Започват проверки във фабриките за безалкохолни

Инспектори ще проверяват документацията и суровините
19 сеп 2011 17:35,
4
Започват проверки във фабриките за безалкохолни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Българска агенция по безопасност на храните започва масирани проверки на предприятията за безалкохолни напитки.

Ще се проверяват всички предприятия, произвеждащи газирани и негазирани безалкохолни напитки, натурални сокове и напитки от плодове.

Експертите ще следят дали технологичната документация съответства с обявения състав на етикетите и дали се прилага система за управление на безопасността на храните, включваща ръководства за добри хигиенни практики.

Ще проверяват и води ли се документация и записи, свързани с осигуряването на проследяемост на вложените суровини и произвежданите партиди готови продукти и тяхното разпространение в търговската мрежа.

Напитките от плодове ще бъдат проверявани за изискванията за наименованието и състава им.

Особено внимание ще се обърне на правилното посочване на добавките върху етикетите, както и за допълнителната информация, която трябва да се изписва, за да бъде информиран коректно крайният потребител.

Проверките ще продължат до 12 октомври т.г. и ще бъдат извършвани съвместно с Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво ли има в безалкохолна напитка с цена 69 стотинки за 3 литра. Вероятно, почти същото, каквото има и в такава за 3 лева за 3 литра. Цената отдавна не е гаранция за качество.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво значи да са якуратно изписани отровите, намиращи се в състава на хранителния продукт? И има ли продукти, свободни от тях. Не искаме надписи, искаме чисти и полезни храни. И на разумна цена.
2
0
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
уви, захар няма. и в бозата няма, и във вафлите нямаИскаме си захарта, тя е истинска, а не смъртоносния аспартам
1
0
 
9
 
! Отговори
ева преди 12 години
Върху етикетите на газираните напитки трябват да бъдат поставени предупредителни знаци, като тези на цигарите. Точно тези напитки, които са бъкани със захар, аспартам и още куп химия, водят до наднормено тегло, а оттам и до редица други проблеми. Не разбирам майки, които забраняват на децата си да пият кафе, но пък спокойно им дават кола и разни други подобни "сокчета"