Ветераните ще са с безплатна медицинска и дентална помощ

Депутатите го решиха единодушно, въпреки аргументите на МФ и НЗОК
11 ное 2011 10:57,
38
Ветераните ще са с безплатна медицинска и дентална помощ
Военният министър Аню Ангелов се снима с ветерани на 6 май 2011 г. Снимка: Булфото

Парламентът прие ветераните от войните да имат право за предоставяне на медицинска и дентална помощ извън основния пакет от здравни дейности, гарантиран с бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Депутатите приеха единодушно промените в Закона за ветераните от войната на първо четене преди парламентарния контрол.

Проектът е внесен от Ангел Найденов и Евгений Желев от "Коалиция за България".

Поправките предвиждат още право на еднократна целева помощ за погребение в размер на 500 лв. за наследниците на ветерани.

Според законопроекта средствата за реализирането на тези права са за сметка на държавния бюджет.

Вносителят Ангел Найденов посочи, че с предложението ще се подобри жизненото равнище на ветераните от войните, като се разширят социалните им права.

От Министерството на труда и социалната политика са подкрепили законопроекта, като са предложили еднократната целева помощ за погребение да се предоставя на наследниците чрез бюджета на Министерството на отбраната (МО) или от общините.

От МО принципно са подкрепили текстовете, но са обърнали внимание на факта, че не са предвидени механизми за финансиране на предложените мерки, както и допълнителни средства по бюджета на ведомството, които вече са с 92 млн. лв. по-малко от бюджета за 2011 г.

Финансовото ведомство не е подкрепило предложението заради допълнителните пари, които трябва да се отпуснат. Оттам определят подобни социални придобивки като нецелесъобразни в условията на криза.

НЗОК не подкрепя законопроекта, защото той съдържа предложения, които не са финансово обосновани, са посочили от касата в становище към предложението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 12 години
до 29Е то е имало и други освен баща ти на фронта...които са родени след 1917. А и толкова ли е невероятно да си роден 1917 и в момента да си на 94 години? Детински ми се получи коментара, но на въпросното инфантилно изказване друго не пасва
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 12 години
до 34Много смешно изказване, честно! По-тесногръдо и егоистично няма накъде! Добре е, че същите тези ветерани преди много години не са разсъждавали като теб: явно по-далеч от носа си не виждаш! Вземи направи нещо, с което да промениш ако не света, то поне нещо в собстената си държава...тогава и за теб ще има от привилегиите!
36
0
 
1
 
! Отговори
Arven преди 12 години
Ей и ветераните оплюхте...нямате угода, все ревете недоволни! Все хленчене, все защо за другите има, а за мен - не. Вие ако имахте и грам от тяхната доблест, самосъзнание и възпитание нямаше да циврите по форумите само! И каква е връзката с нуждаещите се семейства с деца с това, че старците ще получат безпалтна мед. помощ и 500 лв за погребение??? И защо трябва да не си жив и да е невъзможно да си 90 годишен ветеран например?
35
0
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
ако не бяха тези ветерани, може би ти нямаше да си на този свят. или щеше да си опитно зайче на някой д-р Менгеле
34
2
 
1
 
! Отговори
az преди 12 години
Stiga s tezi privilegii na onezi,koito i bez tova vzimat pensii.Za kakvi veterani govorim?.........Onezi,koito cyal jivot se polzvat s privilegii.Sramno e pri tolkova drugi nujdae6ti se semeistva s deca da se davat privilegii na tyah.Decata sa bude6teto na stranata.voinite ostanaha v minaloto.............daite na mladite i na decata tezi prava,za da se gordeyat nyakoi den 4e sa bulgari i da sa gotovi da se boryat za tazi durjava. Angel Naidenov da podobri standarta na mladite
33
3
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Всички тия на снимката,са яли,пили и пра-пра-пра внуците осигурили!Не ги мислете!Да живее АБПФК!
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че то има ли все още живи?????????ХОРАААААААААААААААААААААААААААА,АБПФК се завръща,осъзнайте се!!
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАЛИ ВСИЧКИ БЯХТЕ ПРОТИВ ПРИВИЛЕГИИТЕ. А ТЯ КАКВА СТАНА, ПАК СТАРАТА,САМО ЧЕ С ДРУГИ ИГРАЧИ. ТОВА МАЙ Е ПОДГОТОВКА ЗА ДРУГИ ПРИВИЛЕГИИ.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много сте закъснели всички с тоя реверанс. И все пак по-добре късно, отколкото никога. Нека се почувстват хората, които са жертвали живота си за нас пълноценни и получат(макар и твърде късно) заслугите и уважението, които заслужават.
29
1
 
5
 
! Отговори
Гери преди 12 години
Голям смях пада!!!!!!!!!!Баща ми е роден през 1917г,,почина 2001г.Той е бил на фронта.Направете си сметка дали има още живи?
28
2
 
4
 
! Отговори
80 годишен преди 12 години
Има ли още ветерани ????Втората световна завърши през 1945 , а сега сме 2011 - на колко години е най-младия ???
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе тези всичките са с ченета!За какво им е безплатен зъболекар?
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не искам да съм ветеран,сиреч босилек!
25
1
 
9
 
! Отговори
a преди 12 години
Преди комунистическия преврат от 1944 г. наборната възраст е била 20, а не 18 години. Тогава излиза, че "най-младите" участници във Втората световна война са набор 1922 г., т.е. те са почти на 90 г. Такива хора са единици и не си правете пропаганда с тях. Много късно сте се сетили, защото те знаят ужасите на войната. Те не са взели по 20 заплати, каквито сега получават при пенсионирането си разни крадливи старшини-склададжии, които не са помирисвали барут.
24
0
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Е да, не е като да съществуват такива неща като синоними. Де да можеше едно и също нещо да се каже по 2 начина..например доктор и лекар..
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е колко да са ветераните.....ми те са ги снимали на снимката колко са....
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно тези достойни хора заслужават много повече от милостиня. Прах в очите на обществото. Ами ако някои от тях не се нуждаят от медицинско обслужване защото са в добро здраве, какво правим и какъв е техният бонус????????
21
0
 
11
 
! Отговори
шепа хорица са преди 12 години
1944 - 18 = 1926 набор е най-младият2011 - 1926 = 85 годиниКолко хора са хем над 85 години, хем и на фронта са били.От следващи български войни ветерани нямаме.денталната помощ за такива хора се състои в една тотална протеза и по някой гингивит или афта.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Черен хумор:- Който няма минимален войнски (трудов) стаж, като например мин. две войни - помощ, но 30%! - Иначе (за 100%) да си отвоюва в горещите точки!"...Поправките предвиждат още право на еднократна целева помощ за погребение в размер на 500 лв. за наследниците на ветерани..." - Е това вече е гавра! - Навсякъде по света ветераните са почетни граждани на своята държава, а не просяци за мизерни пенсии и подаяния!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди всичко помощта ще е дантелена...пък ако знаете за колко ветерани ще има второ пришествие да не ви разправям...изведнъж една бройка два пъти повече от участвалите във войните (а не войната ... явно имат в предвид да дават помощ на участниците в Балканската и Междусъюзническите войни...Първата световна а защо не и Руско-Турската....а също броя на участниците в разни афганистан и ирак ще надхвърли броя на армията на САЩ) ... Голема помощ ще е кат ви знаем крадливите маниери и способности

Спонсорирани публикации