Законът за ДДС ще се коригира в областта на туристическите услуги

Предвижда се и въвеждане на ново понятие "пътуващо лице"
Обновена: 13 окт 2011 18:54 | 13 окт 2011 18:54,
2
Законът за ДДС ще се коригира в областта на туристическите услуги
Снимка: Архив, Булфото

Законът за ДДС ще претърпи корекции с цел да се приведе в съответствие с европейското законодателство, става ясно от проект за промени в Закона за ДДС, публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите.

Във връзка с несъответствие на ЗДДС с европейската директива в областта на туристическите услуги се предлага нова формулировка за прилагане на намалената данъчна ставка, като се записва, че тя се прилага при "настаняване, предоставяно в хотел", а не при "настаняване от хотелиер".

В мотивите се посочва, че така всички потребители на услугата се поставят в еднакво данъчно положение. Предложеното изменение води до промяна на досега съществуващото понятие "настаняване" с цел да се ограничи прилагането на намалената ставка при доставка на обща туристическа услуга от туроператор.

Предвижда се и въвеждане на ново понятие "пътуващо лице", което е крайният ползвател на туристическата услуга. Целта е туроператорите да не могат да прехвърлят дължимите ДДС от маржа на печалба към "пътуващото лице".

Предлага се още и изменение, свързано с правото на приспадане на данъчен кредит при внос на стоки втора употреба, които не са произведения на изкуството, колекционерски или антикварни предмети.

Съгласно сега действащата разпоредба правото на приспадане на данъчен кредит на данъчно задължен дилър, платен при вноса на стоки, се отлага до момента на последваща доставка.

С промяната правото на данъчен кредит може да се упражни по общия ред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
2ГУ ДС ВКР ПОЛИТБЮРО преди 12 години
Пирамида - ДДС подставено лице с сериозно лоби е Паскал Дойчев новия бг Кадафи и Башар ал-Асад не са нищо пред него- не плаща заплати и не пуска договори а кара Майбах като на Киро Японеца - от едно тесто са
1
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
Този сигурно... ще е... АДСКОТО ЛИЦЕ! :)