Лекарска грешка е довела до смъртта на Гери

Д-р Маджунов подценил състоянието на детето, сочи проверка
Обновена: 12 яну 2011 15:30 | 11 яну 2011 11:15,
178
Лекарска грешка е довела до смъртта на Гери
Снимка: личен архив

Има лекарска грешка в случая със смъртта на 4-годишната Гергана Илиева. Основната причина за фаталния изход е подценяването на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия му лекар на 15 декември 2010 г.

Това показаха резултатите от проверката по случая на Изпълнителна агенция Медицински одит, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На 8 декември миналата година детето е оперирано за отстраняване на сливиците от д-р Михаил Маджунов в МБАЛ „Царица Йоанна” в София.

На следващия ден момиченцето е изписано от болницата. На 14 декември личната лекарка на детето го насочва за консултация към „Царица Йоанна”, тъй като от болка не може да отвори устата си.

На 15 декември то постъпва в болницата по спешност, тъй като започва да повръща кръв.

Ден по-късно детето е изписано от д-р Маджунов в добро състояние по неговото мнение. На 23 декември детето отново повръща кръв, прието е отново в болницата. В спешен порядък се предприема операция, но усилията да се спаси животът му завършват безуспешно.

Основните грешки, които са довели до смъртта на детето, са в подценяването на състоянието му след операцията от лекуващия лекар, сочат изводите от проверката.

При повторната хоспитализация на 15 декември не е обсъден вариант за ревизия на оперативната рана, нито веднъж до 23 декември не е определена кръвната група на детето.

Освен това не е оказан достатъчен контрол над лекуващия лекар от началника на детското отделение по УНГ в болницата – доц. Минчо Мелничаров.

Още по темата

Също така при операцията не е обърнато внимание на резултатите от урината, в отделението липсва алгоритъм за поведение при следоперативно кървене, детето е изписвано прекалено бързо и след двете хоспитализации (на следващия ден), а контролните прегледи са били след доста време – около седмица.

Изпълнителната агенция Медицински одит е дала препоръки за отстраняване на допуснатите пропуски, ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения.

Те са в размер съответно от 300 до 3000 лв. и от 1000 до 20 000 лв., посочват още от здравното министерство.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов нареди проверка на случая и от РЦЗ в София. Резултатите от нея ще бъдат готови до края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: лекарска грешкагери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
27
 
! Отговори
rosenbosen преди 13 години
Не. Трябва да му се натрошат 10 пръста на ръцете, за да не може нищо повече да пипа и да го оставят да се мъчи.
94
3
 
46
 
! Отговори
Hunter преди 13 години
А бе това, лекарското съсловие, сте големи нещастници бе! Какво се прикривате едни други? Онея в Горна Оряховица слагат живо дете във фризера, тоя *** Маджунов убива златното слънчице на тези хора, а вие ги оправдавате? Какво искате да постигнете? Да почнат да линчуват такива доктори по улиците ли? Ами и това ще стане който търси, намира! Ръцете да ви изсъхнат дано! Парите, които сте ограбили, на гной да ви станат!
93
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЛИЗКИТЕ ДА СЪДЯТ ЛЕКАРИТЕ ЗА 200 000 лв. ДОКТОРИТЕ ИМАТ ЗАСТРАХОВКА, КОЯТО ПОКРИВА ТАКАВА СУМА
92
3
 
8
 
! Отговори
rambo преди 13 години
ei sega ve4e toq *** trqbva da bude narqzan na par4eta deeba i izroda dolen no 6e go potulqt i toq slu4ai te znaqt samo da govorqt za edni nagli i tolkoz smurt za madjunov ekzekuciq
91
1
 
36
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
Абе защо всички го наричат лекарска грешка! В Наказателния кодекс убийството е умишлено и непредпазливо! Хайде да наричаме нещата с истинските им имена! Няма лекарска грешка! Има УБИЙСТВО! Хайде сега вече да изяснят дали е умишлено или непредпазливо!
90
1
 
24
 
! Отговори
1111 преди 13 години
Като гледам снимката на Гери и чета това ми се плаче. Правосъдие няма в тази държава, трябва ние да се надигнем срещу това и по този начин да защитим децата си, да не допускаме да има още подобни случай в който да отнемат живота на децата ни. Този "лекар" трябва да бъде наказ и ние трябва да изискваме това с протести и скаквото е необходимо.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В БЪЛГАРИЯ ПРАВДАТА Е ПРИ КРИВДАТА
88
1
 
16
 
! Отговори
ФънЧУЙ преди 13 години
Една дума - лекари убийци! Здравната система - концлагер без решетки...
87
2
 
37
 
! Отговори
mestessa преди 13 години
Каквото и да си говорим тук,убиецът пак ще се измъкне.А близките на Гери не знам как издържат.Да вземем да се съберем всички и да му покажем на този какво заслужава.
86
3
 
8
 
! Отговори
an преди 13 години
KAKVA GRE6KA? V TOZI SLU4AI TAZI TAKA NARE4ENA GRE6KA, STRUVA JIVOTA NA EDNO MALKO DETE. NAI DOBROTO ZA DOKTORA E, 4E NE SAM BA6TATA NA TOVA DETENCE. NE MI SE MISLI KAKVO 6TE6E DA MU SE SLU4I, NA TOZI TAKA NARE4EN DOKTOR.
85
2
 
15
 
! Отговори
Олето преди 13 години
Съболезнования за родителите, въпреки че те няма да помогнат ... Жалко за нас, жалко за държавата, в която живеем. Как не се намери един съвестен човек, който да признае грешката си?! Кога ли и ние ще живеем нормален живот? Кога ли всичко ще ни е наред
84
1
 
25
 
! Отговори
Асен преди 13 години
Съдете ги тези рекари-убийци строго - отнемане на лекарските права завинаги, 30 години затвор. В противен случай ще зачестят новините за убийства на лекари. Лекарското съсливие покрива такива провинили се колеги и накрая ще се прецака само.
83
1
 
14
 
! Отговори
Олето преди 13 години
Също така имаше един господин (лекар по професия), който също беше опериран от рак на гърлото опойката не го е хванала и през цялата операция е чувал гласовете на "докторите", тъй като не са успяли да срежат костта еиния казал "Абе режи по-здраво, тоя нищо не усеща" ... Нямам думи ... всички тези български "лекари" само се бият в гърдите колко са незамени, а всъщност едни долни *** и в очите им зениците са им във формата на пари, като на чичо Скруч, ако си спомняте анимационния филм ...
82
1
 
16
 
! Отговори
Олето преди 13 години
до rosenbosen Много си прав. За тези лекари в ИСУЛ е жизненоважно да се подават жалби и най-добре да я махнат тази болница. НИКОГА няма да отида там за каквото и да било, ако ще да умирам. Мой роднина беше постъпил за туморна операция на гърлото и гледката беше ужасяваща. Сестрите искаха по 100 лева на ден да впръскват по няколко инжекции вода на пациентите с осакатено гърло и хрнопровод, не даваха на близките да стоят да ги гледат, за да им обират парите ...
81
0
 
25
 
! Отговори
Hangman преди 13 години
Ама какво значи това ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения в размер съответно от 300 до 3000 лв. и от 1000 до 20 000 лв. ? Ами ако утре някой резне гръцмуля на въпросния доктор, и него ли ще го глобят за административно нарушение, па макар и с максимума от 20 000 лв. , при условие, че изобщо го хванат? Това ако беше в друга страна от ЕС, мазния Маджунов щеше да лежи 20 год. в затвора, да плати 1 млн. лв. на родителите, да бъде лишен от права до живот, а директора на болницата щеше да изхвърчи като тапа от шампанско и нямаше да смее да се покаже на улицата от срам. Ало, бялата мафия, знаете ли изобщо по какъв път сте тръгнали? Да нямате суисиден комплекс случайно, а? Или алчността ви заслепява?
80
1
 
1
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
78 е за 70!
79
0
 
16
 
! Отговори
Българинът преди 13 години
Ако Мелничаров изкара кирливите ризи на Маджунов, то Манджунов ще се разприказва за пластичните операции на Мелничаров, а и не само. Всичко там е навързано, САМО НЯМА КОЙ ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ НЯМАМ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ТАЯ ЗДРАВНА КАСА Е ИЗЛИШНА. ТРЯБВА ДА ИМА ЗДРАВНИ ЗАСТРАХОВКИ И СЕГА, АКО ГО ИМАШЕ ТОВА ДОКТОРИТЕ ЩЯХА ДА СА РАЗПЪНАТИ НА КРЪСТ, А И ДА ПЛАЩАТ НЕ САМО СИМВОЛИЧНИ СУМИ.ОПОМНЕТЕ СЕ, УПРАВЛЯВАЩИ!!!
78
0
 
21
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
Кажи си го в прав текст друже - ПАРИ! Става въпрос за пари! След като нямало клинична пътека решил, че трябва да умре детенцето! Аз също бих постъпил като теб! Ако ме лишат по този начин от най-свидното ми моята реакция ще е същото, като започна от семейството, за да изпита същата болка!
77
1
 
9
 
! Отговори
rosenbosen преди 13 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!
76
0
 
18
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
Първо - най искрени съболезнования...И аз имам момиченце,което обожавам и чакам второ/мъж/...Второ ако някой ми зачерни /недай и прости Боже/ живота ще го осакатя да се влачи до края на дните си...Ето така един *** може да те превърне в...Жалко за пеперудката малка...