"Антиспекула" разбуни духовете, но тръгва!

Найденов свиква първо заседание на експертната група
Обновена: 14 мар 2011 15:03 | 14 мар 2011 11:06,
96
"Антиспекула" разбуни духовете, но тръгва!
Снимка: Булфото

Тази седмица министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще свика първото заседание на експертната група за наблюдение на цените на пазара на храни към Министерския съвет, която на практика започва да функционира.

На заседанието си от 9 март министрите одобриха създаването на звеното и решиха какъв да бъде неговият формат.

В "длъжностната характеристика" на внушителната според представителността си работна експертна група влизат много и амбициозни задачи.

Сред тях са разработване и поддържане на система за мониторинг на цените на основните храни по цялата верига суровина–преработка–търговия, на специализирана интернет страница на наблюдаваните цени – доставни и на търговците, както и извършване на експертни анализи за поява на сериозни отклонения (деформации) на пазара.

Още по темата

Органът трябва да сигнализира и съдейства при извършването на проверки от органите на НАП, МВР, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните.

В задълженията му още са и да проучва практики на други държави членки на ЕС, свързани с наблюдение цените на пазара на храни, както и възможностите за въвеждане на финансови механизми за реакция при установяване на отклонения на пазара.

"Не знам дали точно министърът на земеделието трябваше да бъде ръководител на тази група, но тъй като съм аз - поемам тази задача", коментира пред журналисти миналата седмица Мирослав Найденов.

Новата роля той по всяка вероятност приема като част от личната си амбиция да се пребори за едно по-добро качество и слагане на ред по отношение на храните, които българинът слага на трапезата си.

Като цяло обаче идеята предизвика доста спорове и разбуни духовете както в политическите, така и в средите на икономистите и в крайна сметка функциите й като че ли бяха сведени до публикуване на цените на отделните хранителни стоки.

Ако някой е решил да сложи 300 процента надценка, ние няма да го накажем, но ще покажем как се формира цената, обясни земеделският министър.

Често в България цените се формират на базата на истерия, каза още той и се аргументира с драстичното поскъпване на пшеницата и реакцията на хлебопроизводителите.

"Сега да видяхте някой от тях да излезе и да каже, че тя е спаднала с повече от 15 процента", попита Найденов.

Това според него налага държавата да има експертиза. С нея подобни процеси ще може да се обяснят пред обществото много по-добре, посочи той.

"Идеята за прозрачност по цялата верига не е да паднат цените, а да знаем, че когато насочваме държавния ресурс било то като държавни помощи, или национални доплащания, изливайки годишно милиони, ако виждаме деформации и отклонения някъде по веригата, да отклоним това наливане в определени сегменти по нея", предупреди земеделският министър.

Той се опита да разсее съмненията в някакъв нов държавен вид на репресия над търговците, подчертавайки, че няма да се излиза от рамките на пазарната икономика и от рамките на лоялната конкуренция. Освен това органът нямало да налага санкции и да води война с търговските вериги.

Бизнесът обаче "стегна редиците" и не закъсня с отговор, че подобен контрол и каквито и да било санкции на практика са неосъществими.

Според икономистите ползите от създаването на работната група ще бъдат информираност на потребителите и липса на паника на пазара. Те изразиха мнение, че държавата не трябва да се намесва в ценообразуването и за да бъде ефективна работата на този орган, той трябва да излезе от изпълнителната власт.

Много такива опити имаше – като се започне от предишното правителство – с промените на цените на цветята на 8 март и се стигне до правителството на Луканов, но те не бяха от полза никому, посочи Красен Станчев, председател на Института за пазарна икономика.

За последните 20-30 години има четири-пет съществени опита с много вредни последици, предупреди той.

Освен бизнеса резерви към плановете на земеделския министър изказаха и някои министри.

Според вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков една допълнителна агенция, освен че ще създаде повече бюрокрация, няма да направи кой знае какво за разрешаването на проблема с цените.

В крайна сметка, провокиран и от чуждия опит, и журналистическия интерес към него, министър Найденов покани пенсионерите за доброволци в наблюдението на цените на храните.

Като най-многобройната и бедна част от обществото те могат да бъдат и най-добрите осторожници срещу спекулата, показвал и чуждестранният опит.

"Това е добър опит, защо да не го приемем, не го проучим и да се възползваме там, където можем", прегърна идеята министър Найденов и дори уточни, че за тази работа няма да им плаща, а ще ги почерпи по един чай.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
логично преди 13 години
При положение че вътрешно потребление НЯМА!Естествено че износът се вдига спрямо вноса в проценти.Но какво от това пак ние сме ограбени и то ако още ни има!
89
0
 
2
 
! Отговори
уф преди 13 години
през цялото време се правим, че правим нещо... то държава няма, ама отчитаме дейност ...
88
1
 
8
 
! Отговори
Х преди 13 години
Демагогстването продължава с пълна сила! И как не - има тиквеници да вярват! И да "верват", както й верваха. *** народ, лесен за лъгане! При всяка акция на лекето Найденов, цените се вдигаха. Излиза, че *** ще се бори със себе си и последствията от поредицата осирания, които реализира. Пък и рейтингов бил пичът. *** ти народа смотан!
87
1
 
8
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Тази комисия не е нищо друго, освен намиране на работа на някои съкратени от други места - това е ---- Що се отнася до думата *осторожници*, до колкото знам руската дума осторожно означава внимание - някак си не я виждам на място в изречението, в което е използвана --- Както и да е ---- Чудно ми е обаче кое по-точно вдига рейтинга на министър Найденов - спешното унищожаване на животните в селата Кости и Реброво --- Според мен процентите на рейтинга са изкуствени
86
0
 
4
 
! Отговори
до 68 преди 13 години
Глобите се отразяват на потребителя ,както стана с енергото ,повишиха тока за сметка на глобите !Та и така не става ,докато финансират управляващите партии,не случайно има обръчи от фирми !И след това държавата защитава такива -разбийници , народа не си търси правата ,единствено ----сега за пръв път , и дано се кара до край!
85
1
 
10
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Тиквеници, създайте условия за РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА - промишлено производство, селско стопанство, транспорт... ТОГАВА ще има работа и нормални заплати и ТОГАВА кашкавалът от 15 лева няма да е скъп.На общи и неквалифицирани работници в ЕС почасовата надница е 3 до 7 евро, т.е. кило скъп кашкавал - за 1 час работа! А тук за един ден работа - 1 кило кашкавал - и то при повече късмет!Не правете глупости и не хвърляйте прах в очите на хората! Ще ви скъсат от съдене производителите и пак ние ще п
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблема освен че са ни ниски доходите е и в овчото блеене.Само пред компа не става ,защото дори и заплатите да ни станат по 5 000 евра захарта схте стане по 200 евро!!!!!!! Просто това че държавата не можела е пълна тъпотия!!!! Ми за какво ми е тази държава, която може само да мачка народът си и да го истисква до последната стотинка????????
83
1
 
6
 
! Отговори
до81--кой ти разбира преди 13 години
Половината БГ се управлява от СИК ,а другата половина от ВИС,затова прехода е 20 г. , и още 20 г. продължава ,та на тоя фон ,някой да е видял ---демократи?Само за пари и далавери се говори !А според ТЕБ-81,като падне СИК ,няма ли да дойде ВИС?Кой ти разбира
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе щом ГЕРБ не могат да контролират живота в България, защо не са си подали още оставките ?
81
0
 
4
 
! Отговори
за 82 преди 13 години
Намаляне на акциз и ДДС не става при гласуван бюджет.......... деблокиране на резерва може би.........а колкото до вноса я се опитай да внесеш един бус евтино олиот от комшиите.............митничарите стават толкова старателни, че никога няма да повярваш че са корумпета
80
0
 
4
 
! Отговори
с. до Крум преди 13 години
Откакто се помня все оправдания слушам с този и онзи!ЕС щели не знам какво си да направят!Наистина соц-а свърши и няма как държавата да определя цените!С въвеждането на пределни цени също нищо не става защото освен дефицит друго няма да постигнем!Но си има механизми чрез които държавата може да влияе на пазара!Било с намаляване на акциз или ДДС,било с внасянето на някакви количества или пък деблокиране на държавния резерв!Могат да натиснат цените!Ангро съм говорел!Я се стегни и не пиши глупости!
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярвате ли, че държавата управлявана от СИК/ГЕРБ, ще обърне внимание на хората? За тях, категориите икономика, пазар, ценообразуване и справедливост са равнозначни на рекет, бухалка, пушка помпа и силови въздействия. Тяхните училища и университети бяха ударните групировки на СИК, ВИС и т.п. там те израстнаха и извоюваха правото си да управляват България.Така е Българино, тъжно е, но.....
78
0
 
6
 
! Отговори
SoS преди 13 години
Не мога да разбера какво е нужно повече за регулиране на цените, от това да гледаш какво купуваш. За една седмица не си карайте колата или спрете сиренето, или всичко което ви се види скъпо,и да видиш милионите загуби как ще регулират всичко. А относно евтините ***- съвсем скоро от голямото им потребление ще изгинат феновете им -пенсионери и като няма кой да ги купува ще изчезнат.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БизнесБългарският износ с рекорден ръст за януари14.03.2011 12:4510Скокът е със 72% до 3,11 млрд. лв.От: Мариян ЙордановИзпрати E-mailБългарският износ с рекорден ръст за януариСнимка: БулфотоЗа втори път в последните 11 години износът на България надвишава вноса и през януари 2011 г. отчитаме положително салдо по търговския баланс от 218 млн. лв., показват данни на НСИ.Като се изключи август 2010 г., с положителен баланс от 39 млн. лв., за последно сме имали положително салдо през далечния март 2000 г., когато то е било 64 млн. лв., а след това в над 120 месеца отчитаме превес на вноса над износа.Износът на България през януари 2011 г. нараства с рекордните 72% на годишна база до рекордните 3,11 млрд. лв. в абсолютна стойност.Предишният рекорден месечен износ бе 2,98 млрд. лв. през юли 2011 г., а най-големият предишен януарски износ е 2,18 млрд. лв. през 2008 г.Вносът през януари 2011 г. също се увеличава силно, като повишението е с 35,6% на годишна база до 2,89 млрд. лв., като размерът му е 14% по-нисък от предкризисната 2008 г.Очакванията за силни данни за износа през януари 2011 г., бяха породени от силния промишлен износ през януари, достигнал 66% на годишна база.За 2011 г. вицепремиерът Симеон Дянков прогнозира 4,1% ръст на БВП и януарските данни вдъхват оптимизъм за реализирането на тази прогноза.Мащабът на реализирания през януари рекорден износ може да бъде видян от следващите табли
76
2
 
8
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Ей, *** братя българи, те, цените се вдигнаха с над 30% още преди 1 г. или най-малкото 6 месеца, последното увеличение е свръх това. Но, никой не съм чул да протестира, даже сума *** си купуват безумно скъпите, уж по-натурални млечни и местни изделия, олио, хляб и тестени, вина и ракии, тичат да си плащат убийствено скъпото парно, ток, вода и пр. Цените на парно и ток ги вдигна лично Бойко, а Миро Мазното (Найденов) лично спомогна много за увеличение цените на храните.СЪЩО КАТО ПРИ ТРОЙНАТА!
75
2
 
3
 
! Отговори
бабушка преди 13 години
Миро ти ша си бъркаш в носа ли бе? Старите хора ще ти вършат работата.
74
0
 
4
 
! Отговори
за 73 преди 13 години
соца свърши преди много години.........държавата не определя цените, може само да им влияе отчасти..................има си обективни фактори, като цената на брента да речем , които не са подвластни на никого
73
0
 
2
 
! Отговори
Молотов за 74 преди 13 години
да, така е.........
72
0
 
2
 
! Отговори
Калашников преди 13 години
Има решение!
71
2
 
4
 
! Отговори
12345 преди 13 години
До Държавник Проблема на цените е в министерствата на икономиката, на финансите и на земеделието и храните !