В София протестираха срещу монополите и високите цени

Организаторите призовават гражданите не мълчат
3 юли 2011 17:10,
347
В София протестираха срещу монополите и високите цени
Снимка: Булфото

С ритуално шествие на каруца с триглав змей, всяка от главите на който символизира ток, вода и парно, стартира протестният митинг „Заедно срещу безобразията на монополите и ценовия терор”, организиран от Движението за национално единство и спасение „ДНЕС”.  

Да подкрепят протеста на гражданите дойдоха известни личности, между които Кристина Димитрова, Камелия Тодорова, Николай Урумов, Дани Милев, Дичо. Всички те отправиха призив към хората да не мълчат, а да търсят активно правата си на граждани и потребители.

С плакати „Не ограбвайте народа с надути сметки”, „Вдигнете стандарта, тогава цените! Къде е държавата?”, „Монопол след монопол, а народът бос и гол”, „От вашата регулация писна на цялата нация”, „Спрете ценовия терор!” и скандирания „Стига произвол!”, „Няма да мълчим, няма да търпим!”, „Стига сте ни драли, стига сте ни крали!” и „Мафия!” участниците в митинга поиска категорично Народното събрание да изпълни незабавно исканията, включени в националната подписка на „ДНЕС” срещу монополистите, към която се присъединиха повече от 700 000 българи.

„Не знам за вас, но на мен не ми е ясно защо плащам такса „сградна инсталация”, след като въпросната инсталация минава през собственото ми жилище”, запита поп-певицата Камелия Тодорова.

Енергийният експерт Васил Филипов припомни, че полицейски и прокурорски проверки са доказали, че за 8 години само столичната „Топлофикация” е надписала сметки за близо 4.5 милиарда лева. „Монополистът си е създал механизъм за отпечатване на сметки с невярно съдържание, като схемата продължава и до днес. Парадоксално е, че "Топлофикация" харчи по-малко газ за производството си, а стойността на фактурите за произведената топлоенергия се увеличава.

Дани Милев сподели в изказването си пред митинга, че при обиколките си из страната по време на националната подписка срещу монополите, организирана от „ДНЕС”, се е срещнал със стотици хора, пострадали от произвола на монополистите. Той припомни, че в 27-те приемни на „ДНЕС” юристи-доброволци напълно безвъзмездно месеци наред приемат жалби и сигнали, чийто брой вече надхвърля 17 000.

730 000 души се включиха в Националната подписка „Срещу произвола на монополите” и дадоха своя глас за това, че не желаят повече да търпят произвола на монополите и мобилните оператори.

В края на митинга актьорът Николай Урумов прочете обръщение на участниците в протеста към монополистите и политиците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още по темата: протестСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
0
 
2
 
! Отговори
МИРК преди 12 години
Протеста на Движение "ДНЕС" не е политически!
327
2
 
1
 
! Отговори
БРАВО, ПАРНАДЖИЕВ... преди 12 години
КАТО МАХНЕТЕ ГЕРБ....ИДВА "ДЪЛГИЯ ИНКАСАТОР"--Р.Овч, !"ПРОТЕСТИТЕ" СА ЗА ТОВА-----ДА СЕ ОСИГУРИ НА "ОВЧИЯ"....НОВО ПЛАЖНО УДОВОЛСТВИЕ --ПРЕЗ ЗИМАТА В БРАЗИЛИЯ!ОТ БКП/БСП , КАТО СИ НАПЕКАТ ГЪЗОВЕТЕ НА МАЛДИВИТЕ И В БРАЗИЛИЯ---НА РАЯТА В БЪЛГАРИЯ .....ЩЕ Й СТАНЕ , ПО--ТОПЛО....ХА,ХА,ХААА....!АЙДЕ, ПЛАЩАЙТЕ СЕГА.....ВМРО , ВИ УРЕДИ С "КАСИЧКА".........!!
326
1
 
5
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
Изходът е масови протести пред централното управление на монополиста, пълна блокада докато клекнат!
325
2
 
5
 
! Отговори
ПАРНАДЖИЕВ преди 12 години
За да вдигнат цените преди изборите означава, че ГЕРБ искат да изстържат нощтвите до последно преди да си отидат. Всички срещу ГЕРБ! И после да им търсим отговорност за кражбите и корупцията!
324
3
 
2
 
! Отговори
БРАВО ГОЛЕМ ПРОТЕСТ. преди 12 години
...НАПРАВО СТЕ ВЕЛИКИ, БЪЛГАРИ...!ЧЕСТИТО ВИ УВЕЛИЧЕНИЕ ........ОТ АГЕНТ /ИВАН/КАРАКАЧАНОВ, ОТ ВМРО/...ДС/БКП../СЛЕД ВСЯКО "МАСОВО БЛЕЕНЕ"---ИДВА ВРЕМЕ ЗА "СТРИЖБЕНА КАМПАНИЯ" !!!!СЛЕД ПРОТЕСТА ,ВИКОВЕТЕ ,ПСУВНИТЕ И ЛОЗУНГИТЕ ...ПО-ЛЕКО ЩЕ ГИ ПОНЕСЕТЕ , ТИЯ 17%...!НАЛИ , СЕ "НАПРОТЕСТИРАХТЕ ",....АЙДЕ, СЕГА ,ПЛАЩАЙТЕ?????!!!
323
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изходът е само един- всички на площада, всеки ден, до победа! Трябва най-после да се стреснат, че и ние сме народ, а не ***!
322
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чакаме и провинцията да се включи. Ако си стоим в къщи значи сме доволни от новите цени и нямаме претенции.
321
0
 
9
 
! Отговори
Милкан преди 12 години
Ура! За Движение "ДНЕС"
320
1
 
16
 
! Отговори
протестиращ преди 12 години
Трябва да се продължат протестите и на територията на цялата страна. И не трябва да се спират, докато наистина бъдат предприети някакви мерки.
319
4
 
10
 
! Отговори
яаз преди 12 години
Някой да посмя да каже на глас "Оставка Борисов".
318
1
 
10
 
! Отговори
Диа преди 12 години
Да, трябваше да има повече гласност за протеста. Да не забравяме, че той не е политически. Не против ГЕРБ, не е против тройната коалиция. А увеличение, без покритие!
317
0
 
12
 
! Отговори
платон за 330 преди 12 години
Защо ГЕРБ? Най-добре е да си ходят всички партии! от тях няма никаква полза нито ние, като хора, нито държавата като апарат. Те само вземат пари, ползуват привилегии, а вредите са огромни и ползи никакви. А и непрестанно менят конституции, закони и подбуват устоите на самата държава, на бизнеса, защото непрестанно поставят хората в нови правила и това убива мотивацията и предприемачеството. Тези вредни съсловия в обществото трябва да се махнат, за да не пречат. Но и да не бъде диктатура както...
316
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОСТАВКА НА ДКЕВР, ОСТАВКА НА ГЕРБ, ХОДЕТЕ СИ ***!
315
0
 
5
 
! Отговори
прав си 328 преди 12 години
И как си представяш, да се оправи тази държава, ако не се унищожи системата, която е изградена от много години? Днес даваха интервю с Яне Ятнев, представител на ЬГЕРБ и др. водещия на ппредаването ги попита, за това, колко взема един дипотат, минимално .Оказа се, че са над 5000 лева, отделно пътните, които им плащат по техни показания (???) и каквото кажат това е, отделно субсидиите от черна каса, а там наливат пари и всякакви играчи отделно партийни членски внос. Това са милиарди пари източвани от бюджета. Като прибавим и т.н. съюз на монополистите, където решават как ще ни дерат кожите, като прибавим и купчина безполезна администрация в различните звена? Оказа се, че полицейските са над 1 млрд. лева, държавни, отделно от дарения? Всички тези сектори поглъщат пари, но те не произвеждат благата и натоварват бюджета. Оказа се, че тая държава си е хрантутеница за шуробаджанащина още от 1944 г. и насам? Оказа се, че сме *** да търпи мтова, но сами сме си го направили. Оказа се, че няма пари за лекарства в болниците за най-неотложни спешни случаи и наука и образователни нововеъведения, а има пари за купчина тарикати, създали си своя държава в държавата? Оказа се, че и в КНР е същото, но поради това, че пуснаха известен фрагмент от пазара на личната инициатива, там рязко дръпнаха напред? Оказа се, че сме роби на някои тарикати и като се погледнам в огледалото, направо смърдим от тъпотия повечето хора? Е, ти говориш само за Топлофикация. Рекета, който прилагат да плащаш и за прокаран тръбопровод, дори, да не го ползуваш си е направо чудо? Не напразно ни наричат отвън мутренско-мафиотска държава. С една дума, от всякъде ни дерат. Като прибавиш, че нарочно ни държат ниски заплатите, за да печелят на гърба на труда ни възможно най-много и ни слагат високи коефиценти, зад а цуцат *** от администрацията наготово,у кажи речи си е ад! И как искаш да предприеме човек бизнес? Че то само за *** няма да му стигне печалбата, да не броим иновации, заплати на другите?
314
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поста е писан на 8 Април, миналата 2010 г.Спомням си, че преди 1989 г. във ВМЗ-Сопот работниците взимаха заплати над 600 лв. (без премиите)Сега г-н Премиер, работниците в Сопот не са взимали заплатите си по 360 лв. средно, от месеци.Спомням си, че тока преди 10 Ноември бе 2,2 ст. дневен и 1,1 ст. нощен.Но тока сега е 17,6 ст. дневен и 11,7 ст. нощен. Вижте ТУК.Почти 9 пъти е поскъпнал, спрямо дохода за това време.Тоест цената-потребител, за която вие говорите от 14,6 ст. / квтч е вярна и точна, като средно-аритметично от горните 2 цифри. Но средната цена е още по-висока, защото има и "върхова" енергия, за фирми с над 50 души персонал, и над 19,5 млн. лева оборот. Тази трета тарифа е 19 ст. / квтч., и то преди облагането с ДДС ! Вижте ТУК.Нямам достъп до данните на БЕХ и подчинената му НЕК, а и техните сайтове са повече от скромни. Ясно защо. Ние българските граждани, не бива много да знаем, и да си пъхаме гагата където не ни е работата. Ние сме само овце за стрижене. Но все пак, след като прегледах доста сайтове, стигнах до следните изводи, които споделям с вас и с читателите. Дано грешките ми не са решаващи, а ако има такива моля да бъда поправен :1) КОЛИЧЕСТВО ПРОИЗВЕДЕНА ЕНЕРГИЯВ сайта "Пазари" от 31 Март 2010 г. намерих следното:"В същото време произведената електрическа енергия от ВЕИ (възобновяеми е. източници) през 2009 г. се равнява на 3,711 млрд. / квтч., което е 8,7% от брутното производство на електроенергия в България."Значи енергията от АЕЦ и ТЕЦ е остатъка до 100%, или 91,3%. Сега просто тройно правило. Х = 3,711 х 91,3 / 8,7 = 38,944 млрд. / квтч. енергия от АЕЦ и ТЕЦПрибавяме и горните 3,711 млрд. / квтч., от ВЕИ и получаваме ценната цифра 42,655 млрд. / квтч.Тоест през 2009 г. в БГ са произведени, 42 милиарда и 655 милиона киловатчаса. От тях почти 9% са от ВЕИ, 34% от АЕЦ, и останалите 57% от ТЕЦ.Запомнете тази цифра г-н Премиер - 42,655 млрд. / квтч., годишно производство.2) КОЛКО ЕНЕРГИЯ СЕ РАЗДАВА БЕЗПЛАТНО ?Г-н Премиер, отдавна в Интернет се пише, че "безплатната" енергия в БГ, не пада под 6 млрд. / квтч. годишно. Реших да проверя тази цифра. Количеството продадена електрическа енергия от НЕК през 2008 г. възлиза на 27,557 млрд. / квтч. А произведената през 2009 г. е 42,655 млрд. / квтч. Разликата е 15 млрд. / квтч. В един от докладите на НЕК пишеше, че узаконява "загубите" на ток, така ... при пренос почти 1 млрд. / квтч, а при разпределението 2,4 млрд. / квтч. Сваляме тези "загуби" от разликата 15 млрд., и получаваме "безплатна" ел. енергия от 11,6 млрд. / квтч на година. Два пъти повече от онези 6 млрд. Къде отива "безплатния" ток ? Ами най-големите крадци са полу -държавните мастодонти като ВМЗ-Сопот, Кремиковци, БДЖ и други подобни. Както и прословутите *** квартали, където никой не плаща ток и вода. Но аз смятам, че подобни неплащащи "клиенти" на НЕК, са и хотелските-комплекси, и замъците на Олигархията.Ах... как забравих. Проверете г-н Премиер, каква част от "безплатния" ток се изнася, и се продава нелегално в чужбина. Нали именно при такъв опит, бяха застреляни през Ноември 1994 г., на един мост в Истанбул, четирима българи енерго-мафиоти. Забележете, че заедно с частните износители на ток от фирма "Фльорир", е бил и Никола Петев, тогава главен диспечер на НЕК. Убиецът Джабак Атак, след това бе намерен обесен в килията си !Запомнете тази цифра г-н Премиер - 11,6 млрд. / квтч."БЕЗПЛАТЕН" ток годишно.3) ЦЕНИТЕЦените - ах цените ! Определянето на цените от ДКЕВР, е направено по такава сложна методика, че да не може да се разбере нищо. Големите ВЕЦ дават почти безплатна енергия. А техния дял е 9%. Следва АЕЦ - Козлодуй, с около 2 ст. / квтч. А този ток е 34 % от общия. След това обаче се прави микс, "РАЗПОЛАГАЕМА МОЩНОСТ " на малко над 5 ст. / квтч., заради по-скъпия ток от ТЕЦ, и заради т.н. "топъл и студен резерв"После идва ПРЕНОСА, който е 1 ст. / квтч. И тока става 6 ст. / квтч.Ето какво казва адвокат Незрет Бабучев на 2 Април 2007 г."Установява се, че НЕК изнася български ток за периода (от 1 юли 2004 г.) на обжалваното решение (б.а. С - 010/2004), и е получила от продажбата на ток 330 624 000 лева. За тези пари е продала 5 494 955 000 киловатчаса. Като разделим сумите, виждаме, че всъщност цената на един киловатчас, изнесен в Гърция, Турция и Македония, е шест стотинки. А българите през този период сме плащали киловатчаса по 17 стотинки... "Значи г-н Премиер, НЕК продава на съседите си ток по 6 ст. - точно колкото струва с преноса. Тоест, без никаква печалба. Просто работа да се върши. И да дишаме пушеците на ТЕЦ-те. За какво ни е тогава Белене ?! Да изнасяме още повече ток, пак без печалба !След това идва още една стотинка за РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ, по ниско-волтовите мрежи. Тока става вече 7 ст. / квтч. Добре.Изтече инфо, че в договорите с ЕРД-та, БГ им е обещала 15% ПЕЧАЛБА! И таз добра. Върху 7 ст. 15% прави още 1 ст. Прибавяме я и нея, и тока става 8 ст. / квтч.Остана ли още нещо ?! Ааа ДДС 20 % върху 8 ст. и НАКРАЯ тока достига 9,6 ст. / квтч.Нооооо ... Ноооо ... до 14,6 ст. / квтч., остават още точно 5 стотинки ПЕЧАЛБА, на всеки киловат / час. С други думи, оскъпяват вече скъпия ток с едни още 52% ! Лааскаай .... Запомнете тази цифра г-н Премиер ... още 52% !4) КОЛКО Е ПЕЧАЛБАТА ?!Дайте да видим най-напред, за каква сума става въпрос. Количеството продадена електрическа енергия от НЕК през 2008 г. възлиза на 27,557 млрд. / квтч. От тях 4,768 млрд. / квтч., са изнесени на външния пазар. Значи на вътрешния пазар, е продадена разликата от почти 23 милиарда киловатчаса.23 млрд. по 5 стотинки, прави скромната сума от 1 млрд. 150 милиона левчета пИчалба ! Годишно !! В горното число, не влизат печалбата на ЕРД-та и ДДС-то !!!Запомнете и тази цифра г-н Премиер - 1,150 млрд. лв.годишна печалба5) КЪДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ НАД МИЛИАРД ГОДИШНО ?!И защо НЕК въпреки това е на загуба ?!!!Но да продължим с интервюто на *** Статкова, с адвокат Незрет Бабучев от 2007 г." Говореше се, че печалбите от тока са обвързани със заема от Световната банка ... - В предходното решение за електрическата енергия, когато за съжаление съдът се произнесе по целесъобразност, а не по законосъобразност, действително бяха упоменати и Международният валутен фонд, и Световната банка. Но едно споразумение, за да бъде част от вътрешното право и съдът да мотивира решенията си въз основа на него, трябва да бъде ратифицирано със закон от Народното събрание. Щом като няма такава ратификация - не може да бъде нормативен акт, не може да бъде мотив, база за вземането на решения. Това са основни неща. В противен случай, за съжаление, ние си плюем върху нашия суверенитет. Какво е това устно споразумение?!? Да не се изразявам по-грубо, но устно се правят само някои неща от интимен характер ... ! "Аааааааааа, ето къде било заровено кучето ! Значи ние плащаме по 5 стотинки отгоре на всеки киловат, 52% оскъпяване, за да хрантутим с лихви, онези тлъсти еврейски ***, от МВФ и СБ !! Такава била работата ... Ако българина плати 146 лв. месечна сметка за ток, 50 лева от тях са за юдо-банкерите от Уолстрийт. Те съ ни наядоаа на пари ...
313
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да работя в Топлофикация. Там е лайфа.
312
0
 
19
 
! Отговори
Дам преди 12 години
Аз също щях да съм там ,но не чух за такъв протест никъде .Защо нямаше достатъчно инфо за да стигне до повече хора?Така излиза ,че протеста е само от членовете на Движението за национално единство и спасение ДНЕС.
311
1
 
18
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Все едно е кой организира протестите, важна е целта на протеста. А да не поскъпва тока и парното е важно за всички нас. Затова дайте по фейсбук или по друг начин да се организираме повсеместно и ще стане чудото. С горивата се получи ако не бяха протестите сега бензина да е стигнал 2.80 за литър.
310
0
 
13
 
! Отговори
nonstop преди 12 години
STANI STANI UNAK BALKANSKI OT SAN DALBOK SE SABUDI!
309
0
 
10
 
! Отговори
jasemi преди 12 години
До bg: Не бе ние в "провинцията" не знаем,че плащаме високи сметки добре, че бяхте вие от София,че да разберем!