Всяко трето дете у нас – жертва на насилие

85% от жертвите са познавали насилника си
Обновена: 22 ное 2011 15:26 | 22 ное 2011 15:26, Красимир Ангелов
44
Всяко трето дете у нас – жертва на насилие
Снимка: Reuters

Всяко трето дете у нас е било обект на насилие, сочи тревожната статистика, представена на пресконференция в Столична община.

Най-често децата стават жертви на физическо насилие и побой. За изминалата година според официалните данни 691 непълнолетни лица (или всяко трето претърпяло насилие дете) са били подложени на такъв тип посегателства.

Случаите на сексуално насилие над деца също са смущаващ брой - 253 случая за 2010 година или 11,7% от всички претърпели насилие под 18-годишна възраст. Психически тормоз пък е оказан над 409 деца.

Тревожната статистика сочи още, че 85% от децата, станали жертви на сексуално насилие, са имали преди това близки отношения с насилника си, обяви д-р Нели Петрова от Института по социални дейности и практики.

В близо 40 на сто от случаите насилникът е бил баща, брат, дядо или интимен приятел на майката на детето.

В по-голямата част от случаите – 75%, разкриването на насилника става случайно, защото децата се страхуват и срамуват да говорят за проявеното срещу тях насилие.

По-малките деца първоначално не разбират, че стават жертва на престъпни ласки, а го осъзнават, когато пораснат и едва тогава споделят, но не малка част се страхуват или се срамуват да го споделят.

Статистиката сочи още, че броят на насилствените посегателства над деца от 12 до 14-годишна възраст и от 14 до 18-годишна възраст е приблизително еднакъв.

Столичната община в партньорство със Сдружение "Институт по социални дейности и практики” започва кампания срещу сексуалната злоупотреба с деца "Престъпни ласки”, която се реализира в рамките на проект "Детство без насилие".

Основните цели на кампанията са повишаване на обществената чувствителност към проблема за сексуалното насилие над деца, осигуряване информация на родителите и професионалистите за закрила на децата от сексуално насилие, представяне на информация на децата за мерките и средствата за закрила и предоставяне на помощ на жертвите на сексуално насилие и подкрепа за техните роднини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: насилие над деца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Соня преди 12 години
Наблюденията ми показват, че повечето родители са толкова ограничени и не смятат за нужно да сверят "подходите" си на възпитание. Жалко е за Вашите деца! ЛЮБОВ, ТЪРПЕНИЕ И РАЗБИРАНЕ това е ключа! Почетете малко - не вреди! Боя показва, колко сте безсилни да се справите, мили родители! Оги, стана ми мъчно за теб.
43
3
 
4
 
! Отговори
простотия до шия преди 12 години
Но с едно нещо от казаното от 41 съм съгласен - трябва да се въведе разрешително за родители, нещо като шофьорски курс. Ако искаш да ставаш родител - минаваш си съответното обучение и си получаваш книжката, и чак след това можеш да се възпроизвеждаш. Не става дума за забрана - ако искаш дете, изкарваш си разрешително, никой не те спира. Така ще е сигурно че знаеш точно какво те очаква и доказваш на всички (и най-вече на себе си) че НАИСТИНА го искаш! А не после комплексари да си пребиват децата.
42
1
 
5
 
! Отговори
простотия до шия преди 12 години
Какви са тия гръмки заглавия, сцепихте мрака! Не е всяко трето дете, а всяко трето претърпяло насилие дете е жертва на побой - сами сте си го написали в статията!До 41 - абе ти акъл имаш ли? Правиш ли разлика между един премерен шамар на място когато ти се лигавчат и системен побой всеки ден? Твоят пример не струва пукнат грош - щом оня бие и майката, значи е рецидивист за затвора. Родителите трябва да се уважават, а уважението се възпитава, защото не е вродено!
41
4
 
2
 
! Отговори
pedagog преди 12 години
Vsichki roditeli tryabva da izkarvat kurs po psihologiya.Tova sa gluposti, che ima vyzpitatelni shamari ! Te ostavyat samo omraza v dushata na deteto i se pomnyat cyal zhivot.Imah uchenichka, neyniyat bashta bieshe i neya i maykata. ***- druga duma nema.
40
3
 
14
 
! Отговори
of преди 12 години
В тази статия имам чувството, че е писано само за ромите, а се прави опит тяхното малоумие да се приписва на целия народ! Вчера имаше новина, че няма да лежи и ден пастрок убил детето си, а вече му се е родило следващото(шесто на майката)...ай ще ви се невидят и *** простотии...*** долни.
39
8
 
16
 
! Отговори
Staf преди 12 години
Пълни глупости. Един-два шамара не са насилие а възпитание. Трябва да има ден на шамара, няма само да си глезим децата и да пълним света с пикльовци и пикли дето ще ми ходят на училище с коли за по 100 000 - 200 000 лв. и да се правят на голямата работа. Бой (в рамките на нормалното) да стане личност. Тия филми и тая пропаганда затъпява хората, как ще си изгради ценностна система това дете като му се дава всичко, някой трябва да му отвори очите да разбере и прецени на кое "да" и на кое "не"
38
5
 
7
 
! Отговори
stefy преди 12 години
Напълно съм съгласна с 31-нервна,трябва да има контрол и възпитание!! Дори ,било и то с шамари!! В много случай помага!!
37
3
 
13
 
! Отговори
Ирен преди 12 години
Само с глупости се занимават тея, сигурно някои е плеснал шамар на детето си и край това е насилие!!Или другата глупост,децата да имат право да съдят родителите си!! Те за това стават разглезени наркомани,защото като направят някоя простотия ,трябва да ги "галиш " с перце. До никъде няма да стигнем така!! Едно време имах респект от родителите ми,,сега като гледам как се държат днешната младеж с родителите си ,лошо ми става.
36
4
 
8
 
! Отговори
пацифист преди 12 години
като чета коментарите ..... нищо чудно данните горе да са верни...
35
2
 
12
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Етнокултурни особености... те РАЖДАТ на 11... седнали да мислят за насилие... една мед. сестра от Сливенската или ЯМболската болница преразказа етнокултурната традиция, която споделят насмае малдите родлики-булки... каот ги оженят и ги почват по-големите братя, чичиовци, бащата кой свари ако малдоженеца още не може...
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсурд да е всяко трето. По-скоро всяко трето не е жертва на насилие.
33
6
 
22
 
! Отговори
Бо преди 12 години
98% от участвалите в статистиката са роми! Друго?
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом това са официалните данни, представям си какъв е реалният брой :-(( Кой знае за колко много случаи изобщо не се знае и никога няма да се разбере. А и в тази статистика не влиза "узаконената" педофилия, разбирай браковете с 12-13 годишни ***. Защото за мен и това си е насилие над дете. Какво значи това да те продадат за булка на 12 години все едно си стока? Само дето тия от Агенцията за закрила на детето се правят, че не знаят за това, защото това са "културни особеностти"!
31
10
 
17
 
! Отговори
нервна преди 12 години
Толерастните закони не са в полза нито на децата,нито на родителите.Премереното наказание понякога е необходимо,защото иначе няма как да обясниш на малко дете последиците от провинението.Когато моят син беше малък 4-5 години,много обичаше да затръшква вратите.Кефеше го звука.Как да му обясня,че нова врата означава глад да нас?Предупреждавам,втори път с стър тон,трети-пляс през ръцете-и нищо.И пак и пак.Накрая- в мазата 2 часа - на студено и тъмно.И се отучи.По новия закон да са ме глобили вече.
30
3
 
21
 
! Отговори
Оги преди 12 години
Защо ми слагате минуси бе?Ядях бой ако изкарам 5 и ми говореха такива неща:-Ако няма да учиш кажи бе, поне да не купуваме учебници.-На зелено училище ходят добрите деца, ти с тия оценки къде искаш да ходиш?Разделиха ме с първата ми приятелка....бати пумиите как ги мразя
29
4
 
25
 
! Отговори
Оги преди 12 години
Ех спомени..Биеха ме ако забравя да си приготвя чантата,ако не мога да реша някоя задача, като пиша нещо ме гледаха и понякога без да съм сбъркал ми забиваха шамар по инерция.Като ме питаха за някоя формула и дори да съм я казал вярно понякога пак ме биеха и след като им показвах учебника да се уверят, че я знам нищо ..едно извинявай нямаше.Всеки ден си намираха за нещо да ме бият и да ме обиждат.-*** ще пасеш гъските ми казваше баща ми.Сега съм на 28г и като се сетя ми се реве всеки път.
28
6
 
24
 
! Отговори
Хм преди 12 години
я сега напишете и какъв е етноса на 98% от децата, обект на тая статия!и маамустара, почва сериозно да ми писва, когато изродщината на тоя етнос се списва с лека ръка под завоалираните посочвания "нашенски", "български", "български граждани","у нас", "сред нашето общество"!Ние, българите, не сме едно с *** и никога няма да бъдем!
27
7
 
21
 
! Отговори
ОГИ преди 12 години
Какво се има предвид под насилие?Да ти бият два шамара защото не слушаш не е насилие.Насилие е да те бият, че имаш мн. добър 5 на класното по математика.Мен така ме биеха.Баща ми ме предупреждаваше:-Мисли му ако изкараш по-малко от 6!Като бях в техникум имах по теоретична електротехникаОтл.5 1/2 майка ми казваше:-За мен това не е 6.Последно в първи курс в университета баща ми ми посяга да ме удря ама не заради оценка.Биеха ме просто защото така искаха.Никога не съм бил лошо дете, но ме биеха.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ясно , че е стъкмистика, нали рояците неправителствено организации, трябва да цоцат пари с тези безмислени кампании.
25
5
 
30
 
! Отговори
нервна преди 12 години
Я стига сте писали глупости бе! Нали всеки ден киснете в сайта! И каква информация ви залива? Я помислете? Пребити бебета от бащите си,изнасилени момичета от братчедите си,продадени булки?! Я се ровнете в архива и ще установите,че 90% от случаите са в маргинални семейства, 90 % от които са ***.Не че и сред българите няма ***,но във всяко стадо си има ***.Изключението само потвърждава правилото.