Снимка: Булфото
|
Всяка година на днешния ден ритуално се зарязват лозята. На 14 февруари се отбелязва Денят на лозаря, а на него по стар стил православната църква почита паметта на свети мъченик Трифон.
Светецът е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.
По традиция рано сутринта стопанката замесва хляб, който украсява с моделирани от тестото лозници с натежали от плод гроздове. Приготвя и пълнена с ориз кокошка.
После слага хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино.
На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. Той отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от трапезата на Бъдни вечер.
След това започва зарязването на лозите, а после мъжете си устройват веселби.
Преди да седнат на общата трапеза насред лозята, те си избират "цар", когото наричат с името Трифон. На главата на царя мъжете поставят "корона" от лозовите пръчки, които са отрязани най-напред.
Народният празник се нарича още Трихун, Трифко Трифон пияница или Трифон чипия – легенда за светеца разказва, че си отрязал носа, когато отишъл да зарязва лозите.
По-малко известно е, че свети Трифон е почитан и от соколарите – заради древно предание, според което светецът помогнал на младеж да намери сокола на цар Иван Грозни.
Днес празнуват Трифон и Трифона, Тричко и Тричка.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase