Почина Теодора Захариева

Тя беше първата онкоболна, която осъди държавата заради липсата на лекарства
Обновена: 7 яну 2012 16:44 | 7 яну 2012 14:21,
215
Почина Теодора Захариева
Снимка: архив, Булфото

След дълга борба с рака почина Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването и на Обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева.

Tеодора Захариева беше жената, която се опълчи срещу държавата в защита на онкоболните.

През 2005 г. тя обяви гладна стачка заради липсата на лекарства, а по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия свали публично перуката си.

Теодора Захариева поведе и съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни. След тригодишен процес през 2008 г. здравното министерство беше осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата.

До успешния край на съдебния спор оживяват само двама от седемте болни от рак, завели делото.

След процеса Теодора Захариева основава Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължи своята битка в името на справедливостта.

Опелото ще се състои в понеделник, 9 януари, от 13.00 часа в църквата "Света София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
48
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Ами депутати,мутри,олигарси и висши мошеници не боледуват от рак. Или много рядко, защото водят качествен живот-храна, почивки,спорт,релакс и т.н. Защо да им пука за обикновените хора,които *** като мухи.
32
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както и в други случаи, държавата е осъдена, а виновни няма. Истински човек, защото се бореше за правото на живот за всички останали. Бог да я прости и нека не забравяме за урока по демокрация, който ни даде.
31
2
 
53
 
! Отговори
:((( преди 12 години
Поклон пред паметта на тази смела жена!!!!
30
56
 
12
 
! Отговори
аз преди 12 години
Да бе само в България умират хора от рак нали !? Големи сте *** !А това че 60% от населението пуши и като стане дума за забрана на пушенето на обществени места сте много нахъсани нали? Така е нахъсани сте докато не ви почне химиото. Истината е че на българина не му пука за собстеното му здраве и накрая държавата е виновна...
29
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно около 2005 година онкоболните бяха изтребвани чрез бездействие не по-зле от хората в концентрационните лагери през Втората световна война. Редовно нямаше лекарства, безумно некадърни диагнози, закъсняло и некадърно лечение и т.н. Сега не знам как е понеже майка ми вече не е жива, но тази жена ми напомня за този ужасен период, присъщ на държава от третия свят, сигурно дори там не е така.
28
4
 
41
 
! Отговори
Уркото преди 12 години
Жената си отиде, а мутренско-милиционерските издевателства в България продължават с пълна сила. Кучетата лаят, кервана си върви
27
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог да я прости! Достойно живяла, достойно боледувала и достойно починала, въпреки държавата! В нейна памет пожелавам здрави хора да продължат каузата и!
26
2
 
57
 
! Отговори
Докога преди 12 години
Всяка година над 3000 жени в милата ни родина се разболяват от рак на гърдата и това за никого от властимащите не е проблем. Само за загиналите при катастрофи около 700 годишно постоянно сеговори , а за хилядите умиращи от инфаркти, инсулти, ракове където сме на челните места в света - нищо ! Защо ли ? Почивай в мир Теодора.
25
2
 
65
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Беше страхотен човек. Дано не се забрави направеното от нея. Това е най-малкото, което й дължим.
24
6
 
32
 
! Отговори
до Толи преди 12 години
Повярвай, има! Не само в България се случват такива неща, просто причините в различните общества варират. Малко е тъпо да псуваш държавата, вместо да отдадеш чест на тези, които са се борили срещу системата. По света има много такива като Теодора, не си мислете, че само при нас има неправди и хора, които се борят срещу тях. Дори в икономически гиганти като САЩ и Германия, а за Русия да не говорим, се случва. Борци трябва да има. Браво на Теодора за нейната сила приживе и мир на праха й!
23
2
 
55
 
! Отговори
Веселина преди 12 години
Силен човек, е този, който не пада духом и има смелостта да търси правата си.Мир на праха и...
22
2
 
49
 
! Отговори
Кабули преди 12 години
Нека Бог дари спокойствие на душата й, това, което не можа да стори изродяващата ни страна. Поклон пред паметта на тази жена, която не се съгласи с правилата на Идиотщината!
21
2
 
65
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Тя беше пример за това какъв трябва да е бългаинът - борбен, непримирим, всеотдаен и положително настроен към живота и околните...Поклон!
20
2
 
50
 
! Отговори
шамаросан християнин преди 12 години
Когато държавата има да взема нещо - не прощава. Не прощавайте и вие!
19
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Невероятна жена в битка с мутренско-*** държава.Като си помисля колко дълго й бавиха лечението. Мошеници и безхаберници.
18
12
 
29
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
Ами от ония два метра под земята по-хубаво място няма!Съжелявам за нейната кончина,но ако имаше господ,не би трябвало да я възнагради с ранна смърт!Почивай в мир,Теодора!
17
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог да я прости и да и помага! Беше много достойна жена. Амин.
16
2
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека душата й намери покой.Искрено се възхищавам на тази смела,горда и достойна жена.
15
8
 
86
 
! Отговори
Толи преди 12 години
Няма друга такава уродлива, сива и тъжна мутренско-*** държава като тази. Мир на праха и
14
2
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Почивай в мир!Дано да си на по-хубаво място!