Стачка и шествия в последния ден на ноември

25 000 окупират центъра на София в протест срещу пенсионната реформа
Обновена: 30 ное 2011 08:34 | 30 ное 2011 07:47, Красимир Ангелов
233
Стачка и шествия в последния ден на ноември
Снимка: Архив Булфото

Серия от протести ще залеят страната в днешния последен ден на ноември.

В София ще се проведе национален протест срещу промените в пенсионната система.

Двата синдиката  - КНСБ и КТ „Подкрепа” организират национален митинг мотото: “НЕ на промените в пенсионната реформа, орязващи правата на българските граждани и срещу отнемане на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (клас прослужено време)”.

Шествието на КТ „Подкрепа” ще започне от Национален стадион „Васил Левски” в 11.30 часа и ще премине по ул. ”Гурко” – бул.”Васил Левски” – бул.”Цар Освободител” до площад “Народно събрание”.

Протестният лъч на КНСБ ще започне от пл. „Македония” 1 в 11.30 часа и ще премине по бул. „Хр. Ботев” – бул. „Стамболийски” – бул. „Мария Луиза” – бул. „Дондуков” – бул. „Цар Освободител” до пл. „Народно събрание”, където двата лъча ще се съберат и ще проведат протестен митинг от 13.00 ч.

Още по темата

Очаква се двата синдиката да бъдат подкрепени от близо 25 000 души. Поради шествието от 7 ч до обяд поетапно ще бъдат затваряни улици в центъра на София. Забраните ще важат до приключване на мероприятията.

Същевременно продължават протестите и на земеделците. Фермери от Русе, Разград и Силистра се заканиха, че в 11 ч ще окупират Дунав мост.

Очащва се движението да бъде спирано и на ГКПП-Капитан Андреево на турската граница. Фермерите настояват за договорената субсидия от 570 млн. лв. за 2012 г., която бе намалена в бюджета на 340 млн. лв.

Продължава и стачката на БДЖ, която ще започне своя седми ден.

Ръководството на БДЖ и синдикатите все пак за първи път ще седнат на преговори. Въпреки това позициите и на двете страни в предходните дни останаха непроменени.

Синдикатите протестират срещу съкращаването на 138 влака по различни линии и срещу уволнението на 2000 работници от дружеството. Във вторник бяха спрени първите 30 влака от предвидените за съкращение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: протестстачка БДЖ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако трябва да сме обективни проблемът е в пълната липса на солидарност и ширещото се желание за лично облагодетелстване без мярка и срам Всички правителства в България са криминално проявени, съдействали са с пълни сили за разпространението на корупцията и унищожаването на всякакви остатъци от държавност.Почти всички депутати, министри, висши магистрати, кметове, областни управители и т.н. управлявали България през последните 22 г. са за затвора и няма как самите те да се напъхат там за съжалени
224
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стачкувайте, стачкувайте...вече гледам в интернет залагания кой ще купи БДЖ и кой държавата в следващите няколко месеца. Който и да купи България, ще я превърне в резерват за българи и в рай за неговите си хора. На никой не му трябват бедни и мързеливи поданици. :)))))))
223
15
 
4
 
! Отговори
romabene преди 12 години
като гледам протестиращите,между тях се виждат и вече пенсионери,те за какво протестират?Изобщо протестиращите не знаят за какво протестират.И стачката не се провежда както трябва! Ниестачкувахме преди години на работните си места без да работим!Така е по закон.А тези сега даже не се мяркат на работните места стоят си в къщи!
222
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така е нека да разберем ,че това което се предлага не решава въпросите трябват радикални промени и то при държавните служители стига неравнопоставеност
221
3
 
21
 
! Отговори
До ВалЧо преди 12 години
В цял свят се правят реформи, ама не са насочени към унищожаване на населението!!!! Оцеляването на западните народи не е под въпрос. А при нас , вече иде реч за биологично оцеляване, а не за реформи. И, моля ви не наричайте геноцида - реформа!! Защото не съм чула нито един политик да представи план ,какво ще се прави след съкращенията , къде отиват хиляди хора и каква алтернатива има.
220
1
 
16
 
! Отговори
кретен преди 12 години
Полужението вместо да се влошава става безнадеждно ! До кога ти робски народ ще траеш докато родилките *** в болниците ,докато децата ни са под такова напрежение ,че се избиват в училище ,докога ще си смирен и глупав ,докога ще позволяваш шепа кръдци да те лъжат . Събоди се и се бори за достоен живат , живот без бедност живот ще ти даде наистина правата заложени в конституцията на това наречено държава -право да се трудиш и да те лекуват -за хрната не говоря
219
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 12 години
Бих протестирал срещу кабинета само защо няма нито един в затвора за грабежите които направиха
218
6
 
10
 
! Отговори
икономист преди 12 години
Докато всички сте *** така ще бъде , хора вие не разбирате ли че това правителство е правителство на насилието ,на страха и т.н Вярно е че България няма алтернатива ,но и сме най бедни във тоди ЕС ние нямаме как повече да издържим защото няма запаси и последните 20 години сме подложени на един небивал геноцид и това правителство вече ни закопа напълно в калта
217
6
 
17
 
! Отговори
1 преди 12 години
Дълги години ще мизерстваме заради БСП ДПС НДСВ СДС това са грешки на наода
216
15
 
12
 
! Отговори
val4o преди 12 години
ДОБРЕ! ИСКАТЕ БОЙКО БОРИСОВ И СИМЕОН ДЯНКОВ ДА СИ ХОДЯТ - ПРЕДЛОЖЕТЕ АЛТЕРНАТИВА.КОЙ ДА ДОЙДЕ НА ТЯХНО МЯСТО? И НЯМА ЛИ ТОЙ ДА НАПРАВИ СЪЩИТЕ РЕФОРМИ, (ЗАЩОТО ТЕ СЕ ПРАВЯТ В ЦЯЛ СВЯТ)?
215
8
 
8
 
! Отговори
До 214 преди 12 години
Защо пък непременно да ядем асфалт,не може ли да си похапваме и от светлото бъдеще,все още го има в обещанията на Станишев и компания.
214
2
 
7
 
! Отговори
КОЙТО ТЕГЛИ КРЕДИТ.. преди 12 години
..ОТ СВЕТОВАНАТА БАНКА ИЛИ ОТ ДРУГО МЯСТО ---ДА СИ ГО ПЛАЩА!!!АЗ , И МОЕТО СЕМЕЙСТВО НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ НИЧИИ ВЕРСИИ.......ЗАБРАВЕТЕ!КРЕДИТИТЕ КОИТО ИМАМ ....СИ ГИ ПЛАЩАМ!ДИГНАТ ЛИ ЛИХВАТА ----МОЖЕМ И ДА НЕ ПЛАЩАМ....ХА,ХА,ХАААА....!ЕЛАТЕ ТОГАВА ...ДА ВЗЕМЕТЕ НА БОСИЯ ЦЪРВУЛИТЕ....ХА,ХА,ХААААА......
213
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те още се организират да тръгнат към парламента,кога ги преброихте,че са 25000.Е за това на журналисти не вярваме дори повече,отколкото на политици.
212
9
 
9
 
! Отговори
МНОГО ВАЖНО! преди 12 години
ПАРИ , НЕМА ......ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ СПРЕ ДА ДАВА!МИНА ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА , КОГАТО ...ДЪРЖАВАТА ДАВАШЕ!СЕГА ....НАЙ-МНОГО ДА ФАЛИРАТЕ ДЪРЖАВАТА ....АМА , МАЙ ТО ТАКА И ТРЯБВА.....!ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ ----ВЕДНАЖ ЗА ВИНАГИ НА "СОЦ-***" И ДА СЕ РАЗБЕРЕ ...ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЧАКА НА ДЪРЖАВАТА , А ТРЕБВА САМ ДА СИ БАЧКА....КАТО ВСИЧКИ ПО СВЕТА...!ДА МУ МИСЛЯТ СЕЛЯНИТЕ И ТЪПАНАРИТЕ ,....СВИКНАЛИ НА "ДЪРЖАВНА ЦУЦКА"....!ЗА ЖАЛОСТ--ПЪРВИ ЩЕ ИЗГЪРМЯТ ...БДЖ-то...!
211
1
 
11
 
! Отговори
Мислещият преди 12 години
Вече се усеща страха на ръководството на БДЖ от евентуалния фалит на това дружество.Страхът е вече не за техните съпруги и любовници,назначени на хранилка от тях на топли места в БДЖ,а вече е за собствените места.Почти съм сигурен,че да се стигне до нормализиране на ситуацията в държавата,правителството ще реши да подмени това ръководство.Дори се усеща и желанието на синдикатите да седнат на преговори,но не с това ръководство на БДЖ.Задължително е и смяната на ръководителите по места.
210
6
 
21
 
! Отговори
30112011 преди 12 години
Тези дето протестират днес да върнат лентата на времето преди 22 години и да се видят за какво излизаха хората на улицата. Тогава искахме проммяна и ето тя е факт. Както казва народа каквато попара си надробиш, такава попара ще сърбаш.
209
13
 
14
 
! Отговори
Б.Б. преди 12 години
За какво стачкувате за по-високи заплати, за по-малки данъци, за по-ранно пенсиониране за какво питам аз Б.Б. и отговор не искам. Като няма пари за хляб, ами тогава яжте асфалт, има го в изобилие по магистралите :) :) :).
208
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стачка, протест? Добре! Колко ли, от стачкуващите, са собственици на земеделски земи? Да си потърсят парите от зърнопроизводителите! По право и по норма им се полага половината от прихода, на зърнопроизводителя! Ето им по една добра, доживотна рента, на протестиращите, техните деца и внуци! Северозападът не е по-беден от други селскостопански региони в ЕС, дори напротив, но парите отиват несправедливо в шепа хора! Промяна на Закона за селскостопанските земи!
207
13
 
14
 
! Отговори
РАД преди 12 години
До 204Любомирчо,1. Съкращаването на 2000 души НИКОГА НЕ Е ПРОСТО МЕХАНИЧНО, а освен отова е част от реформата. Никой, ама никой не е казал,че ще маха само машинисти!!!!2. Преструктурирането на отдели и оптимизирането на работата е друго нещо,което е належащо!3. Закриване на част от губещите линии, по които от години пътниците не заемат и 5 места на вагон,а има и алтернативи превози, които никак не са по-скъпи. Дори мога да дам пример и с натоварен маршрут: Варна - Провадия. Билетът с БДЖ е 4 лв. с автобус 2,50 лв. ...4.Не съм видял до този момент никаква , ама НИКАКВА АЛТЕРНАТИВА, която да предложат от синдикатите, освен АБСУРДНАТА ПРОДАЖБА НА ИМОТИ !!!Не мога да разбера наистина. Толкова ли не виждате,че синдикатите в момента използват тежкото положение на хората, за да си извоюват позиции пред управляващите и лекинко се заиграват с БСП ?
206
16
 
9
 
! Отговори
Не,дори итакива няма преди 12 години
Има безработни дошли срещу 20лв. сандвич, вода и транспорт да повикат в центъра на София !Другите бачкат, щото "Пари нема, действайте !!!"