Ученическа далавера: Джобните - за цигари, в автобуса - с SMS

Новата система за плащане на билетче вече работи в Пловдив
20 дек 2011 15:16,
48
Ученическа далавера: Джобните - за цигари, в автобуса - с SMS
Снимка: архив, Reuters

Учениците в Пловдив измислиха нов начин, по който да си харчат джобните пари за каквото си поискат, а парите за пътни отново да са на гърба на родителите.

Младежите масово разполагат с мобилни телефони, а от днес пловдивчани могат да пътуват в градския транспорт SMS-билет. Той е с 20 стотинки по-скъп от обикновения билет, но дава възможност хората да се придвижат дори да  нямат пари в себе си.

SMS-билетът важи за 45 минути пътуване, съобщението до номера на транспортната фирма трябва да бъде изпратено преди качването в автобуса, целта е да улесним пътниците”, заяви пред Dnes.bg шефът на превозваческата фирма Веселин Дошков.

За момента от новата услуга се възползват най-вече учениците, които предпочитат да изхарчат парите си за пътни и да се возят в автобуса с SMS, който ще платят техните родители в края на месеца.

Още по темата

"Днес например вместо 4 лева за пътни, си купих цигари, а се возих с SMS", разказа пред Dnes.bg единайсетокласничката Мария. Тя пътува с два различни автобуса в едната посока и с два в другата. 

Момичето е извадило и късмет, защото до края на декември с SMS-билет ще може да се пътува само по две от най-натоварените линии – 4 и 29, а тя ползва точно тези, за да стигне от дома до школото си.

След Нова година новата система за таксуване ще действа в една трета от автобусите на пловдивския градски транспорт.

Преди три години подобно таксуване с SMS-и е стартирало в Прага, където днес 35% от пътниците пращат текстови съобщения, за да се таксуват в градските рейсове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ПловдивSMSавтобус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аааааа ,SMS -а от телефона на кондуктора ли се пуска.
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това си е жива далаверка с мобилните оператори!Дали някой не си е взел едни комисионни?
22
3
 
8
 
! Отговори
gft преди 12 години
@1в копенхаген... бате тук е дивия изток, какъв копенхаген, какви 5 лева, чалга на макс и да се лее ракията, наздраве!
21
2
 
6
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Гарантирано от Община Пловдив!
20
3
 
8
 
! Отговори
Ана преди 12 години
Системата работи много добре в Копенхаген. Намирам я за чудесна и ефективна, не виждам причина да не се получи и в Пловдив. Не само ученици използват градски транспорт, а и не вярвам болшинството от хора да са толкова безотговорни ( дори и да са на тази крехка възраст). Не мисля, че публикуваното е достоверно и представя действителността,а и нека не забравяме, че новото поколение е плод на старото...
19
10
 
18
 
! Отговори
AzSYm преди 12 години
Търся си ученичка да и купувам цигари и само да я гледам как пуши.
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 15-и като и спреш парите за джобни и за рейс ще почне да си "изкарва "сама парите-така ,че май по-добре ще е ти да и даваш пари, а не да ги "изкарва-знаеш как"
17
2
 
50
 
! Отговори
Basic преди 12 години
Първо, "ученичката Мария" видимо е ***. Второ картата за ученици струва 12 лв на месец и щом си ученик и сменяш 2 автобуса за да идеш до училище и да се върнеш, незнам кой би предпочел да дава всеки ден по 5 лв вместо 12 за цял месец. Което пак потвърждава че въпросната явно е ***. Незнам дали автора на статията си подбира с конкурс от кой да вземе интервю, но определено няма никаква логика в нещата или просто Мария има богати родители на които не им пука по колко пари харчи дъщеря им.
16
2
 
18
 
! Отговори
Баничар преди 12 години
Пунете и закуските с смс и забранете само циагари и алкохол да се купува с смс и тогава за какво са му джобни на детето, хем ще сте сигурни, че няма с какво да си купи цигари. Освен ако Мария не може да си ги заработи.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
lulu, с подобна форумна реторика от типа на "оскотяли, бедни душици" и т.н. ме навеждаш на мисълта, че не владееш особено критично мислене и също, че са ти чужди някои принципни положения възпитаващи чувство за отговорност. Тук изобщо не става въпрос за бедност, а за отношение към света и хората. Кой как си е пушил на 16 не е в компетенциите ти, но вярвам, че си от хората, които са склонни да отклоняват и присвояват средства от тези на други хора, фирми и учреждения, не виждайки нередност.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много добро, браво на майните
13
7
 
32
 
! Отговори
до lulu преди 12 години
Хората просто така са се изразили-малко по-бурно, не мисля, че някой би го направил с детето си.Но тук става въпрос за това, че тая малка пикла ако ми е на мен дете още след първата по-голяма сметка за телефон(разбирай над 30лв.), първо ще и приспадна разликата от следващите джобни, за да не си помисли, че е по-хитра от мен и при второ провинение просто ще и взема телефона.И на 16 аз не съм пушила, ами пропуших на 21, когато започнах да си изкарвам сама парите.
12
2
 
25
 
! Отговори
Бай Ганю преди 12 години
до 1В Копенхаген е друг свят бе, мойто момче, други са там хората. Затова там системата работи, а тук НЕ! :-)
11
21
 
23
 
! Отговори
lulu преди 12 години
хаха, чета няколко напъна на псевдо родители и си мисля: абе вие наистина ли сте такива *** оскотяли? За сметка 200 лв например спокойно пращате момиче да проституира, друг намира продажбата на мобилния като най-велика санкция и не го интересува, ако, забележете, момата успее да си заработи нов. Ей, тая бедност ви изяде главата. Пари, сметки, пари, сметки, нищо друго няма значение. А, по-младите ВИНАГИ не стават за нищо според овехтелите ;) А че и ние пушехме на по 16, услужливо сме забравили ;) Ех, тая бедност ви разсипа, бедни душици такива.
10
3
 
58
 
! Отговори
Боб Марли преди 12 години
Поредната *** и идиотска статия от Илиян Велков. След като вчера обяви полвин България за наркомани, днес гордо заявява, че в Пловдив децата си харчат парите за цигари и за нищо друго на базата на думите на "единадесетокласничката Мария". На мен пък "единадесетокласничката Мария" ми каза, че Илиян Велков си падал по мъжкият пол. Това означава ли, че всички мъже в Пловдив са гейове? Къде да изпратя статията си по въпроса.
9
5
 
14
 
! Отговори
гратисчия преди 12 години
С тази нова система ми се чини че ще се пътува по лесно без пари. Като дойде контролата тогава пускаш смс-а. Кога ще се въвежда в София.
8
3
 
49
 
! Отговори
topor преди 12 години
Книжното билетче е 1 лв, а SMScj - 1.20. Кво правим?!?!Пак пълним гушките на мобилните оператори.
7
3
 
38
 
! Отговори
от 2 преди 12 години
Ами взимаме и телефона, продаваме го, с което изплащаме сметката, прекратяваме договора с оператора. После пак и отпускаме обичайната сума джобни и ако иска да има телефон - спестява и си го купува сама, купува си от спестяванията и захранва предплатена карта и така осъзнава, че парите са едни, а когато живееш на кредит в края на месеца идва дявола с пироните и става болезнено. Ако си намери някой благодетел да и купи телефон - нейна си работа. С 5лв дневно няма как и цигари, и трева, и бира.
6
1
 
66
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ИНТЕРЕСНО МИ Е, защо учениците си купуват билети, а не ползват ученически карти. Те са в пъти по евтини.
5
1
 
24
 
! Отговори
az sam преди 12 години
Те родителите трябва да са *** за да не им дойде на акъл тази идея.Просто няма какво да се добави като коментар.Направо съм без думи...