УНСС преди 13 години
В момента СУ се управлява по доста нерационален начин, така че вината не трябва да се търси само в правителството.
27
5
 
8
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,Премиера е почнал да поумнява и като изключим последния който ще го разбере комсомолеца Дянков, дори той е разбрал...:1. Пари няма... Откраднати са от комунистите и еничарските внуци, за години напред... 2. София не е България... Пожарникарчето, обаче, Трябва да разбере и че...:1. Държавата не се управлява с пожелания, мераци и намеци..., а с програми за развитие в съответствие с Европейската програма 2020 и Българската Конституция, които изискват: - Икономиката да е по-умна (Образование и Наука)- Икономиката да е по-зелена и По-конкурентна(нисковъглеродна, с евтина ядрена енергия, за високо конкурентоспособност)- Икономиката да включва всички индивиди и райони, а и без друго, Конституцията задължава правителствата ни...: " Чл. 20. Държавата създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната и подпомага териториалните органи и дейности чрез финансовата, кредитната и инвестиционната политика..." Ще питам всеки ден:- Бойко,- Къде ти е стратегията и Единния закон за образование на българските граждани, регулиращ всички степени на образоването, професионалната подготовка на нацията, и приложната наука?- Къде ти е зелената ядрена централа Глобите за кюмурджийските централи (като Брикел), с технолотии от средата на 19 век, ще ни струват стотици милиони евро от Екоглоби!- Къде ти е Конституционно задължителното перо в Бюджета, за " Балансирано развитие на отделните райони на страната..."София не е България, а България не е пожарна За да се управляват трябват политическо дупе и акъл!!!Трябват, обаче и Иститнски Професори, а не българофоби и комунистически креатури
26
3
 
20
 
! Отговори
чичо Гошо преди 13 години
Ако намалите ВУЗ-овете и студентите поне с 50% и ще си имате исканата субсидия. Никъде по света го няма това - да приемат 74 000 студенти, при завършили 68 000 абитуриенти. А за качество на образованието да не говорим.
25
2
 
5
 
! Отговори
NVM преди 13 години
Ама личи си че изобщо не се интересуваш нали? Ако беше се по мъчил малко да разбереш какво става преди да пишеш щеше да знаеш че от 1100лв за студен са намалени до 680лв. И относно НАП правят вече n-ти по ред одит. Но теб факти не ти трябват нали?
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
питай агентите. трябва само да си спомниш какво си учил ?
23
5
 
4
 
! Отговори
изучил преди 13 години
Пари имаше и тази година, ама с *** ректори, няма как да стигнат парите. Ще ми се Дянков да им насъска НАП на всичките и тогава ще се види, кой за какво е харчил.
22
3
 
1
 
! Отговори
NVM преди 13 години
понеже виждам че си запознат доста ще споделиш ли с мен каде са прахосали парите?
21
3
 
1
 
! Отговори
sdf преди 13 години
male tuka kwi selqni pi6at basi zletata
20
3
 
4
 
! Отговори
Тъй че, преди 13 години
Няма кой да изкара мръсното минало на нашите АГЕНТИ - Професори.. и ***
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
имоти за над милион лева се е сдобил скандалният декан на Юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски - проф. Тенчо Колев Дундов, показва проверка на Монитор в Службата по вписванията.