Стотици протестираха срещу високите цени на горивата

"Не сме ЛУК-ови глави!", бяха написали демонстрантите в София
Обновена: 26 фев 2012 18:52 | 26 фев 2012 18:50,
306
Стотици протестираха срещу високите цени на горивата
Снимка: БТА

Стотици хора се включиха в протестите срещу високите цени на горивата, които се проведоха в 17 града на страната. Демонстрациите бяха организирани от гражданското сдружение "Сила".

През изминалата седмица дизелът по бензиностанциите стигна 2,71 лв. за литър, а бензинът - 2,62 лв., което е абсолютен рекорд за последните пет години. Поскъпването за 10 години назад е близо 100% при бензина и 125% при дизела.

Около 300 души се събраха на протеста срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот пред Народното събрание в София. Протестиращите бяха опънали лозунги с различни надписи като „Не сме ЛУК-ови глави!" и "Искаме цени, равни на стандарт".

Те ясно заявиха, че е време правителството да промени сегашните цени на бензина, който гони вече 3 лева за литър. „Проблемът е, че трябва да спрат да крадат, трябва да спрат да си раздават комисионни, да спрат да си раздават разни бонуси, да заминават пари по разни държавни поръчки, за това сме излезли тук. Искам да се прекрати този тормоз с монопол, с високи цени. В България са едни от най-високите цени в Европа на абсолютно всички стоки", заяви участник в протеста.

Борислав Райчев, един от организаторите на протеста, обясни, че ако управляващите на се съобразят с исканията за поевтиняване на горивото, скоро протестиращите ще блокират границите на страната: „Една седмица им даваме ултиматум да вземат някакво решение какво ще правят с цените на горивата, защото те са обвързващи с всички стоки. Ако не излязат с решение, ще запушим границите. По всички начини ще ги блокираме".

От гражданско сдружение "Сила" настояват за премахване на данъка върху акциза на горивата и нормализиране на цената спрямо стандарта на живот. Иска се строг граничен контрол на фирмите относно качеството и количеството на внасяните у нас горива, както и незабавен мораториум върху цените на бензин и дизел, на едро и дребно.

Те искат и междуправителствено споразумение за съхранение на запаси от горива на територията на друга страна - членка на ЕС и да се разгледа възможността за изграждане на държавни данъчни складове, които да се ползват при равни условия от всички фирми, които искат да внасят горива. От "Сила" призовават и за намаляване на митата и акциза и премахване на данъка върху акциза и нормализиране на цената, съобразно стандарта на живот на хората.

Шествието блокира движението на кръстовището на Ректората и продължи към Орлов мост. След като полицаите ги върнаха на тротоара до Орлов мост, част от протестиращите започна да хвърлят снежни топки по тях, но бързо се отказаха и се разотидоха.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да направи бърза проверка на пазара на горивата за наличие на монопол и картели, поискаха близо 200 човека, които се събраха на протест в Пловдив. В началото на демонстрацията, която беше обявена за 15,00 часа, на площад „Съединение" се бяха събрали едва двадесетина човека, но впоследствие дойдоха още хора.

Шествие от около 150-200 души, предимно млади хора, премина през главната улица в Пловдив и приключи пред Централната поща, където протестиращите изчетоха исканията си. По пътя си протестиращите бяха посрещнати от учудените погледи на стотици пловдивчани, които бяха наизлезли в топлото време да разпуснат по кафенетата. Виковете „Българийо, събуди се" и „Елате с нас - протеста е за вас" ни най-малко не трогнаха хората и по време на шествието едва десетина човека се присъединиха към протестиращите.

В Пазарджик повече от 50 автомобила се включиха в протеста срещу високите цени на горивата. В шествието участваха също автомобили на фирми за таксиметрови услуги и автоинструктори. Сред протестиращите имаше и пешеходци. Шествието премина през централни улици на града.

Повече от 400 благоевградчани с автомобилите си се включиха в националния протест срещу високите цени на горивата. Автопоходът тръгна от паркинга пред Югозападния университет "Неофит Рилски" към 16,00 часа. Протестиращите срещу цените на дизела и бензина преминаха с надути клаксони на колите си по централните улици в града и пред сградата на полицейската дирекция.

Около 50 автомобила от няколко града участваха във В. Търново в протеста срещу високите цени на горивата. Колите преминаха бавно по улиците на града и спряха пред сградата на общината. Там протестиращите поляха с бензин и запалиха детско камионче, след което с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите преди година при катастрофа в Симеоновград младежи, както и на жертвите от наводнението в село Бисер.

Председателят на СИЛА-Велико Търново Симон Милков прочете нарочна декларация, в която поиска оставките на министрите Цветан Цветанов и Симеон Дянков. В документа се настоява още за ясно становище относно ценообразуването на горивото в България, тежки присъди за шофьори, употребели алкохол и причинили смърт, постоянен затвор за педофили, похитители и мафиоти, справедлива съдебна власт, полиция, която пази и т.н.

Протестиращите настояха цената на бензина да бъде смъкната до 2,20 лв. за литър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
2
 
7
 
! Отговори
ДянкOFF преди 12 години
Хахахахаааааа...Аз ще си свърша поразиите, и ще се върна оттам откъдето ме довлякоха.Вие му мислете...хахахххаааа ....И не ме дразнете, че ще ви натрупам и ДДС върху ДДС-ето....не че сега не ви го слагам де ;)Баси кофти мат'риала сте. Пфууу.....
223
12
 
5
 
! Отговори
до 249 преди 12 години
Селянино правешки, те и тогава родителите ни мизерстваха, а хората искаха да бягат на Запад, само, че ти не ги пускаше. Иначе разлика няма. Само дето сега в магазина има от пиле мляко, а тогава и от крава трудно се намираше.
222
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЪЛГАРИЯДЯНКОВ: "В момента обаче при минимално изискуем акциз за бензина от 359 евро за 1000 литра, нашата ставка е 363,02 евро за 1000 литра" Това прави 0.72лв акциз на литър, за таксата (ДДС) знаете 22%.......
221
1
 
7
 
! Отговори
Поправка-до 232 преди 12 години
Имаше един виц, че всичко ще е по 1 лев-една кола - 1 лев, 1 бутилка олио-един лев, 1 кило захар-1 лев, една кола-1 лев..."Ами заплатите?"-попитали обнадеждените."И те ще са 1 лев"-бил отговорът.Горе долу тук едни си насосват цени според джоба си. И аз искам на всички да им стига за всичко, това е при демокрацията, но явно сме я преживяли друг път.
220
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
знаете ли в САЩ колко е бензина?USAЦЕНИ НА БЕНЗИН А91 в бензиностанции COSTCO, California 12 Март 2011Premium A91-$4.019 за галон (3.78 литра)Regular A87-$3.819 зa галон
219
1
 
15
 
! Отговори
до 233 и 239 преди 12 години
Цената за производствените разходи и транспорта на "Лукойл" е 1,40 лв., обаче заради ТАКСИТЕ И АКЦИЗИТЕ НА ДЯНКОФ, стига 2,75.Огромната дупка в бюджета трябва да я запълни.Това е проблема.Докато администрацията-парламент,министерства, президенство, областни съвети, общини,базни агенции и куп др.чиновници, които храним НЕ СЕ РЕДУЦИРА НА ПОЛОВИНА-ПАРИТЕ НИКОГА НЯМА ДА СТИГНАТ.Тази администрация се издържа от ДДС, акцизи върху горива, цигари, алкохол и ДОД, който внасяме.Представете си как ни дерат
218
4
 
12
 
! Отговори
от Тодор Живков преди 12 години
Забравих да добавя, че ще възстановя справедливостта. Ще отворя отново Белене и Скравена за да получат справедливост крадците които ви ограбиха през изтеклите години.Тези които ви превърнаха в най-бедното и унизено племе на Европа. Тези които принудиха родителите ви да мизерстват, а децата ви да емигрират.Тези които направиха живота ви непоносим.Как им казвахте?!!!!Ааа ДЕМОКРАТИ, ДЕМОКРАТИ ги наричахте. Нали така?
217
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА 231 с две ръце(10х+++)
216
6
 
9
 
! Отговори
Тиквата преди 12 години
Щом няма места за паркиране,значи ви е евтин бензина!Мачкай ги Дянков!
215
0
 
12
 
! Отговори
а преди 12 години
яйцата поскъпнаха с 10 ст. и вече да по 38 ст, като гонят 50 ст. за бройка, народе, не за ***! Сигурно е заради щастливите кокошки.
214
0
 
9
 
! Отговори
До 233 преди 12 години
Цените се определят от Лукойл-България, която се намира в София и те не знаят аткъде се влиза в Завода.
213
7
 
1
 
! Отговори
от Тодор Живков преди 12 години
Аз Тодор Живковот отвъдното ми казвам:-Ще ви намаля цената на бензина на 1 лев, обаче ще се юрнете от лакомия да зареждате като за световно и да бръмчите навсякъде с колите.Тогава ще има опашки по бензиностанциите,ще трябва да ви въведа купони и на всеки ще се пада по 2 литра на ден.На който не му стигат моите хора ще го продават на чертно срещу 5 лева литъра.Устройва ли ви?
212
3
 
7
 
! Отговори
Към революционерите преди 12 години
Няма да участвам в псевдореволюции за бензин, тъй като съм против това -всеки сополан да си избива комплексите от липса на култура, образование и много други неща, чрез западна потрошена кола.Мога да споделя революция за работни места и хляб!За справедливост и наказание за тези, които съсипват нашия прекрасен народ!
211
8
 
2
 
! Отговори
gruh do 239 преди 12 години
Каквито са ДДС и акцизите за Лукойл, такива са и за вносителите. Какъв Дянков какви 5 лева? Все едно Дянков е измислил акцизите и ДДС върху горивата. Има ги доста преди него и ще ги има доста след него. Важното е как да направим така, че 3 лева за бензин да не ни се струва много :)
210
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бре бг гений бойкот ще правите а?Толкова ли не ви влиза в мозъчето,че цялата ви икономика барабар с скапаните ви таралясници не консумира петрол колкото едно немско СЕЛО.То ЛУКОЙЛ. ако разчита на бг отдавна да е фалирал.
209
5
 
2
 
! Отговори
gruh преди 12 години
А ако имаше компания, която да може да внася, да продава на по-ниска цена и да печели, то това щеше да се случи. Пазарът е доста конкурентен. Явно в момента най-евтино е да се купува от Лукойл. Друга тема е, че те продават ***. Но това е. Малък пазар сме и има малко играчи. Неплатежоспособни сме и не сме интересни за големите. Наша задача е да си оправим икономиката. Никой не е виновен, че заплатите са ниски. Няма как да е иначе с това ниско БВП. Учете и работете, тогава ще има и инвеститори
208
2
 
10
 
! Отговори
до 233 преди 12 години
ако имаше малко повечко "багаж" в главата, щеше да се замислиш поне:"Абе аджаба, що никой не внася горива, щом ще са с по-ниска цена от лукойлските?"Сега ще ти напиша с ГОЛЕМИ БУКВИ та ха дано разбереш:ЗАРАДИ ТАКСИТЕ И АКЦИЗИТЕ НА ДЯНКoff....ЗАТОВА!защото горивото ти излиза на 1.40 с транспорт от Лукойл и стига до теб на 2, 75!!!Анадън му?Сам можеш(предполагам) да се досетиш вече кой и как "помпа" цените.Умнико!
207
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към 232 как да нямаше имаше и хората ни казаха че след 20 години в България ще има само обслужващ персионал камериерки; охранител;по-младите ще проституират на запад и то стана точно така.
206
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прости пръчки,вие наистина ли вЕрвате ,че бензинеца може да 2 кинта?!?! Абе тъпанати, нали ще се отвори дупка в бюджета ,голяма колкото Черно море...и после откъде пари за запалати, пенсии,болници и училища
205
1
 
7
 
! Отговори
Дизел - 3лв преди 12 години
Младо Герберче върви пеш и си свирука...