Българите се лишават от лекарства и образование

БГ "рискови стратегии" за оцеляване по време на криза
Обновена: 17 мар 2011 23:27 | 17 мар 2011 23:06,
64
Българите се лишават от лекарства и образование
Снимка: Булфото

В условия на икономическа криза българинът пести от жизненоважни неща, като например свиването на разходи за здраве и за допълнително образование.

Данните са изнесени в доклад на Световната банка, посветен на състоянието на домакинствата и отговорността на държавата заради световната криза в региона на Източна Европа и Централна Азия.

Докладът е публикуван в края на февруари, а данните за България са взети от мащабно проучване на доходите, трудовата заетост и потреблението в страната, направено съвместно с Институт "Отворено общество".

България е една от източноевропейските страни, в които е отчетен най-висок брой на хора с намалели доходи вследствие на кризата, прави извод банката. Според нея страната ни, "която на пръв поглед няма особено висока безработица, страда от масивно обедняване, дължащо се на силно намалелите доходи".

Броят на тези, чиито доходи са намалели рязко, въпреки че са продължили да работят, е 6 пъти по-голям от броя на останалите без работа. Според проучването на банката заради кризата през 2010 г. 5.1% от заетите са изгубили работата си. 15.4% са с намалени доходи при същата заетост, 15% са с намалени доходи при свит работен ден.

Световната банка дава и примери за последици от обедняването. Според доклада, цитиран от радио "Дойче Веле", при 20% сто от българските домакинства, засегнати от кризата, има спад при лекарските посещения, дори когато има нужда от лекарска помощ.

В доклада си Световната банка отбелязва също, че по-бедните в България са били принудени да прибегнат до "рискови стратегии" за оцеляване: отказ от превантивни медицински грижи, отказ от предписани лекарства, отказ от посещение на лекар дори при болест.

36 процента от по-бедното население на България не са купували предписаните им лекарства. От по-заможните домакинства 7% са останали без лекарства.

При по-заможните българи се забелязва и тенденцията за по-лесно намиране на допълнителна работа, докато по-бедните и представителите на малцинствата са на другия полюс.

От банката отчитат още един негативен ефект от кризата – безпаричието свива разходите на домакинствата за образование. Все по-малко деца ходят на частни уроци по чужди езици или информатика. Някои родители дори не могат да си позволят да осигурят на децата си всички задължителни учебни помагала.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
0
 
! Отговори
2 ра част преди 13 години
и един гюбек фърлети.Яжти, пийти и сирети,яко, яко изпърдети и жината опънети.Кеф голям, нали? Кажети?Яжти, пийти и сирети,данъците си платети,кредитите си върнети и трудети съ, трудети.Яжти, пийти и сирети, Нямате пари! Ни щети? Ощи малко потърпети -само докато умрети А сега бухайте минусите щото истната боли
56
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Яжти, пийти и сирети, лебец в бобеца топнети, салатка си нарижети и ракийца наточети. Яжти, пийти и сирети,тиливизора пуснети,гледайти, но ни мислети,вярвайти и съ чудети.Яжти, пийти и сирети,псувайти, но си сидети,кучитатата спасети,кучешки живот водети.Яжти, пийти и сирети,на дицата помогнети,есимесчи изпратетии наздравица вдигнети.Яжти, пийти и сирети,?Сделка или не? ришети,есимесчи пак пратети за игра съ запишети.Яжти, пийти и сирети,чалга силно си пуснети,върху масата скочети
55
0
 
4
 
! Отговори
БившКоренякСофиянец преди 13 години
Къде си бе, Тикво, къде е Мони Пицата да ми каже как само БСП са виновни!Къде са ГРОБарите да ми кажат как БСП лъже народа и България процъфтява!Елате ме излъжете!Гарантирано от ГЕРБ!
54
0
 
1
 
! Отговори
4o4ko преди 13 години
Лелиното се оказа шефче на майка си, както Цецко на жена си. Цялата рода за семейната кауза.
53
3
 
2
 
! Отговори
Димитров преди 13 години
Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала... Не сме народ
52
0
 
9
 
! Отговори
овчица преди 13 години
Няма нищо лошо в магистралите. Ей, вие, от правителството, замисляте ли се накъде вървите. На какво сте подложили този народ. това е съвременен геноцид - хорта не могат да се хранят редовно, отказват медицински услуги, не могат да си платят отоплението и тока, не са ходили на почивка от десетилетия, да не говорим за образование и култура. Най-бедният народ в Европа. Защитават се само корпоративни интереси. Това е геноцид. Към кого да се обърнем?
51
0
 
3
 
! Отговори
spartak преди 13 години
tova pravitelstvo pogrebva balgaria i naroda.niama neshto ot koeto balgarina da ne se lishava.obrecheni sme na glad,mizeria,bezrabotica,niama pari za lekarstva,za tok,parno,voda,telefon,a niama pari za drehi,obuvki ostava pravitelstvoto da sloji cena i na vazduha.danacite i taksite ni doubivat.a pravitelstvoto stanaha milioneri za 2 godini.da izlezem na ulicata da linchuvame pravitelstvoto-milioneri koito jiveat na garba na naroda.boi do krav,da im zapalime apartamentite,kolite,vilite,palatite,z
50
0
 
6
 
! Отговори
Xrate преди 13 години
Е, вие не знаехте ли, че пак Станишев е виновен за това? Хората нямат пари за хляб, но какво значение има това!? По- важни са магистралите, ще караме с бензин, чиято цена е доста над европейската, няма да ядем, няма да се лекуваме...
49
0
 
1
 
! Отговори
пешо преди 13 години
Не ми е ясно защо президента на България не поеме инициативата да свика икономически форум в България с видни наши и световни икономисти. Защо всички си мълчат , а ние все повече затъвамеИли пък Светия синод да постави икона на СД и да ходим в църквите да го молим за прошка и милост?Какво е това един специалест по микроикономика да разбира от макроикономика?
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха,сега ми кажете,кой народ , лишен от правото на живот,/ дадено му от Бога,/ се е свил в колибите си, чуди се по какъв начин да се разедини, плюе наляво и дясно и чака кротко всеки момент да го приколят/ за курбан на управниците/?
47
0
 
1
 
! Отговори
any преди 13 години
По моето скромно мнение, българите не пестят от образование, а от скъпи учебници! Мислете! Правете разлика - "дяволът е в детайлите"!
46
0
 
3
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
balgarskiqt narod e liwen ot pravo na zivot,ne samo lekarstva i obrazovanie. neka da izbroim vsi4ki blaga ot koito sme liweni glasno i s deistviq. mislq 4e nikoga ot samoto si sazdavane i do sega taka ne sme bili liwavani ta da kazva koi kakvoto we v otgovor.barkam ka4amak i gledam salzite na dezata v o4ite vtren4eni v ka4amaka.
45
0
 
6
 
! Отговори
ммм преди 13 години
Ами този доклад да го дадат на Боко,който твърди,че само пътищата ни са косур.А кой ще ги ползва тези магистрали ,когато се свършим?Положението наа народа е такова още много преди кризата,чак сега се сетили да го констатират и то от външни институции.Смятате ли колко сме зле, дори в класацията на развиващите държави не влизаме!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
държавата извършва геноцид срещу собствения си народ, като гледам българския пенсионер и ми се реве, а бъдещето на много от нас май ще е точно такова
43
0
 
8
 
! Отговори
do42 преди 13 години
Че то в магистралите са комисионите и в метрото,няма да строят детски градини и болници.Наскоро даваха данни за къщичката на Плевнелиев в престижен софийски квартал за седем цифрена сума а само за покрив на басейна човека е броил 70 000лв.На другият дядо му спестил близо 300 000лв.
42
0
 
10
 
! Отговори
112 преди 13 години
Според българското правителство важното е да се строят магистрали и други безмислици, а това че повечето българи живеят в мизерия въобще не го интересува. Това сигурно е единственото правителство в света ,което не е направило нищо за да подпомогне народа си. За тях ние сме само един електорат който има значение само по време на избори.
41
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 13 години
Да,даскал!Даскалите са раздавали знания безвъзмездно през Възраждането,но за съжаление днес няма Възраждане и станаха ИЗКУКАЛИ УЧИТЕЛИ!!!
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно така-ти си Даскал,не Учител!
39
2
 
9
 
! Отговори
дО 37 преди 13 години
НЕ ПИЯ,НЕ ПУША,НЕ СЛУШАМ ЧАЛГА,ЗАЩОТО НЯМАМ ПАРИ И ВРЕМЕ ЗА УДОВОЛСТВИЯ!!!НЕ БОЛЕДУВАМ ВЕНЕРИЧЕСКИ И НЕ СЪМ МЪРЗЕЛИВ!!!НЕ МРАЗЯ ДАСКАЛИТЕ,ЗАЩОТО СЪМ ДАСКАЛ!!!ЗАПОЧВАМ ДА МРАЗЯ ЛЕКАРИТЕ,ЗАЩОТО ЗА ПАРИ МОРЯТ НАРОДА!!!КОЛКОТО ДО ЦИВИЛИЗАЦИЯТА-В БЪЛТГАРИЯ Я НЯМА!!!НЕ СЪМ ЖИВОТНО-ЖИВОТНО СИ ТИ!!!
38
1
 
12
 
! Отговори
4o4ko преди 13 години
И Симеончо (Дянков) и леля му Кристалина си гледат личните интереси - и двамата се борят за международни награди, нищо че е за сметка на нашия народец. Велчев го наградиха като ни овътри с външния дълг. Този пък реши да ни умори от глад, за да не остане по-назад. Леля му пък май предпочита да търси подкрепа за действията си предимно от България.