Едно дете между Лондон и България

Бащата на отведената в Англия Габи продължава да се бори за дъщеря си
Обновена: 3 фев 2011 15:48 | 3 фев 2011 15:38,
49
Едно дете между Лондон и България
Снимка: Булфото

„Българските институции абдикираха и дадоха право на чужда държава да реши какво ще се случва с едно българско дете“.

Това са думите на Борислав Калчев – бащата от Айтос, чиято дъщеря бе отведена в чужбина от майка си в присъствието на съдия-изпълнител и служители на Гранична полиция.

Семейната драма се разигра пред стотици пътници на 22 януари на летището в Бургас, когато мъжът направи опит да спре извеждането на седемгодишната си дъщеря от страната след спор за родителски права.

Тогава хората, подкрепящи Калчев, дори направиха жива верига, за да възпрепятстват пътниците за полета, с който майката и детето отпътуваха за Лондон.

"Това бе един грозен, насилствен акт“, категоричен е Калчев и за пореден път упрекна родните институции, че не са защитили правата и интереса на детето.

Той обаче бе категоричен, че не се е отказал от правата над детето си.

Айтозлията е изпратил писма до главния прокурор, министър-председателя, омбудсмана Константин Пенчев, министъра на вътрешните работи и Агенцията за закрила на детето с искане по случая да се произнесе български съд.

Освен това той настоява да получи сведения за това как е Габи, къде е в момента и кой се грижи за нея, тъй като до момента такава информация не му е дадена.

Още по темата

Майката на Габи – Марияна Алексиева, и баща й Борислав Калчев живеят в Англия от 2000 г. без брак.

Именно там се ражда детето през март 2004 година и с раждането си е записано като български гражданин.

Спорът за родителските права върху Габи започва три години по-късно, когато родителите й официално се разделят.

През 2008 година Борислав се връща в Айтос и завежда дело за попечителство над детето, а същевременно майката също започва да се бори за детето и печели делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
dedo преди 13 години
В този момент бащата се води престъпник (има влязла в сила присъда за принудително отнемане и заповед за арест) и ще трябва много внимателно да обмисли следващите си действия, ако иска да има някакъв положителен резултат. Ще му трябват и доста пари, за да отиде в един момент във Великобритания и да оспори по съдебен път отнемането на детето с доказателства за стреса за детето по време на отнемането. За съжаление трудно ще се пребори да си вземе детето - случаите както казахме са описани по-долу.
43
1
 
4
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
По закон детето до 12 г. възраст се дава на МАЙКАТА,освен ако не се докаже ,че тя има псих.заболяване или не е в състояние да се грижи за детето!Като навърши 12г. ,тогава питат детето при кого иска да живее!Какви са тези български работи,живи вериги и т.н.?!
42
1
 
3
 
! Отговори
-- преди 13 години
сигурно на детето ще му е по-добре да живее в Англия, нали за това половината ентелегенция след 20 годишна възраст искат да ходят там да берат ябълки все пак :D
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дори и бащата да няма адвокат, тая конвенция не важи ли за властимащите у нас и не трябва ли да я спазват без някой да ги натиска, слепи ли са или некомпетентни, особено тия от "закрила на детето", нарочно с малка буква и в кавички, защо въобще взимат заплати - да тормозят децата ни ли??? командир на самолет от друга държава вижда - нашите ... коне с капаци, ДОКОГА ???
40
1
 
1
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Имам някакво съмнение, че бащата не е ползвал адвокат, или адвоката не е бил в час какво трябва да направи.
39
0
 
3
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Хагската конвенция се използва при влязло в сила съдебно решение в друга страна. Това дефинира начина на връщане на детето при влязло решение в сила за принудително връщане. За да се спре решението за връщането, трябва по чл. 13 да се докаже, че майката не е изпълнявала ефективно родителските си права, или е дала съгласие за извеждане на детето.
38
0
 
2
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Молбата за признаване и допускане на изпълнение на решение на чуждестранен съд за упражняване на родителски права и за възстановяване упражняването на родителски права при неправомерно прехвърляне на дете, основаваща се на Европейската конвенция за признаване и изпълнение на решения за упражняване на родителски права и възстановяване упражняването на родителските права от 1980 г., съставена в Люксембург на 20 май 1980г. (ратифицирана със закон - ДВ, бр.21 от 2003г.
37
0
 
3
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Признаването и изпълнението на решение на друга държава - страна по Люксембургската конвенция, се отказва в случаите по чл. 8 и чл.9, когато са налице предпоставките по чл. 10, ал. 1 от конвенцията. Същата процедура се прилага съответно и по отношение на Конвенцията за защита правата на детето от 1996 г. относно признаването и изпълнението на решения на чуждестранни съдилища и на други чуждестранни органи.
36
0
 
3
 
! Отговори
до: до dedo преди 13 години
Защото драги мой, производството не се развива по Хагската конвенция, а по нещо, наречено Регламент (ЕО) 2201/2003г., който се прилага между държави-членки на ЕС, що се касе до отношения за родителска отговорност и неправомерно отвеждане и задържане на дете ;)Тук не се коментира, следва ли да се разпореди връщане, а явно има вече разпоредено връщане, при това от компетентния съд по обичайното местопребиваване на детето.
35
0
 
2
 
! Отговори
до dedo преди 13 години
Гледам доста си навътре. Би ли обяснил защо българските власти и в асеновградския случай, и сега не спазват Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, а именно: Член 12 - ...следва да разпореди връщането на детето, освен ако не се установи, че то се е приспособило към новата си среда, и Член 13 - ...съществува сериозна опасност връщането на детето, да го изложи на заплаха от психическо или физическо увреждане ... детето се противопоставя на връщането...
34
0
 
2
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Когато има взаимно желание за разделяне, бащата и майката трябва да се разберат по съдебен път там, където са живяли, или да се разберат с извънсъдебно споразумение. Неразбирането на закона води до извеждането на детето от бащата, като той е нарушил поне един местен закон и поне един закон на ЕС правото. От там всяка влязла присъда, иск, заповед за задържане могат да станат такива за целия ЕС, а бащата ще бъде признат за виновен в кой да е съд на ЕС (булгарски също е длъжен да го осъди).
33
0
 
3
 
! Отговори
dedo преди 13 години
В този случай и родителите и детето са българи. Това не пречи на майката да подаде иск в местен съд, където живее. Нещо повече - има влязла в сила заповед за арест срещу бащата във Великобритания. По силата на подписаните споразумения с ЕС ако от там изпратят уведомление на българските власти, дори без да минава през Интерпол, България ще бъде длъжна да го задържи, а ако има желание на Вликобритания за екстрадация, дори това сме длъжни да направим. Ако има присъда, ще се изтърпи в бг затвор.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до "умната" майка от коментар 25. като мъжете са некомпетентни и некадърници според теб, би ли обяснила защо гинеколозите са предимно мъже, ако не всички :)
31
3
 
9
 
! Отговори
Amon Ra преди 13 години
do 33че кой нормален човек ще те иска теб бе ***.... *** сме заради прасета като теб ,дето нямат достойнство и себеуважение. Вземат българче и го пращат да стане англичанче,за да *** социални помощи "майката" , а ние се правим на слепи и глухи , че и на много умни ми се правят някои ... и нали знаете ,че ония горе гледа и всичко се връща на тоя свят... току видим номер 33 да реве на някоя аерогара,че му вземат детето....
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пуснете детето да живее в нормална държава. Какво да прави в тази ***. Да има и мен някой да ме отведе.
29
4
 
7
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
МИСТЕР КАЛЧЕВ...ТАМ ДАЩЕРЯ ВИ ЩЕ СТАНЕ МИЛЕЙДИ А ТУК ЩЕШЕ ДА СИ ОСТАНЕ ПЕПЕЛЯШКА....МАКАР И СЕДМИ РАЗРЯД....
28
5
 
5
 
! Отговори
право преди 13 години
Хората може да са с него, защото хората лесно се поддават на манипулации.Законът обаче не е с него и ако бащата има малко мозък в главата, ще спре с евтините манипулации и лъжи, защото дъщеря му съвсем не е малка вече и надали повече ще иска да го погледне някога...А като надлежен данъкоплатец, аз не съм съгласен, моите пари да се дават, за да обръщат внимание институциите на човек като този баща, след като всички възможни съдебни инстанции, вкл. Районен, Окръжен ВКС са се произнесли!
27
3
 
12
 
! Отговори
галактика преди 13 години
До колкото си спомням, детето беше живяло при бащата, през което време маката не се е интересувала от него ---- Детето не е искало да пътува с майката, изпада в криза и пилотът отказва да лети с такъв пасажер на борда ---- Когато детето става по-добре, правят нов опит за излитане / с друг самолет/ ---- Понеже не разрешават на бащата и детето да си вземат довиждане преди излитането, бащата си купува билет за същия полет, само и само да може да се доближи до детето си --- Хората са с него ---
26
3
 
4
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Припомням случая с децата от Асеновград, чиито баща е българин, а майката полякиня. Няма какво да се чудите, че децата са присъдени на майката.
25
3
 
5
 
! Отговори
до Дедо преди 13 години
Ама я чакай - детето английски поданик ли е или е Българче ? И второ - какъв режим на лични контакти с детето ще осигурят институциите, като е на 3 000 кирометра от тука а ? То затова като детето е непълнолетно респ. малолетно, се иска съгласието на другия родител за извеждан на детето от страната !