Православните християни почитат Свети Архангел Михаил

Професионален празник имат полицаите и месарите
Обновена: 8 ное 2011 08:48 | 8 ное 2011 08:20,
39
Православните християни почитат Свети Архангел Михаил
Снимка: Архив Булфото

Православната църква почита днес Свети Архангeл Михаил, военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

Това е вторият по значение празник след Димитровден и последният от големите есенни празници за църквата.

С Архангелов ден се слага началото на период, в който светът в пост се вглежда в себе си, подрежда ценностите си, очаква и се подготвя за голямото коледно чудо – раждането на Христос.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

Честването на водачът на всички ангели, серафими и херувими е избрано и за ден, в който полицейските служители отбелязват професионалния си празник.

Днес той ще започне с водосвет и тържествена церемония в 10.00 часа в Академията на МВР. Полицаите ще поднесат венци пред Паметника на загиналите служители от Министерството на вътрешните работи и ще изразят почит към тяхната памет.

В деня на празника във всички областни дирекции на МВР и в деветте столични районни управления се организира „Ден на отворените врати”.

В Борисовата градина в столицата МВР организира демонстрации на полицейски техники, на служебни кучета и коне.

Любопитно е, че днес професионален празник имат и месарите и колбасарите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ и ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ И РОДНИНИ ! ЧЕСТИТО ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ !!!
37
2
 
3
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Чистит празник ва всички, нека празнуват всички именници, пийте и се веселете това ще ви остане. Бедни и богати там горе всички сме равни.
36
4
 
2
 
! Отговори
Orthodoksia до 35 преди 12 години
Ако си запознат с Православната Вяра ще знаеш защо православният календар е даден от Бога.
35
6
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
До Ортодоксалния:Абе пич ти да си виждал Бог ? Да е слязъл, за да ти каже, че днес е Димитровден?Не, нали?Тогава защо си написал:"Бог определя кое е правилно" и си сложил собственото си мнение, че днес е Димитровден.Да не се изживявяп като Бог :))))
34
3
 
5
 
! Отговори
Orthodoksia преди 12 години
Днес е Димитровден.Точка.В Русия, Украйна, Белорусия, Грузия, Молдова, Сърбия, Македония, на Света Гора, Йерусалим днес празнуват Димитровден.И в Гърция, Румъния, България има много хора, които празнуват по православният календар.Това, че няколко човека празнуват по комунистическият папски календар не е нищо.Бог определя кое е правилно, а не някаква шепа комунисти.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Галактика, днес НЕ Е Димитровден. Димитровден беше преди две седмици. И по нов, и по стар стил - днес е РАЗЛИЧНА дата по различните календари, престанете да гледате числото по единия календар и да си въобразявате, че то е съизмеримо с числото по ДРУГИЯ календар. Днес е 08.11 по НОВ стил и 26.10 по СТАР стил.
32
2
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 12 години
" Тогава аз паднах пред нозете му да му се поклоня,но той ми рече: Недей;аз съм съслужител на тебе и на братята ти,които държат свидетелството за Исуса;поклони се Богу,защото духът на пророчеството е да свидетелсваме за Исуса. " - Откровение 19.10
31
2
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 12 години
" Никой да не ви отнема наградата с измама,чрез самоволно смиреномъдрие и ангелослужение,като наднича в неща,които не е видял и напразно се надува с плътския си ум. " - Колосяни 2.18
30
2
 
18
 
! Отговори
Aнгел преди 12 години
Честит празник на всички именници,честит празник и на всички християни!
29
8
 
5
 
! Отговори
яро преди 12 години
цялата тази история с именните дни не е въобще библейска-да се кланяш на светец или на ангел Библията нарича идолопоклонство.Пък и да не говорим че българина празнува именния си ден ,като се напива ,преяжда и прави простотии,т.е. върши грях... пък вие си празнувайте....:P
28
2
 
17
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Честит празник на всички вярващи християни и на всички именници!Пожелавам ви много здраве,щактие,любов и успехи в живота!Да са ви живи и здрави имената и семействата!Нека Господ ви благослови и пази всички! :)
27
2
 
3
 
! Отговори
do- вярващ *22 преди 12 години
Molitvata ti e hubava, no se obarni kam Boga koito e Edin za vsichko jivo na tazi zemia.Chestit i vesel praznik na imenicite !
26
3
 
4
 
! Отговори
Принц Иршу преди 12 години
Защо това е празника на полицията??? Налки уж е на справедливостта, значи не трябва вече да е празник на полицията ;)
25
2
 
22
 
! Отговори
Ангелин преди 12 години
Днес е Св. Архангел Михаил. Честито на всички с имена: Ангел, Емил, Ангелинка,Ангелин, Ангелина, Милена, Милен, Михаела, Михо, Радка, Серафим, Рая, Рада, Рангел, Радостина, Райна, Райко, Райчо, Рафаил, Руска, Руси, Руслан, Архангел, Гаврил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Мильо, Михаил, Пламен, Пламена, Радко, Радивой, Рафаела, Огнян, Огняна, Ради, Радина, Милка, Милко, Анжела, Гавраил, Геле :)Да сте живи и здрави и повече поводи за радости!
24
3
 
4
 
! Отговори
Панчо Санса преди 12 години
До Имен КонАнгел, Ангелина и производните
23
3
 
11
 
! Отговори
Имен Кон преди 12 години
Добре де, освен Михал кой друг има имен ден??? Що и това не са дописали тука???
22
9
 
18
 
! Отговори
вярващ преди 12 години
Архангеле,Михайле слава на теб,слава и на Господа.Дайте ни сила да съкрушим грешниците в парламента,дайте ни сила да победим неверниците в джамиите!Дайте ни сила и ще накажем враговете на Християнството,враговете на България!
21
2
 
21
 
! Отговори
+ преди 12 години
Честит празник братя и сестри... Нека изгоните нечестивеца от душите и мислите си.
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит празник на всички именници,честит празник и на всички християни!
19
3
 
22
 
! Отговори
мм преди 12 години
Честит празник на всички именници.Да са живи и здрави още дълги години