Над 9 млн. лева оборот от бизнеса с кръв в България

Едва 25% от кръводаряването у нас е доброволно и безплатно, сочат данни за СЗО
Обновена: 17 фев 2012 08:41 | 17 фев 2012 07:00, Красимир Ангелов
51
Над 9 млн. лева оборот от бизнеса с кръв в България
Снимка: Булфото

Повече от 9 милиона лева е годишният оборот на пазара на кръвта в България, сочи проучване на вестник “Труд”.

Кръводарителите у нас за отминалата 2011 година са били близо 160 000 души, което е с повече от 20 000 в сравнение с 2000 година, сочи статистиката.

В числото на “доброволците” обаче редовно попадат и даващите кръв срещу пари. По думите на професор Петкан Проданов, който е председател на асоциация “Доброволно безвъзмездно кръводаряване и кръвопреливане”, процентът на платените донори у нас достига 75 на сто.

Бързи сметки показват, че платените “дарители” на кръв са към 130 000, а при минимална цена на банка кръв от 70 лв., сумата минава 9 млн. лв. Често обаче "сделки" в София и Пловдив се сключват и на цени от 250 лв.

Според закона за кръвта, търговията с живата червена течност е забранена, но че тя определено процъфтява.

Платените кръводарители обикновено са роми. Дори в студените зимни дни, щом наближиш района на националния кръвен център, търговците приближат и питат тихичко: “Кръв?” След тежки пазарлъци цената може да падне под 100 лв., на “дарител”, сочи проучването на вестника.

Логично най-скъпата е рядката кръвна група АВ с отрицателен резус фактор, чиято цена може да достигне до 600 лв. за банка.

Според запознати разпределителите пред кръвните центрове се отчитат на няколко ромски босове. Война за клиенти между тях обаче няма, защото “работата” стига за всички.

А и няма как иначе – според данни на Световната здравна организация България е сред последните страни в света по брой на неплатени. Процентът на кръвта у нас, която не е платена и се дава наистина доброволно, е под 25 на сто.

За пример в Гърция безвъзмездните дарители гонят 50 на 100, а в Македония са над 90% .

По друг показател - брой дарители на хиляда души население, България се намира по средата на таблиците на СЗО. У нас дарителите са под 20 на 1000. В Европа по този показател от нас са по-зле само в Украйна, Македония и Албания. Там дарителите са под 10 на 1000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
9
 
! Отговори
Ралица Раева преди 12 години
Изобщо не е вярно, че можеш да се заразиш от нещо. Процедурата е напълно безопасна, със стерилни игли. Всичко отнема 15 мин с попълването на бланките. Просто хората не даряват от егоизъм, бездушие, страх, или с презумцията, че ''На мен това не може да ми се случи''. Много често мои познати и колеги ми заявяват,, че съм луда да го равя така напълно доброволно. Аз съм на 36 години и се надявам още дълго време да мога да страдам от тази ''лудост''.
27
5
 
9
 
! Отговори
Инес преди 12 години
А ти би ли искал такава да тече във вените ти?Аз не.На мен кръв не ми е преливана.Аз съм само кръводарител.Но не бих искала *** кръв, честно!За това и давам, за да има повече българска.Дъщеря ми също дава.Тя е нулева отрицателна и е рядка група.С много ниско кръвно е и припада и без да дава , но въпреки вкичко дава кръв!
26
3
 
5
 
! Отговори
xj преди 12 години
"Платените кръводарители обикновено са роми. Дори в студените зимни дни, щом наближиш района на националния кръвен център, търговците приближат и питат тихичко: Кръв? "Добре де, къде са правоохранителните органи ???Това се знае и Цецко кво прави ? Или си взима %-че по веригата ???Всичките *** (1-2% не извършват престъпления само) в затвори...ще се строят, ако трябва..и там ще работят...ще шият дънки, ще правят дървени мебели и т.н....както е впрочем в "най-голямата" демокрация САЩ !
25
1
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Аз съм с ниско кровно и винаги съм била.Но кръв давам и винаги съм давала.Досега не съм припадала.По-скоро това е мъжкият страх от кръв, както някои мъже припадат ако присъстват на раждане.
24
6
 
7
 
! Отговори
13 преди 12 години
до Инес - няма "***" и "българска" кръв, когато се касае за живота ти!!!Не се изказвай неподготвена, моля те!!!
23
3
 
2
 
! Отговори
Онзи преди 12 години
Като се има напредвид зачестелите инциденти в болниците ъс наглед елементарни процедури,как искат човек да отиде да даде кръв,нито се знае дали всичко ще мине наред и дали няма да му лепнат някоя болест.Да се завиши малко контрола и тогава ще има повече сигурност и гарантирано ще се увеличи и кръводаряването от НЕплатени пациенти.
22
1
 
11
 
! Отговори
нищо вярно преди 12 години
"""търговците приближат и питат тихичко: Кръв? """ От къде го измислихте това???? Нищо подобно! Никога не те приближават, не говорят тихичко и никога не употребяват тази дума-КРЪВ. Отдалеч те питат " С нещо ако може да помогнем "
21
3
 
3
 
! Отговори
@ 21 преди 12 години
Имам две-три предположения , някои не се навиват да дават кръв по религиозни причини , други може да имат ниско кръвно , брат ми е здрав като канара , но след като даде веднъж кръв припадна в центъра , когато аз давах кръв не припаднах , но след това седмица не можех да извърша нищо както трябва , кръвта като количество се възвръща много лесно , но за да се възвърне като качество е нужно доста време, тия *** как дават непрекъснато кръв не знам. Много хора ги е страх и от игли или зарази.
20
1
 
5
 
! Отговори
до 21 и 22 Инес преди 12 години
22 нали за това говоря, само *** пред хематологиите, това е бизнес за тях!21 как така не можеш да дадеш като на *** в същите тези хематологии им взимат всеки ден.Или най-много през ден.Един дори ми се похвали, че можело да 3 пъти на ден, да даде когато му казах, че явно вече няма кръв и са го източили.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пред Кръвен център в Пловдив стоят на пост няколко *** с оферта от 140-150 лв. за бележка.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези дни ми се наложи да търся кръводарители за мой близък - аз самият не мога да дам в момента, защото в началото на януари го направих. И се сблъсках с много интересни коментари - като се започне от "никога не съм давал - страх ме е" - изречено от млад, здрав като канара човек, до "не съм длъжен да давам на непознати, ако утре на мен ми се наложи, кой ще даде". Стана ми странно, на какво се дължи този страх и това бездушие. Някой има ли отговор?
17
5
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Не вярвам, но като и да е!Лек ден.
16
1
 
9
 
! Отговори
Ралица Раева преди 12 години
Аз съм едина от тези напълно доброволни кръводарители и го правя защото това са моите вътрешни убеждения. Не бих си и помислила да получа каквато и да е сума срещу кръвтта си. Обаче мисля, че положението в България с платеното кръводаряване е такова защото по никакъв начин не се стимулират хората за това. Два дни отпуска и два шоколада, копърка и русенско варено не са кой знае какво срещу това да спасиш нечий живот нали? Да не говорим, че са ми отказвали и правото да ги ползвам тези два дни.
15
3
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 12 години
Когато някой се оперира в София, трябва роднините му да занесат поне 3 бележки от кръводаряване в София. Бележките от други градове не се признават в София.
14
1
 
7
 
! Отговори
Няма смисъл преди 12 години
На всеки 3 месеца давам кръв блготворително с колегите от OffRoad форума,ако има желаещи нека следят форума винаги има тема когато се организира акция.Като бонус държавата дава 2 дни допълнителен платен отпуск на кръводарителите,заповядайте.
13
3
 
1
 
! Отговори
tat-k преди 12 години
Skoro davaha film s wil smith-za banka kruv mu broiha 20$ !
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
11 ми няма проблем да даеш в друг град, не мога да те разбера.Навсякъде мижеш да дадеш.Центъра по кръводаряване е единен за цяла Бг.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е така си живеят *** продавайки кръв не плащат ток,вода,данъци и пр.,тъмната сива икономика
10
1
 
18
 
! Отговори
Пиянде преди 12 години
Ами, ходете и давайте кръв, сега, че *** са много виновни за сума ти и неща спор няма, но така като дават кръв, поне на крадат и лъжат, все е файда да вземат по някой лев. Ако ходиме и даваме кръв безвъзмездно и има кръв, кой ще я купува? Явно няма достатъчно и има ниша за ***.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Източиха ни кръвчицата, ей ! Костов е виновен!