Налагат мораториум за добива на шистов газ

Гласуването в пленарната зала може да бъде още в сряда
Обновена: 16 яну 2012 07:00 | 16 яну 2012 07:00, Красимир Ангелов
342
Налагат мораториум за добива на шистов газ
Снимка: БТА

Мораториум за проучването и добива на шистов газ в България ще бъде приет от Народното събрание в сряда, прогнозира зам.-шефът на икономическата комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Ако това стане факт, страната ни ще бъде втората след Франция, която слага забрана на шистовия газ. Мораториумът ще бъде гледан още днес на извънредно заседание на икономическата комисия.

Избира се вариант за временна забрана, докато бъде изработено законодателство, което да гарантира опазването на природната среда при проучването и добива на този вид газ, съобщава „24 часа”.

Една от гаранциите е задължителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) при проучване и добив на над 1000 м дълбочина, обясни Николов.

Мораториумът, който ще гласува Народното събрание, е на база на законодателно решение, което е внесено от РЗС още през ноември 2011 г. Той е допълнен с предложения на инициативния комитет срещу проучванията и добива, който организира масови протести в събота.

Още по темата

В парламента има още внесени и решения за мораториум от "Атака" и БСП. Социалистите са преписали френския закон, който забранява тези дейности, докато не се открие друг метод за проучване и добив, уточни Николов.

Той бе категоричен, че групата на управляващите е взела решението за временната забрана на проучванията преди протестите, които се проведоха в събота в 12 града в страната.

Така по всяка вероятност още в сряда председателят на парламента Цецка Цачева ще внесе решението за гласуване в пленарна зала и то да бъде прието още тогава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Реките в България пресъхват и за това сме си виновни самите ние.
273
0
 
2
 
! Отговори
до 303 преди 12 години
Я обясни технологията като си толкова отворен.
272
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
283В Еквадор, Шеврон не са добивали шистов газ никога ! Набий си го в кухата тиква!
271
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
301Пълни глупости.
270
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НОМЕР 300, НАЙ-ВАЖНОТО Е ХОРАТА ДА ЗАПАЗЯТ ВОДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЧИСТИ; В МОМЕНТА ПОЛОЖЕНИЕТО Е КАТАСТРОФАЛНО И НЯМА ЗАКОН КОЙТО ДА СЕ ПРИЛАГА ЕФЕКТИВНО, ВОДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НАМАЛЯВАТ ВСЯКА ГОДИНА И СЕ ЗАМЪРСЯВАТ НЕПОПРАВИМО; ЗАКОН ИЛИ МОРАТОРИУМ СРЕЩУ ДОБИВА И ПРОУЧВАНЕТО НА ШИСТОВИЯ ГАЗ НЯМА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВОДНОТО БОГАТСТВО НА БЪЛГАРИЯ
269
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки хидравличен удар по технологията на Шеврон замърсява около 70 000 000 литра вода,като я прави токсична. Шеврон възнамеряват да инсталират над 28 000 сонди в североизточна България,където е най-големият водоносен слой в България осигуряващ вода за цяла Добруджа и Лудогорието. Тази технология е забранена вече в САЩ в 16 щата
268
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ Козлодуй ползва 340 000 куб.метра на час, вода за охлаждане на реакторите си, уредите на изхода отчитат приемливи нива на радиацията на използваните води. Ако АЕЦ Козлодуй ползваше 10 000 куб.метра вода на час за охлаждане на реакторите дали нивата на радиация щяха да бъдат приемливи?
267
2
 
3
 
! Отговори
до 283 преди 12 години
В Еквадор работата е съвсем различна. Добре е да прочетеш и малко по-нататъка от заглавието. Осъдили са ги защото тези химикали, които се вкарват, те после се изпомпват обратно, събират се и се носят на друго място да се изхвърлят. А те са се огледали, огледали и тия изпомпените са ги изляли около находището някъде. Стига сте писали глупости, като не знаете!!!
266
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора трябва да се правят закони които ще служат на България с години напред. Глупаво е за всяка нова технология да се приема закон - например хидравличното разбиване. Утре ще се появи технология хидравлично-жабуркане и закона ще е за ***.На България са нужни строги регламенти за ползването и пречистването на водите.Човек не прави разлика дали водата му е замърсена от Нефтохима или Шеврон просто водата не става за пиене.
265
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един добър закон за опазването на водите в България може да се направи за година-две. Голяма грешка ще е да се правят закони недоносчета анти-шистов газ или анти-нещо си, които няма да решат проблемите трупани с години. Почти всеки е получавал чревни инфекции на нашето хубаво черноморие и това е проблем с пречистването на водите. И какво се прави - обещават да строят пречиствателни станции които ще са готови след 5 години.
264
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 290Отработеното гориво от АЕЦ мисля си го изнасяме в братска Русия.там си имат радиохимични заводи и си го използват.Никой никъде не съхранява ядрено гориво под вода или в открити басейни.Радиационния фон около АЕЦ-а е съизмерим с нормалния в страната.
263
0
 
14
 
! Отговори
Угодия преди 12 години
Ей големи сте *** .Угодия няма никога. Ако дадат да се добива газ не мислят за природата , ако не - продали се били на руснаците. Пълни глупости от ***. Добива на шистов газ си е много опасен досега се добива в пустинни райони. Питайте хората от добруджа които пият вода добивана от горе-долу същата дълбочина която ще е най- замърсена дали им пука за печалбата от шистовия газ. Руснаците не могат да бъдат заобиколени. Ако можеше досега газопровода Набуко отдавна да е построен.
262
0
 
10
 
! Отговори
до 271 преди 12 години
А знаете ли Полша предимно за какви земи е дала разрешения- за засолени блатисти места и за блатисти райони. Там няма обработваема земя. Така че те имат по-голямо основание от нас. оТ ВСИЧКИТЕ КОНЦЕСИИ ДЪРЖАВИТЕ ПЕЧЕЛЯТ ТРОХИ А ИМПЕРИИТЕ ВСИЧКО ОСТАНАЛО. нАПРИМЕР ОТ 100 ТОНА ЗЛАТО за държавата няма да отиде и един тон. Добро утро. Защо не се даде ясен финансов разчет на концесиите за тия 23 години преход. Защото хората ще излязат като през 1997
261
7
 
2
 
! Отговори
Нагласена работа преди 12 години
Мораториум след някакви мижави протести? ГЕРБ или са луди или не искат да се карат рашкит е посред зима....
260
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
287,радиактивната вода в непрекъснатия цъкъл се сменя периодично и се съхранява в продънени хранилищатази вода не се рециклира и не се изнася за Русияостава за нас, да я консумираме
259
2
 
2
 
! Отговори
за 282 преди 12 години
А отработеното гориво се съхрянява под вода пак в централата ''временно'' в открити басейни, при една авария познайте какво ще стане ....
258
3
 
4
 
! Отговори
до 282 преди 12 години
Ако започнат да стоят реактор на Уестингхаус точно ти ще започнеш първи да хвалиш ядрената енергия. Да не забравяме че АЕЦ има във всички велики сили а шистов газ не... Въпреки че и там президенти и правителства се избират от тия мега спонсори. Много ви здраве. Само ГЕРБ. Дано устоят на напъна, а и да не устоят да проявим разбиране към тях.
257
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Водите на България могат да бъдат спасени с закон който регламентира тяхното ползване и пречистване. Нека да приложим подобни закони за водите които действат в Белгия, Холандия, Дания и други страни. Така ще спасим течното злато на България от ежедневното замърсяване.Един мораториум за добива на шистовия газ няма да спаси водата от ежедневното замърсяване което е факт. Трябва да се борим за закон които да пази водата от всякакви производства които я замърсяват иначе сме обречени.
256
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 282Спри да ръсиш глупости на килограм и прочети малко за устройството на АЕЦ...определено ще се почувстваш по-добре като разбереш че това е една вода,която се ползва за охлаждане и не се "трови",оная радиоактивната се използва в непрекъснат цикъл и не излиза в околната среда.Тя си се използва многократно.
255
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво,напълно съм съгласен с 284.