ГЕРБ умува как да спре кражбите на топло

Положението стана нетърпимо, обяви Валентин Николов
Обновена: 17 фев 2012 17:11 | 16 фев 2012 17:27,
106
ГЕРБ умува как да спре кражбите на топло
Масово недоволство от неразбираемите сметки за парно. Снимка: архив, Булфото

Кражбата на топлинна енергия да се криминализира. Това е една от промените, които управляващите обсъждат да въведат, с цел да се предотвратят кражбите на топлинна енергия.  Поводът е многобройните сигнали за увеличени сметки за парно.

ГЕРБ предлага още да се монтират нови уреди с радиозасичане за потреблението на топлинна енергия и да се монтират термокамери от топлинните счетоводители, съобщи заместник-председателят на парламентарната икономическа комисия Валентин Николов от ГЕРБ.

Той предлага да се задължат всички фирми за дялово разпределение да подменят уредите на абонатите, които да бъдат с радиозасичане. Целта е те да се отчитат дистанционно.

При използване на радиотопломерите ще има засичане на използваната топлинна енергия всеки месец и така ще бъдат премахнати изравнителните сметки.

Николов обясни, че наемът на уредите за радиочестотно отчитане ще струва по 1 лев месечно на уред или 12 лв. годишно, но така ще се създаде конкуренция между отделните компании.

Потребителите могат да избират дали да си закупят уреда, да плащат наем за него или да го вземат на лизинг. Депутатът уточни, че всички фирми, които се занимават с топлинно счетоводство, предлагат такива уреди с радиозасичане.

Друго предложение на депутата е във входовете на блоковете да бъдат поставени термокамери за заснемане.

Според зам.-председателя на икономическата комисия трябва да се дадат повече правомощия на етажната собственост, за да извършва тя проверки на съседите и така да се пресекат измамите.

Депутатът изтъкна, че абонатите, които крадат енергия не ощетяват топлофикационните дружества, а съседите си.

Според него етажната собственост трябва да решава тези проблеми и от тази възможност не следва да възникнат междусъседски войни.

"Причината за намеренията за законови промени е, че положението с кражбите на топлинна енергия стана нетърпимо", коментира Валентин Николов.

По думите му потребителите губят доверие в топлофикациите и топлинните счетоводители заради големия брой необясними сметки.

"Има голям брой необясними сметки, които получават абонатите, включително и аз. Работим по тази тема и при всички случаи ще има извънредна комисия. Ще свикаме всички заинтересовани лица с цел да намерим вариант потребителите да знаят и да са ясни сметките, които получават, и да са наясно с топлинната енергия дали са я изразходили, или не", обеща Валентин Николов. 

Идеите вече били обсъдени със зам.-министъра на икономиката Делян Добрев и  с председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, които били ги подкрепили.

Предложенията тепърва ще бъдат подложени на обсъждане на кръгли маси и обществени  дискусии, едва след това, ако бъдат подкрепени,  ще залегнат като промени в закона. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: парноВалентин Николов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
12
 
! Отговори
Д. преди 12 години
Герб да спрат малко да умуват, че нещо много ни станаха умнотиите дето ги произвеждат тия дни, то не бяха бонуси, радиоуправляеми уреди, задължително саниране, премахване на балкони, повишаване на дизел, наливане пари в частни училища и т.н. Да си починат малко, че много се разработиха и всички цени се вдигнаха. И после се чудим защо хората страдат по тодор живков, ей от такива "патриоти" и човеколюбци сме на това положение!
37
0
 
4
 
! Отговори
предложението ми е преди 12 години
Варианта, е домоуправителите от входа да се съберат, и да си го направят това. незнам абонатната станция на кой се води точно аз съм в къща, но все пак хората трябва да си го направят сами ми се струва.проблема е че тия дето влачат няма да им е изгодно.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 48. Добро предложение, но тогава няма да има далавера за топлинните счетоводители, което означава, че никога няма да се приеме. Тези мерки, описани по-горе в статията, да не мислиш, че са измислени от споменатите депутати и лица. Всичко е лобизъм, просто някои от топлинните счетоводители е бутнал, за да се прокара подобно решение. Но тук има далавера и пари....
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кражбите на топлоенергия ще спрат когато бъдат закрити всички топлофикации. Аз минах на ток и сега плащам с 270 лева по малко за отопление и топла вода отколкото миналата година плащах на топлофикация. ГЕРБ щели да решат проблема с кражбите. Сега като се замисля те май не са решили нито един проблем но за сметка на това са създали много нови.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А умува ли как да накара *** да плащат ток, вода, данъци, осигуровки?! Умува ли кака да спаре своите назначени на отговорни постове да взимат бонуси?! Умува ли как да вдигне доходите на хората и да не ги принуждава да работят на черно, защото недочакват пенсия или са принудени да плащат за лечение?!
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА КАКВО ДА УМУВАТ,ДА ДЕЙСТВАТ ПО ГЕРБЕРСКИ,СПИРАТ ТОПЛОТО И НЯМА ДА ИМА КРАЖБИ
32
0
 
16
 
! Отговори
Предложението ми е преди 12 години
Предложението ми е, много просто, всички тръби от входа се преправят на ново, и се слагат (излирани) във входа, който иска да де връзва към парното се връзва, слагат му се топломери с отчитане като (новите) касови апарати да речем дистанционно, директно на сървър, където може данните да са полу публични полу частни с права. и всичко е прозрачно и чисто.
31
0
 
12
 
! Отговори
qusi преди 12 години
Мен ме интересува как мога да спра да им плащам, защото вече се чуствам като техен роб. Парно не ползвам, но трябвало да плащам сградна инсталация. Но аз не желая да им ползвам каквото и да било. Но не.......
30
0
 
10
 
! Отговори
До 34 преди 12 години
Но е за платежоспособни!Не може средната заплата да е 500 лв, а ти да искаш 10000 от собственик почти накуп за целта. Не може да си позволил на банките да си развяват байрака и да са на неколкократна печалба, променяйки условията по кредит по свое усмотрение и само и единсдтвено в своя полза, без дори да уведомят другата страна. Не само не почтено и морално, но и си е форма на робия...Но всъщност си прави и печелиш! Може, защото тук страната е хубава, но проблемът е в държавата!
29
1
 
9
 
! Отговори
Правилно! преди 12 години
"Герб" умуват как да спре кражбите на топло.Правилно!Като забранят "герб"!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 36И ко пречи, неуважаемий,да се проверят само заварките.И какво имат те общо с лепенето на изолации и прочии салтанати ?НИЩО!Освен да се усвоят едни пари и да се заробят свободните българи със заеми към банки и да се гушат комисионни.Айде кажи цената и колко са фирмите изготвящи паспорта на сградата в София?Аман от нрекетьори, с "грижа за нас"!
27
0
 
12
 
! Отговори
термална камера преди 12 години
като се сложи една такава камера във входа, няма да покаже нищо, освен топлнните загуби които излизат под вратата. Същотото е ако се гледа даден блок от вън вижда се от къде бяха топлината, ако има изолация, ще се виждат само прозорците, и под вратите, а неизолирана стена може да се екранира с алуминиево фолио и пак да не покаже нищо. и това всичко обезсмисля използването на такава скъпа камера. Другото което ме притеснява е как ще докажат че даден апартамент е загрят точно от парното?
26
2
 
10
 
! Отговори
неизвестен преди 12 години
преди месец в "The economist" се споменаваще ,че цената на природния газ е на исторически минимум/ над 80 % надолу/от както е започнал да се котира. Причината : по-съвременните технологии за извличането му, както и откриване добива на шистов газ на по-ниска цена. Вие си правете изводите ?!
25
0
 
10
 
! Отговори
от 27 - продължение преди 12 години
се чувстваме правилно обгрижени.И защо никой от тюфлеците, министерствали и директорствували, така и не си мръдна пръста поне от кумова срама за някой пилотен проект за замяна на вертикалната система за отопление в жил.сгради с хоризонтална. Поне за да видим колко би ни струвало.То е ясно защо! Щото при втория тип сметките и контрола стават 100 %-ви и се резва кранчето за врътки и благинки.Затова и вместо решения, на нас ни се тупват разни мазни костюмарки да ни светват за истините от живота
24
2
 
7
 
! Отговори
термална камера преди 12 години
минималните цени на термалните камери са около 10 000 лв, и някакъв софтуер, така че направете си сметка ако има обществена поръчка за всеки вход, колко блока и колко камери ще се купят, а защо трябва да се купуват изобщо за тия пари един вход може да ги вложи в общата част и покрива да се хидроизолира.
23
2
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Добре де, ще криминализират кражбата на топло. А какво правим с ***, които от 22 години не плащат абсолютно нищо? А, гербаджийчета? Какво правим? Или за тях може?
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 18: Така казва българинът с *** манталитет, а не шопа !
21
5
 
11
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
"ГЕРБ умуват..."- мъка.............,мъка........
20
1
 
22
 
! Отговори
неизвестен преди 12 години
Лукойл така силно ни го набутва тихомълком между другото ,а реакция никаква. от з месеца няма и 2% колебания на международния пазар както и евро/долар , а цената е само нагоре. Тези изедници са най-големите крадци и с престъпления към всеки един човек в България.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 25Бате, санирането нема нищо общо с падането на панелите.*** нали требе да се приказват глупости...Просвети се малце по темата,па после пишувай.Сполай!