Полицейското насилие струва на обществото над 900 000 лв.

Искат промяна в закона – полицията да употребява оръжие само при нужда
15 фев 2011 16:47,
33
Полицейското насилие струва на обществото над 900 000 лв.
Снимка: Булфото

Близо 906 000 лева обществени пари е похарчила държавата за обезщетяване на потърпевшите от полицейски безчинства.

Това показват данните от анализа на Българския хелзинкски комитет (БХК) на всички решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), свързани с полицейската бруталност в България.

Данните бяха представени на провелата се днес в София кръгла маса "Полицейското насилие в България: стоп сега!"

Анализът на осъдителните решения за полицейска бруталност срещу България показва, че:

За 12 години (между 1998 г. и 2010 г.) ЕСПЧ е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за полицейско насилие. По 9 от делата е причинена смърт.

По 16 дела насилието е и мъчение или нечовешко, унизително третиране. Жертвите са общо 20 души. По 3 от делата полицията е отказала на жертвите си животоспасяваща медицинска помощ.

Повечето от жертвите са много млади – три са деца на 14 г. и на 17 г., 16 са младежи на възраст между 19 и 29 г., четирима са млади хора между 30 и 36 г. В три случая жертвите са възрастни хора (72, 67 и 62 г.).

Делът на ромите сред жертвите е несъразмерно голям. Те са общо 11 души или повече от една трета от всичките 31 души.

Разследването по делата е неадекватно според ЕСПЧ. С други думи, полицаите са безнаказани, а гражданите - беззащитни.

Няма нито един ефективно осъден полицай за случаите на полицейско насилие, решени досега от Съда. В единствения случай, в който полицаи-насилници въобще са осъдени, те получават условни присъди, и то за минималното наказание, предвидено от закона.

Във втория случай, в който полицаи въобще са дадени на съд, Върховният касационен съд ги оправдава за побоя, който нанасят на 14-годишно дете, погрешно взето от тях за "извършител".

В третия случай, в който обвиняеми полицаи са дадени на съд, докато властите протакат производството, давността изтича и то е прекратено.

В четвъртия случай на внесени обвинителни актове военният съд отказва да гледа делото и два пъти го връща на прокуратурата на основания, които Съдът намира за невалидни.

В никой друг от случаите, решени досега от Съда, прокуратурата не внася обвинение срещу полицай-насилник в съда.

Целта на кръглата маса, организирана от Български хелзинкски комитет, с партньори Асоциация за европейска интеграция и права на човека и Български адвокати за правата на човека, e да бъде началото на разговор, който в крайна сметка да доведе до промяна на закона – сега той позволява на полицията да употребява сила и оръжие, без това да е абсолютно необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
леле преди 13 години
До 32:Ми да, прав си-хващат произвален човек за дадено престъпление("чупене на центъра",както казваш),по тяхна преценка, пребиват го как си требе, евентуално с някое увреждане(в по-редките случаи), втори път те бият и заплашват за да си признаеш, а ако наистина не си ти-да поемеш вината и...воала! Всичко е тип-топ, нали, човече плиткоумно?!Преди време(навярно и сега) преди мачове за един провинил се хващаха още 5-6 дето нямат нищо общо и после-бой, а вече и съд!And justice for all, BG version.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
който си седи у дома няма да го бият... като чупиш по центъра на софия - бой, като крадеш - пак бой. Ние Българите сме като животните от дума не разбираме, ама като заиграе тоягата разбираме всичко.
30
1
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 13 години
Не е толкова много, с удоволствие плащам моят дял.
29
0
 
0
 
! Отговори
Жужа преди 13 години
До 11При кандидатстване в АМВР се прави тест за интелигентност.....
28
2
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
Абе ***! Бъркаш понятията,едно е полицейско своеволие,друго е ,че съда не си гледа работата!За това ,което пишеш ,е виновен съда!Но това не дава право на полицаи да БИЯТ 14 годишно дете само защото го помислили за крадец!Тяхното задължение е да предават престъпниците на следствието,а то на прокуратурата,а тя да ги предава на съда!Щом като полицаите са решили да "оправят" държавата,защо не бият престъпници от ранга на мафиоти и мутри?!***!
27
4
 
4
 
! Отговори
ДПС+БСП=Първанов и К преди 13 години
По-добре Полицейщина отколкото Червените Кхмери
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво ще рече "несъразмерно голям"? 1/3 са ***, следователно 2/3 - НЕ СА!А това, че куките трябва да влизат в ЗАТВОРА е факт! Майките им да *** сини!
25
1
 
10
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
... закланата баба от 3 ромчета, убита за да и вземат ламарините от двора ... да чуем жертвите на престъпления какво мислят по темата? А народе, докога ще търпим да ни унищожават ***, и техните покровители от разни НПО-та?
24
1
 
10
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Мнението на българомразите от Хелзинкския комитет го знаем- българската държавност им е вредна във всичките си проявления,, ***, затворниците, малцинствата нямат достатъчно права за да постигнат пълна безнаказаност за престъпни дела, полицията си позволява да слага белезници на убийци, с което застрашава здравето и личните им права, защо на тези псевдохора от БХК им се дава гласност? Защо не дадат гласност на мъжа на убитата майка на две деца от 16-годишни убийци?Дайте да чуем близките на
23
2
 
9
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Когато има наказателно дело от ЕС и трябва да се плати обезщетение,то да се вземе от полицая позволил си своеволие /конфискуване на движимо или недвижимо имущество,запор на банковата му сметка,а ако няма такива,да си ги изработи в затвора/,а не народа да плаща заради тъпия полицай,какви са тези български работи!При такива закони,естествено,че ще има своеволия!И не забравяйте,че след 89г.много голяма част от българските престъпници станаха полицай,затова намаляха българските крадци спрямо ***..
22
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
цецо крадецо-певецо да ги плаща.полицаите да се замислят и да не са приятели с престъпниците .народа не е виновен за тяхната простотия
21
2
 
13
 
! Отговори
botsos преди 13 години
Искам да знам, какво ще се случи със скапаното ченге, пребило малко момче заради пияната си ***-дъщеря!
20
5
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Аз пък мисля че полицията няма достатъчно права и защита от закона и затова бездейства при много случаи!!!
19
0
 
1
 
! Отговори
kaka bonka преди 13 години
male,maleee - vse smi si ba6ka otka4eni u evropata
18
1
 
20
 
! Отговори
val4o преди 13 години
А, колко струва полицейското безсилие?
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дебелогъзи ***
16
5
 
14
 
! Отговори
мръсни мангали преди 13 години
кажете кои са тиа *** дето са имали претенции за насилие над тях да ходя да им окажа още малко че на тях по презумпция насилието им е винаги малко...колко от претрепаните възрастни хора колко от унизяваните от *** имат кои да осъдят а европеиски пачаври
15
0
 
15
 
! Отговори
помислих преди 13 години
и установих че те *** най малко ги бият щото те ходят на тълпи и пазителите се посират от страх,виж много си е по лесно да пребиват беззащитни,харчи си държавната заплата,гледай си съвестно работата и остави мисленето на по можещите
14
2
 
13
 
! Отговори
кака преди 13 години
абе,След днешния пореден инцидент с правителствения кортеж с ББиЦЦ са се покрили
13
2
 
13
 
! Отговори
абе преди 13 години
къде са гербавите да възхвалявят Цвъц