КАТ изключва 30 от 63 камери с радари

Стикерите за техническа годност били за 2010 г., а не от 2011 г.
Обновена: 1 юни 2011 07:02 | 1 юни 2011 07:01, Елка Василева
129
КАТ изключва 30 от 63 камери с радари
Снимка: Архив Булфото

КАТ отново спира половината от своите камери с радари, пише “Труд”. Извън строя са 30 от 50 мобилни устройства, снимащи коли с превишена скорост по пътищата. Информацията бе потвърдена от Главна дирекция “Охранителна полиция” и Българския институт по метрология (БИМ).

Пътните полицаи уточниха, че новата драма не засяга 15-те стационарни радара на фирмата “Сименс”. Проблемът с тях бе от януари до март т.г., когато те не работеха, защото не бяха минали на задължителните технически тестове. Тогава от МВР направиха чудеса от героизъм, за да ги пуснат в началото на април - броени дни преди голямото пътуване по Великден.

Блокираните мобилни радари са българско производство от типа TFR1-M, които се монтират в полицейските коли. Могат да снимат от засада край пътя, както и в движение по градските улици и булеварди.

Разпореждането за незабавното им изключване е на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Нейните инспектори в няколко области открили, че върху камерите са залепени стикери за техническа годност от 2010 г., а не от 2011 г.

Ситуацията е такава - все едно шофьор да кара автомобила си с винетка от предишната година или с изтекъл срок на знака за технически преглед, обясниха катаджии.

Грешката била открита, след като за нуждите на разследване прокуратурата наредила на териториална дирекция на ДАМТН да провери радарите в областите Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Инспекторите открили, че стикерите са стари, и съобщили до централата в София. Последвали проверки навсякъде и лепенки от 2010 г. били намерени в още няколко области.

Тестовете на уредите са били направени между 21 март и 12 април, за което са попълнени нужните протоколи и други документи. Оказало се обаче, че представителите на БИМ са лепили от негодните стикери заради недоглеждане.

За свое извинение те обяснили, че малките листчета са холограмни и написаната година върху тях се вижда само при определен ъгъл срещу светлината. Стикерите обаче имат статута на ценни книжа и неизползваните трябва да се предават в края на всяка година, а не да се смесват с тези за новата година.

“Поставени сме пред свършен факт, въпреки че платихме на БИМ за услугата - по 15 лв. на стикер. Няма как да не изпълним разпореждането за спиране. Шофьорите обаче нека знаят, че уредите ни са тествани и имат всички документи, освен стикера. Ако обжалват снимките в съда, най-вероятно ще загубят делото, тъй като няма грешка на камерата или скоростомера”, казаха от КАТ.

До края на седмицата, най-късно до първите дни на следващата, старите лепенки на всички радари в страната ще бъдат подменени и няма пречка уредите отново ще бъдат пуснати, увериха от БИМ.

Куршум пък, изстрелян от мощна карабина, пронизал кутия от снимащ радар на магистрала “Хемус”, видя екип на “Труд”. Това е втори случай на шофьорска саморазправа с такова устройство, след като през януари т.г. злосторник взриви камерата близо до столичния Орлов мост.

По време на атентата кутията е била празна, тъй като снимащият радар, производство на фирмата “Сименс”, е бил на лабораторни тестове. Когато експертите дошли да го монтират на мястото му, видели дупките. Те били от двете страни в дебелата към 5 мм ламарина.

Войната с радарите е нова за България, но добре позната в Европа. През 2005 г. във Франция бе заловен ядосан шофьор, прострелял с пушка със снайпер два радара. Наказали го да ги плати в троен размер - общо 104 000 евро. Ако нашенският стрелец бъде заловен, по чл. 344 от Наказателния кодекс той може да получи до 2 г. затвор и глоба от 100 до 300 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: КАТкамеристикери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
asa преди 12 години
86 ама акъла си няма как да го вземеш..
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на КАт-аджиите не им отърва тези радари да работят. Там няма как да дърпат пари на ръка.
80
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лично аз мисля, че ако се отиде в съда КАТ със сигурност ще загуби - просто според закона радара е нередовен. Все едно аз да мина преглед 2010г и понеже не съм карал колата през 2010 да не минавам преглед през 2011 - колата ми си е редовна но просто няма да пише 2011 на стикера на стъклото. Е господа катаджии - ще кимнете ли разбиращо или ще ми лепнете веднага един акт?
79
0
 
8
 
! Отговори
++ преди 12 години
децка=детскавишо=висше?
78
0
 
18
 
! Отговори
До 79-ти преди 12 години
Това "вишо"-то как точно успя да го вземеш?!?Колко агнета занесе за да докопаш дипломата?А като ти гледам "правописа" тия 23 години шофьорски стаж,най-вероятно включва опита ти с плюшените играчки и моделите на "Мачбокс"
77
1
 
1
 
! Отговори
... преди 12 години
koi li jivee v big brother - nie ili oniq v kushtata :D
76
3
 
10
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
79...с ВИШО ЛИ СИ хахахахха *** неграмотен...да ти пикая на ВИШОТО преставям си и кво МЛЕКО пиеш ужас !!! Жалко, че и деца си нацвъкал ...още малки гнусни долни селяни като тебе ше дишат въздуха :) Такива като тебе ги бия по светофарите бе ***...дърт и отворен и става дърт и затворен...То0 на тебе акъл ако не ти се даде ше умреш от собствената си простотия
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички мрънкат, но никой не се замисля, че 90% от автомобилите пътуват с по един човек вътре.----------- Е, и? Хората ли са виновни, че не се групират по четворки?
74
15
 
3
 
! Отговори
от 71 преди 12 години
до чикатилоабе аз сам с вишо образование и карам кола от 23 години, а ти си некъв дето още пие млеко. кво си седнал да ми се обясняваш тука и акъл да ми даваш. върви на децка градина да си игреш там с количките.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hahahaha
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не защитавам корупцията, но когато безброй пъти съм правил дребни нарушения и сам съм предлагал пари на полицай... ми някак си не върви сега да ги плуя и храня нали?---------------------- Е, че кой ги плюе? Това ти си го мислиш.
71
0
 
8
 
! Отговори
redordead преди 12 години
задръстванията в София не са оправдание за нрушение на правилата. Всички мрънкат, но никой не се замисля, че 90% от автомобилите пътуват с по един човек вътре. И ако при нарушение в софия има ПТП и то в 90% от случаите е леко - без жертви, то навиците, които се придобиват да се ккара като *** в София се пренасят и на междуградките пъувания, където вече при ПТП със скорости около и над 1000 и става мазалото...
70
1
 
17
 
! Отговори
прасчо фон бекон преди 12 години
Истината е че знаците са конструирани и поставени така,че да може Държавата и Катаджиите да глобяват на воля....Има купища *** ограничения,които на фона на остарялата пътна инфраструктура служат единствено на КАТ и катаджиите
69
2
 
2
 
! Отговори
66 до 70 преди 12 години
Ченгенце, не пиши от мое име, аз карам кола от... 23 години. Провери си там в базата данни.
68
3
 
3
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
66 аргументирай се поне викай ми *** колкото си искаш хахахха ти в момента храниш без да даваш смислен довод за това . Не защитавам корупцията, но когато безброй пъти съм правил дребни нарушения и сам съм предлагал пари на полицай... ми някак си не върви сега да ги плуя и храня нали? И тука съм сигурен, че масата хора са така !
67
2
 
8
 
! Отговори
Idiot преди 12 години
Лош закон, но все пак закон!!!Правилата трябва да се спазват!А относно стикера...това, че уредите са в ред да го обяснят на съдията...ще умре от смях...
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И не се обяснявам като ученичка, а просто проверявам дали полицаите се продават.
65
0
 
1
 
! Отговори
ОТ 66 преди 12 години
ДО ЧИКАТИЛО Прав си, ивинявам се. Мен редовно ме глобяват защото така и не успях за вече 7 години да се науча да карам правилно и затова съм бая нервен.
64
5
 
3
 
! Отговори
до Чикатило преди 12 години
Не си полицай, така ли? :) Тогава трябва да си кръгъл ***.
63
1
 
4
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
66...защо така реши бе *** ? :))) Не позна...или съм баща ти нали ? :)))) Лъжа ли казах кво казах? Тебе като те спрът и с еобясняваш акто ученичка нали...драскай тука колкото си искаш мишок с мишоците ...сам се знаеш кво *** си :)

Спонсорирани публикации