Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство

"Те са в противоречие с православното разбиране за произхода на живота"
Обновена: 1 яну 2012 10:36 | 31 дек 2011 15:26, Елка Василева
271
Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство
Снимка: Архив Булфото

Българската православна църква се обяви против зачеването "ин витро" и сурогатното майчинство. Становището е публикувано на сайта на Светия Синод.

Методите на асистирана репродукция и сурогатно майчинство са в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот, за устоите и призванието на семейството, пише в становището.

В него се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

Българската православна църква смята, че правомощията на науката и в частност на медицината не са безусловни и безгранични, особено когато се отнасят до "венеца на творението - човека".

В становището се посочва, че Църквата е обезпокоена от рисковете, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им може би залягат положителни мотиви в името на живота.

"Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, чадорождение, отглеждане и възпитание, светата ни Църква изразява силното си безпокойство от множеството рискове и предизвикателства, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им нерядко може би залягат искрени въжделения и положителни мотиви “в името на живота”. “Единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", заявяват от БПЦ.

Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени, а като помага на бездетните съпрузи да надмогнат болката си, като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за сурогатното майчинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: БПЦСвети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
3
 
2
 
! Отговори
физик до 184 преди 12 години
Понеже ме мързи да ти обеснявам напиши в търсачката например: Божидар Палюшев, Дечко Свиленов или Валентин Велчев и прочети техни книги или статии - ще разбереш колко си невеж!
186
3
 
8
 
! Отговори
до 187 преди 12 години
Живота според науката е невъзможен! - така го е доказала!
185
5
 
12
 
! Отговори
До 166 и 9-те + преди 12 години
Как точно науката е доказала, че Бог съществува? Много моля някой от вас да ми обясни...
184
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не само православните а всяка религия е против, но това на никого не пречи и всеки прави каквото знае и може.
183
9
 
19
 
! Отговори
МИТКО преди 12 години
ТОВА ЛИ СА И ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, ТАЗИ КАРИКАТУРА НА РЕЛИГИОЗЕН И ДУХОВЕН ВОДАЧ?!?! В СИТУАЦИЯТА И НАСРЕД НЕРАЗРЕШИМИТЕ ПРОБЛЕМИ, В КОИТО ВСЕ ПО-ДЪЛБОКО ЗАТЪВАТ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ?!?!?!
182
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Cyrkvata moje da hodi na mainata si
181
4
 
9
 
! Отговори
1212123 преди 12 години
И без да ме триете! Ето тук може да прочетете целия гнусен текст на това становище:bg-patriarshia.bg/index.php?file=attitude_6.xml!Явно църквата е като фурнаджийска лопата , приема само това,което и е угодно!
180
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Църквата трябва да има позиция по подобни въпроси и тя трябва да се каже. Това нали ще се хареса или не е друг въпрос- все пак всеки има право на избор. По- добре е да има позиция и тя да бъде казана, от колкото да няма такава. Не разбирам и какво се дразнят повечето. След като не харесват БПЦ за какво обръщат внимание и на тяхната позиция?! Весело посрещане на Новата година!
179
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да повярвам! Ин витро зачеването дава толкова любов, радост и смисъл на много български християнски семейства! Какво по-свято от създаването на едно желано дете!
178
9
 
23
 
! Отговори
Ваня преди 12 години
Е, българската православна църква може да се обявява против каквото си иска! Няма нищо противоестествено в едно дете, създадено инвитро! От сърце желая много успехи на всички жени, използващи асистирани методи на репродукция, и много бебета през новата 2012 година!Поповете-гейове да си гледат работата!!!
177
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 150Бъркате понятията. Вярващите се обръщат както към Бог, така и към медицината. Бог няма да направи това което зависи от човек (да си научи уроците, да отиде на работа или да отида на лекар), Бог ще направи това, което не зависи от него. Поздрави!
176
5
 
10
 
! Отговори
horus преди 12 години
тия брадати дяволи що не се гръмнат ! Като че ли някой му пука - забраняват презервативите, in vitro, абортите, против са математиката, астофизиката, отричат Теорията на Относителността ... *** средновековни, *** !
175
1
 
7
 
! Отговори
до: 175 преди 12 години
Когато човек е невежа и глупав си малчи! Виж колко минуси ти наслагаха! ***!
174
1
 
5
 
! Отговори
бай Гроздан преди 12 години
Абе я се допитайте до ***, та каквото той ви каже :)))
173
11
 
0
 
! Отговори
167 преди 12 години
О-О-О-О ТИ НАВЯРНО СИ МНОГО УМЕН...Я ВЪРВИ ПО ДЯВОЛИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!
172
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Твърде късно е да се правят на църква.Синод с над 50%агенти на ДС,владици,живеещи в разкош,църква,която е далеч от хората.Това все по Божията воля ли е?
171
8
 
5
 
! Отговори
до: 172 преди 12 години
Затова предпочитам протестанските църкви - те точно с това се отличават
170
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог не е в църквата-продажна ,а вътре в нас и не са ни нужни посредници,всеки човек има връзка с Бог
169
3
 
3
 
! Отговори
до: 167 преди 12 години
Защото си ***!
168
1
 
5
 
! Отговори
! преди 12 години
Проблемът... не е еднопосочен.От една страна науката противодейства на естесвтеният подбор.. т.е., това което се прави е в разрес с природата. От друга страна.. разумни същества сме.. и господ или според атеистите природата ни е дарила с възможността да си помагаме използвайки разума си...Нима има нещо по хубаво от това да има детски смях в къщата ти..