Градят тунели и за костенурки на АМ "Струма"

Плевнелиев обеща да опазят защитените животни
19 авг 2011 17:07,
189
Градят тунели и за костенурки на АМ "Струма"
Снимка: БТА

Предвиждат се специални мерки за защитени животински и растителни видове, които обитават трасето на Лот 4 на магистрала „Струма”, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Той присъства на отварянето на техническите оферти на участниците в процедурата за избор на строител на участъка от Сандански до Кулата.

Специфично за този участък е, че минава през зони с интензивно земеделие и налага сериозни екологични предизвикателства.

„Ще има специални бетонови стени, за да не могат костенурките да преминават. Ще има специални огради и мрежи, специални тунели за костенурки. Имаме два уникални вида костенурки – обикновена блатна и каспийски блатна, за които със специалист ще уточним местата на тези тунели. Дори ще бъдат предвидени и специални места за снасяне на яйцата на костенурките“, заяви строителният министър.

В района се намират местообитанията на много животни и птици – специален вид жаба, специален вид гущер, смоци, пъстър пор. Строителите щели да се съобразят с това по време на работата.

Още по темата

На „Тракия” го правим това упражнение, така че сме дълбоко убедени, че няма да има абсолютно никакви проблеми”, обеща Плевнелиев.

Участъкът от Сандански до Кулата е с дължина 15 км. Предвиденият бюджет е 53 млн. евро. Финансирането е осигурено по ОП „Транспорт”.

Общо 42 компании са купили тръжните документи, но само 15 са подадените оферти. В тръжната процедура участват фирма от България, Италия, Гърция, Германия, Австрия, Турция, Хърватия.

През ноември се очаква да започне изпълнението на Лот 4 на магистрала "Струма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
1
 
! Отговори
артемида преди 12 години
До 178: Именно, и аз това имах предвид-щом е магистрала, тя задължително е обезопасена от всяакви животни. Какви ги говори тоя, от кой свят идва??
177
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мой близък работеше с камиона си на магистралата и още не е взел стотинка вече половин година.
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жилав вид водна костенурка от вида Boremy надживял динозаврите при катастрофалния сблъсък на метеорит преди 65 милиона години, защото не бил лаком като тях, предполагат учени от Йейлския университет, цитирани от сайта Дискавъри нюз.Как ленивото животно могло да се спаси след най-ужасната космическа катастрофа? Когато е прекалено студено, те изпадат в летаргия и намаляват до стряскащи размери метаболизма си. Не страдащи от лакомия, като динозаврите, те могат да преживеят много дълго време, без да се хранят. Не употребяват хляб, захар, олио, не ползват ток и парно...Носят скромната си къщичка- тип панел, на гърба си.Когато е прекалено топло, Boremy се заравят в калта. Именно комбинацията на тези стратегии са спасили този вид, живял в периода между 80 и 42 милиона години. Именно това кара министър Плевенлиев да строи тунели и други съоръжения за костенурките. Трябва да се мисли в перспектива, заяви той. Всички костенурки, освен вида червена комунистическа, ще гласуват за Герб. Според него, те ще надживеят българския род, заедно с търтеите, кърлежите, въшките, пиявиците, поровете и други предприемчиви гадинки.
175
3
 
2
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Да. Браво. Ние му плащаме като за министър, той тръгнал с костенурките да се занимава. На тези тунели им се вика отводнителни канали, а на местата за снасяне на яйца на костенурките - канавки. А и щом е магистрала, то следва да е заградена с мрежа за да не може нито костенурки, лисици, порове и всякаква друга фауна да не стъпва на пътните платна. И тоя почна да се издига в очите на слепите.
174
1
 
3
 
! Отговори
артемида преди 12 години
..........??????????????????..........от първата до последната дума успях да видя само една велика глупост.и магистралата и костенурките.....положението е отчайващо.
173
3
 
6
 
! Отговори
Hammer преди 12 години
За какво ние тая *** и скъпа магистрала не знам. Да могат гърчолята да ходят в Европа, че са на *** и! И един хубав път ще свърши работа. Къде по изгодно за България е един коридор север-юг от Турция към Румъния с тунел по Стара планина. Вместо да отворим Азиатския път ние отваряме Пелопонеския
172
4
 
12
 
! Отговори
Долу ГЕРБ ! преди 12 години
Айде първо постройте магистралата, а после мислете костенурките.Нещо на приказки и изхвърляния много го докарват гейберите, ама на дела никак ги няма !За 2 години и половина няколко отсечки и една спортна зала.И това при положение, че са загърбили тотално Образование, Здравеопазване, Социална система ...Всичко друго тъне в разруха. Нещата от ден на ден стават по-зле и по-зле ...
171
2
 
5
 
! Отговори
men in black преди 12 години
А някой да ги е карал да дават нереално ниски цени?! Всички търгове се печелят от фирма дала най - ниска цена! А това, че въпросните фирми в стремежа си да се направят на велики не си смятат реалните разходи си е техен проблем! затова не са взимали заплати, а не заради министъра да ти кажа....
170
4
 
3
 
! Отговори
тото преди 12 години
за 171Де да беше толкова лесно.. ама не увират, пусти глави комунистически...
169
2
 
1
 
! Отговори
тото преди 12 години
за 169Ами за тая работа нали си има профсъюзи? Или е по лесно да се лае срещу министъра? Ами на мен оня ден ми беше свършила кенефната хартия, и какво, да протестирам срещу министъра на благоустройството ли? Хайде подредете си приоритетите и след това си лайте колкото си искате.
168
11
 
6
 
! Отговори
мен преди 12 години
абе чудя се що е червен тоя сайт, ато пълно с червени *** и платени драскачи :))))ходете на бузлуджа па се фърлете бе изрудииии
167
9
 
5
 
! Отговори
до ВСИЧКИ преди 12 години
пост 98 е нагледен пример за умствения багаж на поддръжниците на БСП / БКП /БОЖЕ пази БЪЛГАРИ от тях.
166
9
 
20
 
! Отговори
шопът преди 12 години
Министърът добре говори в бъдеще време,но има редица въпроси,които са в сегашно. Защо фирмите подизпълнителки на "Тракия" не са взимали пари от 6 месеца. Защо работниците на "ТРАКИЯ" не са получавали заплати от 6 месеца.А отговорът е един-защото търговете са спечелени с незащитимо ниски цени.Сега "придворната" фирма Трейс,Черепа и гърците ,за да имат печалба просто ще откраднат парите от нещастниците,които работят за тях.Правителството мълчи. Второ-имат ли право по договор фирмите изпълнителки на подизпълнители или в тръжната документация се пише едно,а после се върши друго.Така лапачите на проекти взимат по няколко,а другите,които не са от нашите работят на безплатна ангария.Нека този лицемер открито да отговори на тези неща , а не да ни баламосва с костенурките.
165
18
 
18
 
! Отговори
Изтръгни Плевела преди 12 години
Плевнята е ***!!!Скоро ще е в панделата ,заедно с прикрития *** -Тикво Сибанкянски!!!
164
10
 
11
 
! Отговори
.I. преди 12 години
Плевнелиев е пичага. А дефекатор преведено на Български всъщост значи ***
163
19
 
14
 
! Отговори
Дефекатор преди 12 години
Гейберите да измрът задавени от костенурчи ***!!!
162
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да съм костенурка и да съм защитен вид, а аз съм човек от изчезваща българска нация!
161
1
 
10
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
До анонимния от 159: Ако разбереш и това, че там няма безумни прекупвачи, с мутренски методи да изкупуват продукцията за жълти стотинки...съвсем ще ти се изясни...
160
2
 
19
 
! Отговори
Охранител, до аноним преди 12 години
До анонимния от 159: Първо си отговори на въпроса какви субсидии получават гръцките земевладелци, за да могат да наемат нашите! След това си отговори калко се изкарва в България от земеделие и защо ходят нашите да работят там! След това си отговори защо такава разруха не претърпя земеделието нито в Полша, нито в Чехия, нито в Унгария...и тогава ще разбереш, защо никой не иска да рови земята в България!...
159
3
 
5
 
! Отговори
az преди 12 години
Само не забравяйте, че нивото на интелигентност е обратно пропорционално на броя изтъркани копчета по клавиатурата.