Унгарският президент крал дисертацията си от българин

Над 80% от научния труд бил преписан от наш спортен изследовател
Обновена: 12 яну 2012 09:14 | 12 яну 2012 07:51,
42
Унгарският президент крал дисертацията си от българин
Пал Шмит при посещението си в България през септември 2011 г. Снимка: Reuters

Над 80% от докторската дисертация на унгарския президент Пал Шмит от 1992 г. за съвременните олимпийски игри е копирана от сходен труд, публикуван през 1987 г. от българин, гръмна унгарско списание, цитирано от Асошиейтед прес. 

Шмит - двукратен олимпийски шампион по фехтовка - е член на Международния олимпийски комитет (МОК) от 1983 г. Списанието го обвинява, че е плагиатствал труда на своя български колега в МОК Николай Георгиев, който починал през 2005 г. 

Президентската канцелария категорично отрече твърденията, изложени в седмичника HGV. Шмит е познавал лично Георгиев. Основните източници в дисертациите и на двамата включват протоколите от срещите на МОК и неговия изпълнителен комитет, както и анализи на документи от олимпийските игри, посочиха от президентската канцелария. 

На интернет сайта си списание  HGV посочва, че части от дисертацията на Шмит, озаглавена "Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри", съвпадат почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев - български спортен изследовател, който през 1987 г. бил дипломат в Лозана, отбелязва Ройтерс. 

Списанието, което цитира подробно двата документа, подчертава, че Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира. Според седмичника 180 от общо 215-те страници на дисертацията на унгарския президент са преписани от Георгиев. 

69-годишният Шмит - бивш заместник-председател на управляващата партия ФИДЕС - е президент от 2010 г., след като беше избран от парламентарното мнозинство на ФИДЕС, чийто лидер е премиерът Виктор Орбан . 

Бившият министър на отбраната на Германия Карл-Теодор цу Гутенберг подаде оставка през март миналата година, след като бе обвинен, че е копирал голяма част от докторската си дисертация, без да цитира източници. Гутенберг ожесточено отричаше да е извършил измама, но призна, че е допуснал големи грешки при дисертацията си.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: дисертацияПал Шмит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Светлин преди 12 години
Няма ли наследници Николай Георгиев да потърсят правата си, няма ли такава институция в България, която да защити труда на Николай Георгиев!?. Е, Стефка Костадинова ще направи ли нещо най-после през втория си мандат като председател на МОК в България, поне мнение да изкаже!?
8
4
 
9
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Тия са по крадливи и по лъжливи и от нашенските гербаджии!
7
1
 
11
 
! Отговори
м дааааааааааа преди 12 години
То май повечето преписват...
6
1
 
9
 
! Отговори
до 10 от антиолигарх преди 12 години
... я пак? Кой точно обича да присвоява натрупаното през социализма ?!?
5
5
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
от поста ти разбрах единствено, че си нещо като туземец ...
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ot Boko BATMANA q e kral disertaciqtaNASH VOJD, VELIKO BOKO MAGISTRALO, PEPELOV BATMANOV, TIKVENOV MUTROV
3
4
 
31
 
! Отговори
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО преди 12 години
Оценявайки високите постижения и натрупания опит в строежа на магистрали, ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ е поканил Бойко Борисов да асфалтира пътя Париж - Дакар.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като препишеш от един човек те наричат плагиат, като препишеш от 10 те наричат писател, автор.
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Помислих,че темата на дисертацията на г-н Шмит е относно униформите на червената армия и влиянието и върху развитото социалистическо общество.Но не е така.