Огнян Донев призна: Продаваме по-евтино лекарства в Турция

Преглед на печата на 22 февруари 2012 година
Обновена: 22 фев 2012 09:47 | 22 фев 2012 07:00, Красимир Ангелов
591
Огнян Донев призна: Продаваме по-евтино лекарства в Турция
Огнян Донев призна за разлика в цените на лекарствата. Снимка: Булфото

Скандалите и уволненията в сферата на здравеопазването са водещи за всички вестници на 22 февруари.

"Фармацевтичната война доведе до уволнението на двама здравни шефове" е водещото заглавие за "Сега".

Директорът на "Софарма” Огнян Донев си призна, че продава медикаменти на почти три пъти по-ниски цени в съседна Турция, отколкото в България. Това стана ясно в понеделник в предаването "Гореща точка" по ТV7, пише "Монитор".

Донев опита да се оправдае, че прилагал тази тактика, тъй като на турския пазар все още не познавали продуктите му и ниските цени са единственият шанс да се наложи там.

В интервю за "Стандарт" експертът в областта на фармацевтичната политика Тони Веков казва: "Политика на самия производител е в коя държава на какви цени да продава. Въпросът е, че в случая "Софарма" е взела решение да регистрира много ниски цени в Турция и Сърбия и съответно да реализира много голяма печалба там. И това за чия сметка става? За сметка на високите цени в България.

Буквално погледнато, ние плащаме евтините лекарства на турските граждани. Аз не твърдя, че това е незаконно, но тук говорим вече за етиката на ценообразуването в нашата страна на този производител”, твърди Веков и допълва:

"Можем да кажем, че "Софарма" прави дъмпинг на цените в Турция и Сърбия. Тук става дума за три пъти по-ниски цени, не за 3 или 30 процента, те са 300% по-ниски. Мога да ви кажа обаче, че в Русия същите тези лекарства на "Софарма" се продават до два пъти по-евтино."

В отговор на друг въпрос Веков признава: "Убеден съм, че Гергана Павлова е сложена в министерството и касата, за да изпълнява една функция  - и тя е да защитава корпоративните интереси на "Софарма". Няма никаква друга функция там."

Монополът в лекарствата е заплаха за пациентите, категорично заявява за "Телеграф" Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той призовава държавата да направи секторен анализ на цялото снабдяване с лекарства в страната.

Болниците, които чрез писма в понеделник се обявиха в защита на подалата оставка шефка на здравната каса Нешева, дни по-рано са се сдобили със значително по-големи бюджети за 2012 г., твърди "Труд". Това показват "прогнозните стойности за дейността на лечебните заведения за т.г.", изготвени от регионалните здравни каси. Тези увеличени бюджети са били разгледани и подписани от Нешева, става ясно от документите, с които вестникът разполага.

Темата на "Труд" констатира, че основните горива са поскъпнали двойно, че и отгоре, през последните 10 години. В началото на 2003 г. литър бензин А95 е струвал 1,30 лв., в момента горивото се продава за 2,56 лв., т.е. най-масовият бензин е увеличил стойността си с 97 на сто.

При дизела скокът е с внушителните 125 процента - от 1,20 лв. на 2,71 лева.

В същото време за последните 10 години в България се е акумулирала инфлация от 62 процента, което показва, че ръстът на цените на горивата изпреварва поскъпването на живота.

Стотици транспортни фирми фалират заради по-скъпо гориво, алармира "Класа". Ново увеличение на цените на автобусните билети с 5-8 процента се очаква до дни, допълва по темата "Преса".

Около 21 000 столични домакинства ще платят над 300 лева януарски сметки за парно, посочва на първа страница "Новинар". Сметките на други 260 000 абонати на "Топлофикация-София" са до 150 лева, а останалите 119 00 столичани ще трябва да извадят между 150 и 300 лева.

Данъчните в Кърджали разпродават коли и къщи на българи, работили в чужбина, без да са плащали там данъци и осигуровки, извежда под глава "Труд". Пет молби за принудително събиране на публични вземания са пристигнали в агенцията за приходите в родопския град. Те са от Германия, Белгия, Великобритания и
Гърция. Данъчните в ЕС имат право да си търсят дълговете във всяка държава от съюза и както се вижда, не се колебаят да го направят.

В Сърбия и България има признаци, че разрушителни наводнения ще причинят нови човешки жертви и щети на икономиката, съобщава"Монитор". Язовирни стени и диги ще пострадат особено тежко, също части от Централна и Източна Европа, които бяха парализирани от снега, може да бъдат изправени пред нови разрушения и жертви от наводнения при топенето на снеговете в началото на пролетта, предупреди Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия.

"Катастрофа грози язовир "Бели Искър", алармира на първа страница "Дума". Цунами застрашава природа и хора по долината на река Искър и Самоков, предупреждава председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването Ганчо Хитров.

Той подчертава, че ако не бъдат предприети спешни мерки за укрепяване на стената на язовира, има реална опасност за населението в района и за части от София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
428
0
 
7
 
! Отговори
САМО В Бг преди 12 години
Тоя лъже, като крал Кирил Рашков от с. Катуница.......*** в Бг!
427
0
 
5
 
! Отговори
\\\\\\\\\ преди 12 години
Баа..... мама му и *** е тоз.
426
0
 
9
 
! Отговори
askhole преди 12 години
Призовавам към пълен бойкот на лекарствата на "Софарма", както и на жалките му вестниците. И много моля, уважавеми управляващи, да не ми давате парите от моите данъци на този престъпник, за да богаетее още. Настоявам за забрана на участието на фирмите му до всички държ. поръчки...
425
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо се мианва отново по този елементарен начин? Проблемът не е че някой продава скъпо, а кой му е позволил? Нещата са супер дълбоки!
424
1
 
2
 
! Отговори
явор преди 12 години
Ни е си го представяме, четем , пишем. А е крайно време самата КРИБ да се развълнува и да му поискат оставката!
423
1
 
8
 
! Отговори
Хабиби преди 12 години
Донев на електрическия стол,без съд и присъда-той си знае ЩО!
422
1
 
10
 
! Отговори
Илиян преди 12 години
Вие представяте ли си, че Донев преговаря от името на целия бизнес, чрез криб - отвратително!
421
1
 
8
 
! Отговори
кристи преди 12 години
Донев в затвора това трябва да стане
420
1
 
9
 
! Отговори
тишката преди 12 години
Донев на съд и това е
419
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На това вече му се казва скапан имидж. Скапаха го с няколко статии. Сега в Бг да не се казваш О.Донев :) Изглежда е сгазил лука и беше даден на медиите, които нямат милост :)
418
1
 
3
 
! Отговори
фихред преди 12 години
В Турция е много евтин аз купувам от там хапчета
417
1
 
12
 
! Отговори
Dimita преди 12 години
Няма какво да го питат Донев. Направо да го разследват и да му повдигат обвинение.
416
1
 
5
 
! Отговори
liv преди 12 години
В турция не разхождат лекарите в 5* хотели да им предлагат лекарства на All inkluziv по 2 - 5 буса в цяла Б-я ами им ги дават за продажба . Не плащат на докторята екзотични екскурзии и да имизписват скъки лекарства за наи тежките заболявания и няма корупция по високите етажи Това е затова в Бг са скъпи лекарствата каквото и да говори министъра .
415
1
 
5
 
! Отговори
Кали преди 12 години
Айде вече нещо конкретно да се случи с тоя човек. Поне да го разследват наистина.
414
1
 
8
 
! Отговори
алина преди 12 години
Този измамник в затвора трябва да го вкараме
413
1
 
8
 
! Отговори
ани преди 12 години
не му давайте право на глас на този направо в затвора го вкарвайте
412
1
 
5
 
! Отговори
калин преди 12 години
съгласен съм за хомеопатията и лекарствената мафия, но за съжаление има болести, които не с елекуват с билки и хомеопатия. Затова лекарствата трябва да поевтинеят. Иначе и за бойкот сме съгласни. Този човек трябва дабъд еикаран и от КРИБ, защото не е честно точно той да предсатвлява тази организация
411
1
 
9
 
! Отговори
КОМАНДА преди 12 години
Тоя *** години наред си игра с всички и прави каквото си иска- като тъпия цар Киро- май тея дето имат много пари не ги закачат? ....трябва навсякъде да се разтреби за гадните му далавери и всеки един българин да разбере как е злоупотребявал с БГ.
410
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имах проблем миналата година и се обърнах за помощ към лекар - класически хомеопат. Вече повече от 11 месеца не съм изпил едно хапче и се чувствам повече от отлично. А преди аналгинчетата като бонбонки ги гълтах ............ Та защо не вземем да бойкотираме *** на "Софарма"? Повече хомеопатия и билколечение - по-здрав народ. Да натрием носовете на лекарствената мафия, която е по-печеливша и от проституцията, и от търговията с наркотици.
409
0
 
14
 
! Отговори
Възмутена преди 12 години
Трябва да има справедливо наказание за всеки дръзнал да се подиграва с народа! Това го няма в нито една страна от ЕС, да не говорим, че на други части от земното кълбо, той вече щеше да има издадена ефективна присъда!