Обвинения за злоупотреби с пари за ромите

Цветелин Кънчев твърди за получен личен хонорар от 45 хиляди евро
Обновена: 23 юни 2011 11:02 | 23 юни 2011 11:01,
61
Обвинения за злоупотреби с пари за ромите
Снимка: Булфото

Сигнали за злоупотреби с ромски пари „Евророма” получава от 15 години, заяви пред   bTV нейният председател Цветелин Кънчев.

„Смятах, че това е легенда, но обикаляйки из махалите, забелязахме една и съща ситуация и едни и същи сигнали: „Човекът „Х” от махалата, който до вчера беше гол и бос като нас, облече костюм, направи фондация, запозна се с точния човек, стиснаха си ръцете и сега кара скъпи коли, има модерен офис и строи трета къща”, заяви той.

Сигнал за злоупотреби подава депутатът от „Евророма” Милена Христова, която представя папка, съдържаща списък с имена на такива организации и цифри и с молба да бъдат проверени.

Става въпрос за сумата от 4 милиона и 600 хиляди долара, която е усвоена от Ромския образователен фонд – Будапеща, в периода 2005–2010 година.

Кънчев обясни, че фондът както отпуска пари, така и би трябвало да налага контрол. Партийният лидер допълни, че от „Евророма” никога не са кандидатствали с проекти, тъй като нямат такова право.

Той отбеляза, че е възможно наистина да има фондации и организации, които са помагали на ромските деца, но бе категоричен, че възникват въпроси, на които трябва да бъде получен отговор.

Още по темата

Според него предстои и реакция от страна на Унгария, където е седалището на Ромския образователен фонд.

Кънчев съобщи, че има личен хонорар от 45 хиляди евро за управление на проект, докато в същото време „обикновените цигани не са усетили нищо от тези милиони". Лидерът на „Евророма" не уточни името на получилия този хонорар, за да не пречи на разследването.

По думите му съществуват данни, според които дългогодишният заместник изпълнителен директор на фонда Румян Русинов се е облагодетелствал лично. Кънчев го попита дали е правилно 380 000 долара да бъдат отпуснати на фондация „Дром Видин”, чийто ръководител е неговата леля Донка Панайотова? И финансирани ли са проекти на „Рома райтс център”, в който работи съпругата му Севдалина Данова.

В отговор Румян Русинов посочи, че около 5000 ромски деца са получили възможност да учат в училища, различни от тези в махалите, а сумата от 4 милиона и 600 хиляди долара е била отпусната за конкретната бройка.

Той призна, че фондация „Дром Видин” е получила 380 000 долара, но решението е взето от Управителния съвет на фонда. Русинов отрече жената да му е леля, но не уточни какви са роднинските им връзки. По думите му обаче пари на свързаната със съпругата му организация пари не са отпускани.

За данните, представени от премиера, той обясни, че са само част от общите заключения, и призова да се изчакат резултатите от проверките на прокуратурата. Според него именно оклеветяваните организации са тези, които са дали добрия пример за практиката на обучение на ромските деца.

„Истината е, че няма отклонени средства, нападат се тези, които наистина са направили нещо. В основата на това нападение стои самият Цветелин Кънчев”, заяви Русинов и допълни, че срещу ромския лидер ще бъде заведено дело за клевета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Цветелин Кънчевроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нема такава държава
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЛАТЕ В ЛОМ! ТУК Е СТРАШНО
19
1
 
3
 
! Отговори
Ромите и парите за т преди 12 години
Липсата на контрол върху изразходването на тези средства е престъпление, категоричен е ромският лидер Цветелин Кънчев.Ромският образователен фонд "Будапеща" отклонява пари, заяви пред Би Ти Ви лидерът на Евророма Цветелин Кънчев, по повод огласените вчера нарушения по усвояването на отпуснатите средства -4,7 млн. долара, за обучение на ромски деца."Нормално ли е председател на фондация да си определя личен хонорар 45 хил. лв., а друг председател на фондация в Пазарджик да си купува личен автомобил на негово име?", попита Кънчев.Обикновените роми не са почувствали, че има такива пари -4,7 млн. долара, добави той."Аз не казвам, че всички фондации правят това, но има данни за нарушение", поясни Цветелин Кънчев.Според него държавата трябва да извършва контрол и да има тристранен контрол - обществен, политически и държавен.Според Румян Русинов 5 хил. ромски деца са се възползвали от тези средства. Няма нарушения и процесът по усвояването на парите е прозрачен, отрече обвиненията той.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези на снимката нормални ли са?Погледнете ги!
17
1
 
1
 
! Отговори
lomeca преди 12 години
vixdah gi s o4ite si,policia i darxava godini nared se darxat kato u6ipani momi,izbiagah! ot bg,no bokluka si ostna tam.samo red i srogi zakoni ,prilagani za vsi4ki v bg-drugoto e prodalxavane na genocida i agoniata
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами нали Отворено общество и т.н. български Хелзински Комитет цъцат от тези помощи.Та те няма да стоят бедни а само човките им да работят.
15
3
 
0
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Ш'ти кажа - от "белите робини" на запад ;-)
14
2
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 12 години
Като толкова много ги съжаляват да си ги преберат !!!!
13
0
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Ам щот Гоце го амнистира!
12
0
 
16
 
! Отговори
Зевс преди 12 години
Нали Европа говори за интеграция , а ги екстрадираха !!!! Да отговори !!!
11
16
 
0
 
! Отговори
666 преди 12 години
Но пък са много добри в секса - плащам на един *** да ме "обслужва" всеки ден. ORCS!
10
0
 
24
 
! Отговори
Зевс преди 12 години
нИКАКВИ ПАРИ ЗА *** !!!!! *** са - все някой им е задължен за нещо .... Можели махала от 30 000 д. да има сметка 2000 х. лв !!!! ????
9
0
 
31
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Такива са всички организации за защита на роми и кучета- вземат пари за лично облагодетелстване и нищо не вършат за тези чиито живот уж защитават. Даже точно обратнот правят гледат да се увеличават бездомните *** и кучета за да може още парички да лапат от нашите данъци. Искам да създадем организация на за защита на честно трудещите се българи и да участваме в разпределянето на парите от данъците ни ( и тези от Европа)
8
2
 
24
 
! Отговори
Цвъ. Къ. преди 12 години
Евтаназия за сичкото ром да не се мъчи .
7
2
 
28
 
! Отговори
666 преди 12 години
*** са си животни и всякакви алабалистики на чуждестранните посланници за тяхното интегриране са чиста проба антибългарска политика. Тези твари нямат място сред нормалните хора. Те са абсолютно различно от всичко друго що върви на 2 крака. ORCS!
6
0
 
39
 
! Отговори
интегриран ром преди 12 години
Дълбоко се съмнявам в интеграцията на ромите.Говоря от горчив опит.Между другото защо дон Цеци не е в затвора?
5
1
 
34
 
! Отговори
Интегратор преди 12 години
Създайте им работа на тези хора. Вместо така да се прахосват тези пари, дайте ги за благоустройствени проекти, където ще се наемат *** (канализация, подръжка на пътища и т.н.).Така и така парите се харчат. Поне за нещо хубаво да е.Иначе от безсмислени проекти няма нужда.
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отидете да видите палатите на *** барони. От къде мислите са дошли парите за тия имения.
3
0
 
24
 
! Отговори
Петров преди 12 години
Абе нека да дойдат и да направят проверка на фондацияРомаЛОМ-,фактурите за изразходваните пари дали са истински-свет ще им се завие на проверяващите.ЕЛАТЕ В ЛОМ!
2
7
 
26
 
! Отговори
Gruppensturmfuerer преди 12 години
За решение на проблема ще са необходими не повече от 2-3 милиона лева....че колко може да струва една газова камера и крематориум??????