Досега: цената за сметка на качеството за храната за децата ни

Стандарти за качествоще има и в детски градини и училищни столове
Обновена: 10 фев 2011 17:11 | 10 фев 2011 17:10,
5
Досега: цената за сметка на качеството за храната за децата ни
Снимка: Булфото

"Българската агенция по безопасност на храните ще утвърди стандарти за качеството на храните в детските градини и ученическите столове."

Това каза изпълнителният директор на новия контролен орган д-р Йордан Войнов.

Според Войнов обикновено се прави конкурс за храните в детските градини и се избира фирмата, предложила най-ниската цена.

"По този начин децата са ощетени, тъй като качеството при най-ниска цена не е на достатъчно добро ниво, макар да е обезопасено", обясни Войнов.

Още по темата

По думите му има наредба на Министерството на здравеопазването и в нея трябва да се включи изискването, че задължително продуктите, които се използват за хранене на децата от детските градини и ученически столове, ще бъдат по утвърдените стандарти.

"Продуктите, които ядат нашите деца, трябва да са качествени”, заяви Войнов.

"На практика новата агенция ще изисква от детските градини и училищните столове да използват само храни по стандартите. Някои от стандартите тепърва ще се разработват, като този за хляба например", посочи той.

"Кроасаните трябва да бъдат заменени с плодове в детските градини и училищните столове", каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който даде началото на новата Българска агенция по безопасност на храните.

"Изискването за качествена храна в детските градини не означава автоматично, че там ще трябва да се използват колбаси „Стара планина”, уточни министърът.

"Полуфабрикатите трябва да изчезнат от детската кухня, на децата трябва да се дават минимум мазнини. Тоест да се ядат висококачествени меса", обясни още министър Найденов.

Според него не е задължително таксата за детските градини да поскъпне драстично, ако децата ядат по-качествена храна.

"Може и да не поскъпне, ако успеем да оберем този луфт между качество и доставчици, защото каквото и да си говорим, при системата за обществени поръчки и доставки, нали ви е ясно, че някой, някъде нещичко взема. Но да бъдат добри, да не вземат от нашите деца. От там ще почнем, ще работим за това”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Да бе-с 40 стотинки на дете,които отпускат,искат плод,прясно мляко,колбаси по стандарт "Стара планина" и т.н.т. С ТРИЦИ МАЙМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ!
4
2
 
7
 
! Отговори
jeko преди 13 години
В името на печалбата, производителите на храни са готови на всичко. Не им пука, че има вероятност да тровят деца. Важното е пара да има... за джипове и ***...Вземете качеството на хляба и цените за пример...
3
4
 
1
 
! Отговори
vic преди 13 години
Stoon,Ти си този, който трябва да се образова, да работи яко и качествено и да си увеличи доходите. Никой не ти е длъжен - ти сам си отговорен за живота и семейството си. Ако си инвалид или луд - само тогава трябва да търсиш помощ.
2
1
 
8
 
! Отговори
STOON преди 13 години
А ВЕ СКАПАНО ПРАВИТЕЛСТВО,УВЕЛИЧЕТЕ НИ ДОХОДИТЕ НАПРАВЕТЕ НИ СКАПАНИЯТ ЖИВОТ ПРЕКРАСЕН,НИЕ САМИ ЩЕ СИ КУПИМ ЯБЪЛКИ НА ДЕЦАТА НИ.
1
0
 
0
 
! Отговори
knowledge6 преди 13 години