Държавата продава дяловете си в ЧЕЗ и ЕВН

Пускат двете дружества през фондовата борса
Обновена: 17 май 2011 15:15 | 17 май 2011 15:13,
125
Държавата продава дяловете си в ЧЕЗ и ЕВН
Снимка: Архив Булфото

Държавата обяви за продан дяловете в електроразпределителните дружества ЧЕЗ и ЕВН.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол стартира два конкурса за избор на инвестиционен посредник за продажбата на миноритарните пакети на двете дружества. 

Държавата ще се раздели с 63 624 акции, представляващи 33% от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България" АД; 1650 акции, които са 33% от капитала на "ЧЕЗ Електро България" АД.

За продан са обявени и 51 612 акции, което представлява 33% от капитала на "ЕВН България електроразпределение" АД, както и 62 106 акции, или 33%, от капитала на "ЕВН България Електроснабдяване" АД.

Акциите с номинал 10 лв. всяка ще се продават през Фондовата борса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дедо продаде голяма част от електроразпределителните дружества, а сина му Боко Тиквата ги доразпродаде.
100
1
 
22
 
! Отговори
до 91 преди 13 години
Е тия нали щяха да направят пазар и реална конкуренция. Що си останаха нещата от "лошия" комунизъм. Да си построят нещо алтернативно, частно, демократично. Ама не само го разпродадоха че комузма бил "лош". Ама тоя "лошия" комунизъм ги направи тия "демократи" милиардери на наш гръб, па вие им се връзвайте на приказките.
99
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Продавайте бе, продавайте. То вече нищо не остана. Останаха само АЕЦ Козлодуй, Булгартабак, НДК и още няколко по-малки дружества, но имате още 2 год. мандат време. И тях продайте. Продавайте като няма народ и гражданско общество. 97-*** година трябва да се повтори. Да идем пред парламента и министерски съвет и тия да ги изгоним от там. Иначе ни чака мизерия и нищо друго.
98
0
 
13
 
! Отговори
До 96 преди 13 години
Вярно е. А ББ е глупав ***.
97
0
 
25
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
е те това е престъпно!ЧЕЗ печели държавата ни губеща!Това не е идиотия в никакъв смисъл
96
0
 
22
 
! Отговори
отчаяна преди 13 години
Да ви кажа само СТРАНАТА ни е хубава но ДЪРЖАВА НЯМАМЕ, ,т.е управниците са ни кофти и винаги са били такива!!!
95
4
 
4
 
! Отговори
пеко преди 13 години
Това не може да е вярно Бойко може да е глупав но не е ***
94
0
 
34
 
! Отговори
ше преди 13 години
Ееее Бойко и ти си *** абе ти се дърви на енергодружествата в началото сега им продаваш държавния дял,бе за теб 300 лв за ток ако са нищо за мен са много бе ***
93
2
 
14
 
! Отговори
до 91 преди 13 години
И как мислиш че контролираше държавата? Ще ти пресъздам едно заседание на борда на директорите на ЕРД думите ще предам по смисъл: Представител на Държавата (ПД): Аз кога най-накрая не ще получа Мерцедес!!!! Член на борда (ЧБ): Днес решаваме за вдигането на заплатите на техническия персонал с 10% ПД: Нищо няма да покрепя докато не получа подобаваща служебна кола! ЧБ - Абе вие разбирате ли че не сме НС - само председателя на борда има А6 (АУди), другите сме на Шкода Октавия, какво не ви харесва?ПД: Абе за мене ще намерите, или ще блокирам всяко решение на борда.....
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 61:А ти връзваш ли колко трябва да им е печалбата, за да разпределят такъв дивидент само за единия от съсобствениците? Ако са платили дивидент на държавата такава сума, значи 2 пъти повече са излезли от нея! Това се нарича пладнешки грабеж и е изцяло за наша сметка от прекалено надутата цена на електроенергията.Продаването на дяловете е идиотщина, защото се губи и малкото останала възможност за намеса и контрол, която дават тези 33% на държавата.
91
0
 
18
 
! Отговори
Предизборно обещание преди 13 години
Значи от продажбата на тези акции, който най-вероятно ще бъдат пуснати в пакет държавата ще спечели 1 137 180 лв. и дефакто ще абдикира от задълженията си към потребителите. А ББ ревеше че заводите били продадени на безценица, а тази продажба каква, може би нежния глас в правителството Дянко ще обясни че е на печалба или що?
90
3
 
9
 
! Отговори
от 86 преди 13 години
Не сме си сваляли гащите, защото още от началото *** не сме имали. Системите на топлофикация и електроснабдяване в България са изграждани през комунизма и са били проектирани да се експлоатират от монопол - държавата по онова време. На никой не му е минавало през ума, че ще трябва да има реална конкуренция и пазар. Та затова и сега единствената форма на експлоатацията им е монопол. Въпросът е в контрола над този монопол, а той става най-добре когато си акционер и имаш поглед отвътре.
89
8
 
4
 
! Отговори
Осман преди 13 години
сСкоро няма да имате нищо ваше ...и на колене ще ни молите да се върнете отново към Майка Турция!!!
88
3
 
11
 
! Отговори
до 86 преди 13 години
Монополистите може да ни таковат, но гащите си ги свалихме сами, и за това не са ни виновни нито Боко, нито ЧЕЗ, нито ЕВН, нито ЕОН! Направихме се нахитри и не си плащахме парното - ок, спряха ни го,на тези които останахме на парно ни вдигнаха цената почти до тази на тока, някой минаха на дърва - да ама гората не е безкрайна, и те поскъпнаха отделно че опушват и искат място и накрая останахме само на ток.... Ако не бяхме се лигавили с парното, и не бяхме крали ток като за световно - сега хем щеше да има реална конкуренция за топло и топла вода между енергото и топлофикация, хем и цените щяха да са по човешки! Но от много хитруване пак си го навряхме...
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 16Добави и отдаването на Летище Сфия на концесия....
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мерси , Бай Колю, ето точно това инфо търсех ...А сега дали ще има гербер, който да отрече,че това беше казано от НЕГО (Амон РА)
85
0
 
23
 
! Отговори
darmonko преди 13 години
Браво, така вече монополистите ще могат да ни опъват без плюнка. А с парите от продажбата ще бъде финансиран някой национален приоритет, като обновяването на почивни станции и строителството на зала за кърлинг в Каспичан. Проектите ще се възложат на "наши" фирми, демек ще се стимулира икономиката.
84
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко уж щеше да ги национализира - оказа се че ги доприватизира.... Хайде сещайте се какво ще стане с пенсиите, щом казва че ще им увеличение :)))))
83
2
 
2
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
По вероятно е да разпродаде акциите си и одържави структурата на електроразпределението. Малко мутренски подход, но справедлив.
82
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е едно от малкото разумни неща, които е направило ГЕРБ в това си управление!Браво за решението, браво и за начина, по който са решили да го направят!Слагайте сега минусчетата неосъзнати комунистчета прости ... хейтъри такива /само да уточня, че не съм от ГЕРБ/