Страхотен соцмузей, прехласна се Дянков

Струвал на данъкоплатеца евтино – малко над 3 млн. лева
Обновена: 19 сеп 2011 14:53 | 19 сеп 2011 10:13,
155
Страхотен соцмузей, прехласна се Дянков
Един до друг – Вълко Червенков и Ленин. Снимка: Булфото

Министърът на културата потвърди, че днес заедно с премиера откриват музея на социалистическото изкуство в София.

"Музеите са необходимост, там се запазва паметта и историята", коментира той пред БНТ.

Вежди Рашидов обясни още, че с министър Симеон Дянков са партньори и с него вече са изградили няколко музея.

"Благодаря за това, че ще идват повече пари от бюджета за културата. Слава Богу, че Дянков има разбиране и отношение към културата", заяви министърът.

Още по темата

От своя страна Симеон Дянков каза, че музеят е страхотен и е най-добрият в България.

"Убеден съм, че ще стане най-голямата атракция в София за чуждестранни туристи. Музеят е прекрасен и като музей, защото това са много добри художници, той е и скулптура, и картини", подчерта Дянков.

Финансист №1 пресметна, че соцмузеят струва на данъкоплатците сравнително малко пари – малко над 3 млн. лева.

"Убеден съм, че в рамките на 2 години той ще се изплати напълно. Големи световни медии вече минаха оттам, през музея, на чужденците им е интересно. Освен в Унгария, където има само скулптурен такъв музей, нашият е по-универсален", убеден е той.

"С това трябва да кажем: мястото на комунизма е в музеите и продължаваме напред. Оставяме в музея хората, които са творили по времето на комунизма", заяви Дянков.

Рашидов също го подкрепи: "Време беше като цивилизовани хора да оставим социализма в музеите и да мислим за бъдещето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
Някой знае ли с каква цел е направен този музей и защо са потрошени толкова пари. Аз нещо не схващам. Паметниците си стоят, картините би трябвало да са изложени или в депата на галериите, когато пуснат филм от социализма, всички са пред ТВ, и в продажба вървят добре, Лили Иванова иска да си пее старите песни, защото публиката ги иска и т.н.От така нареченото изкуство на прехода и свободата на творците нещо не си спомням какво се роди и ще се запомни, освен че станаха рекламни лица за пари
135
3
 
2
 
! Отговори
Деница преди 12 години
Харесва ми отношението на представителите на ГЕРБ към всички останали партийци! Ето това се казва колегиално и демократично поведение!
134
3
 
5
 
! Отговори
koko преди 12 години
Евала, продължавайте в същия дух ГЕРБ и ще спечелите още почитатели!
133
5
 
5
 
! Отговори
iv преди 12 години
Браво, харесва ми подхода на ГЕРБ, че мисли за всички хора от страната, независимо че има различния. Ще имат моят глас!
132
1
 
8
 
! Отговори
художник преди 12 години
За да ви извадя от заблуда ще ви кажа, че по времето на соц-а всеки си правеше каквото иска, за художниците най-важи. Людмила още свободата им разшири. "Поръчки" имаше, тематични, те бяха малко и всички, които сега се правят на репресирани и се кълнат, че едва ли не са рисували в главата с опрян пистолет, просто се биеха за тях и никой млад не можеше да се вреди. Знаем се...
131
3
 
7
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ХОРАТА НА ИЗКУСТВОТО творят истински само, когато им дойде вдъхновиние. Другото не е изкуство, а продукция на професионалисти, правена по поръчка за пари. Т.н. "соцреализъм" е пародия, подигравка и всичко друго, но не и продукт на творческо вдъхновение.
130
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
София да престане да харчи парите, които се събират от цялата страна. Ако разберем колко точно отиват там, самоубийствата ще се увеличат, и инфарктите
129
0
 
4
 
! Отговори
арт преди 12 години
Цялото ни Черноморие е музей на архитектурата на ранния, средния и развития капиталистически /демократически наречен/ строй. Интересно защо възложителите и изпълнителите още са на свобода - едните заради недоказани доходи, другите поради продажност и некадърност.И това нещо няма бутане като Мавзолея, докато умрем ще си виси и грози там, унищожавайки толкова красивото ни море и "работейки" за туризма у нас с пияните чужденци. А ние ще ходим на музей.... как ли пък не
128
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕКА ДА СМЕНИМ НАДПИСИТЕ ПО КПП-ТАТА НА ГРАНИЦИТЕ И ВМЕСТО - "РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ" - ДА ПИШЕ - "НАРОДНА РЕПУБЛИКА ПОЖАРНИКАРИЯ"
127
2
 
7
 
! Отговори
!!!!!!!???????? преди 12 години
"Вежди Рашидов обясни още, че с министър Симеон Дянков са партньори и с него вече са изградили няколко музея."Благодаря за това, че ще идват повече пари от бюджета за културата. Слава Богу, че Дянков има разбиране и отношение към културата", заяви министърът. От своя страна Симеон Дянков каза, че музеят е страхотен и е най-добрият в България."Що за дивотия е това да се твърди че един музей е най-добър и то точно този? Има си учени хора за това
126
1
 
13
 
! Отговори
ядосан преди 12 години
Това нито е музей, нито галерия, изобщо не е замислено като културно средище. София си имаше много хубави зали преди, дори Музей на чуждестранното изкуство се откри през социализма. Гледал съм много хубави изложби, концерти и културни прояви там като студент. Нима са изхвърлени от галериите картини на известните ни художници???Това не е култура, политика е, с нашите пари.
125
5
 
9
 
! Отговори
сталин преди 12 години
В НИ ЕДНА ДЪРЖАВА НЕ СИ БУТАТ ПАМЕТНИЦИТЕ . АМИ ДОБРЕ ВЪЗТАНОВЕТЕ ГИ .ТОВА СА РАБОТНИ МЕСТА.
124
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странно е , че във време на финансова криза и страдащо население се намират излишни пари. Правителството да обясни как така ние работим за по-малко пари от всяка друга европейска страна, как така нашите пенсионери вземат най-ниските пенсии и по какви причини стоките у нас са с по- високи цени !!! За да пестим за музеи като този ли?Музей на диктатурата, а не на културата!!! Срам!
123
6
 
9
 
! Отговори
до 122 преди 12 години
Ти не знаеш ли защо сринаха мавзолеят бе,за да могат *** да изкарат от там скритото им злато 25 тона, като го изнесат с оборудването за да не се разбере и със знанието на тогавашният мин. председател Ив.Костов е затова им строим музеи за да се набие на хората в главитекак са биле преебавани от червената ***,за да се покаже,че комунизмът никога няма да си тръгне от Б-я.
122
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
според мене,няма значение дали ще го посещават или не туристи.по важното е ,и чест им прави на тази партия че е отворила музей на друга партия.важна е историята. а защо други партиий срутиха мавзолея на димитров.в другите европейски държави историята не се руши а се запазва.така една дътжава върви напред.между другото съм безпартиен и политиката не ме интересува.обаче мисля че така трябва да се прави.
121
1
 
9
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
Всъщност тярбва да си доволен. Ще лъснат още ***, дето са смукали през соца а сега са големи творци и демократи.
120
6
 
2
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
Ами кой те кара да гласуваш за ГЕРБ. Не е като да нямаш избор. БСП, ДПС, СДС, ДБС, РЗС, Алексейчо, Атака, ВМРО и още един куп... Гласувай за когото си поискаш.
119
5
 
2
 
! Отговори
www преди 12 години
Със сигурност някои неща липсват в този музей обаче. Това са БСП, Станишев, Гоце и всички техни другари.
118
0
 
14
 
! Отговори
до www преди 12 години
И кой преди десетина години гласува бе умчо,май комуназите и кои са тези всички,референдум ли имаше или комунистическо надмощие,я не ми се слагай познавач и разбирач и аз няма да гласувам повече за ГЕРБ и аз казвам край до тук бях.
117
4
 
4
 
! Отговори
www преди 12 години
Този музей ще е печеливш само ако тур-операторите го вкарат в програмите си и ВОДЯТ там туристите. София не е туристически град и не гъмжи от туристи, затова всичко е връцете на тур-операторите. Отидете във военно-историческия музей, където чужденците яко се кефят и снимат руска техника само дето са меко казано единици. Просто защото тук няма добре организиран туризъм и дотогава и този музей няма да е печеливш но по-добре с него отколкото без.