Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство

"Те са в противоречие с православното разбиране за произхода на живота"
Обновена: 1 яну 2012 10:36 | 31 дек 2011 15:26, Елка Василева
271
Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство
Снимка: Архив Булфото

Българската православна църква се обяви против зачеването "ин витро" и сурогатното майчинство. Становището е публикувано на сайта на Светия Синод.

Методите на асистирана репродукция и сурогатно майчинство са в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот, за устоите и призванието на семейството, пише в становището.

В него се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

Българската православна църква смята, че правомощията на науката и в частност на медицината не са безусловни и безгранични, особено когато се отнасят до "венеца на творението - човека".

В становището се посочва, че Църквата е обезпокоена от рисковете, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им може би залягат положителни мотиви в името на живота.

"Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, чадорождение, отглеждане и възпитание, светата ни Църква изразява силното си безпокойство от множеството рискове и предизвикателства, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им нерядко може би залягат искрени въжделения и положителни мотиви “в името на живота”. “Единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", заявяват от БПЦ.

Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени, а като помага на бездетните съпрузи да надмогнат болката си, като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за сурогатното майчинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: БПЦСвети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не се допитат до тези жени,които дават мило и драго да имат деца!Дали трансплантациите и кръвопреливането да е против църковните канони?Ами тогава разлика между йеховисти и христянство няма!Божествени безумия!
26
15
 
10
 
! Отговори
прераждане преди 12 години
Прави са.
25
3
 
19
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Мен, ти какво се опитваш да кажеш ? Че тази от мародери има нещо общо с Господ ли ?
24
11
 
15
 
! Отговори
Иво преди 12 години
За жаслост българската църква отдавна не е Божий намесник на Земята. Отново се опитват те да решат вместо Господ!
23
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора стига сте кълнели и обиждали свещениците. Да не дава Господ и вас да ви застига нещо лошо, та после да се чудите откъде ви е дошло. Осъзнайте се.
22
8
 
19
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Тия деца от домовете,да си гледат тия,които са си ги направили!Всеки човек иска СВОЕ детенце!
21
11
 
5
 
! Отговори
махута преди 12 години
ами и аз мога да кажа например че исус е само един назаретски дърводелец
20
10
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА original преди 12 години
Линкълн-ът в противоречие ли е с православното разбиране?...
19
5
 
12
 
! Отговори
Розов Тюлен преди 12 години
Колко от вас опъна `архонта` кюрета ? Виехте от кеф като карпатски вълчици, нали ? Пък за лимозините и джиповете да не отваряме дума. *** !
18
10
 
20
 
! Отговори
отчаяната преди 12 години
Какви са тия простотии,о Господи? Ами ние жените,които сме наказани от Теб Боже и не можем да заченем и точно ин-витро-то е единственото ни спасение,защо ни лишаваш от него? А иначе ходим по църквите да ти се молим за детенце,Боже,и Ти пак не ни "чуваш".
17
11
 
27
 
! Отговори
Ташак Спартански преди 12 години
А попчетата-ГЕЙОВЕ какво да ги правим?
16
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека слезе Бог и да го каже лично!От устата на тия само ЛЪЖИ излизат!
15
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Aми да ги изпратим някъде тия от църквата?Никой,никой не може да отнема НАДЕЖДАТА на хората!Най-малко църквата!
14
11
 
19
 
! Отговори
Ксеркс преди 12 години
Оф тия религиозни скотове колко са прости.
13
7
 
25
 
! Отговори
Свещ преди 12 години
Аз пък на моят сайт ще се обява против носенето на много злато, лънкълните и мерцедесите, хомосексуализмът и раздаването на титлата "архонт" на съмнителни люде :-)
12
9
 
21
 
! Отговори
111 преди 12 години
А то па една църква мани мани....без милосърдие, лакумия (случая с отказ на кръщене без заплащане, хибрида 2012 модел)...а бе нямам думи. Да си мълчат и да не се излагат, че само гафове. Вярата не е в църквата, а в душата на хората. Ин витро процедурите и сурогатното майчинство е надеждата на много смейства да имат деца, какво лошо има в това?
11
11
 
28
 
! Отговори
Провинциалист преди 12 години
И аз съм против тлъсти мазни попове да карат лимузини за стотици хиляди да се перчат със скъпи часовници ,да правят мутробизнесмени Архонти и да се съвукупляват с мъже, но те го правят и дори не се крият що за лицемерие. На мен не ми трябват посредници да ми казват как и в какво да вярвам и да правя още повече хора с нисък морал като нашите владици.Пожелавам им повече смирение, по малко приказки и да докажат вярата с с дела иначе ще ги заподозра че тайно служат на златния ТЕЛЕЦ а не на господ.
10
24
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Защото Зачатието е Божие чудо, а не доходоносен бизнес. Инвитрото е поредното богоборческо деяние..
9
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как работи ин-витро - оплождат яйцеклетки, тоест създават животи, като после не се знае колко от тези яйцеклетки ще се прикрепят към матката на жената. Отделно случаите на родени 5-10 деца са именно от ин-витро. Това е неестествено, вредно най-малко казано. Но преди тези последствия на всяка ин-витро процедура имаме загинали по няколко живота. Извършват се по няколко за всяка двойка, докато даде резултат, ако даде изобщо. А иначе децата по домовете няма кой да ги осинови.
8
12
 
22
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Върти ли се, кюрета ***???Май се върти, а?Кой ли ви пита, *** попска ***?