Еколози искат прокурорска проверка на директорски конкурс

Не са спазени изискванията в конкурса за природен парк "Витоша"
29 фев 2012 20:04,
11
Еколози искат прокурорска проверка на директорски конкурс
Снимка: Bulphoto

Сдружението „Балкани“ съобщи, че е поискало от Софийската районна прокуратура проверка на конкурса за директор на Държавен природен парк „Витоша“.

Еколозите са изпратили сигнали и до Министерството на земеделието и храните, и до главния инспекторат към Министерския съвет с искане да се упражни контрол върху назначението на нов директора на парка, обявено през седмицата от Изпълнителната агенция по горите.

Еколозите настояват да се обяви за нищожно класирането на Снежана Петрова на първо място заради несъответствие на професионалната ѝ квалификация с изискванията за заеманата длъжност. Природозащитниците посочват, че вместо Петрова за победител в конкурса би трябвало да бъде обявена класираната на второ място инж. Добромира Димова, досегашен зам.-директор на природен парк „Витоша“.

Сдружението посочва, че съгласно заповедта за обявяване на конкурса за директор на природен парк „Витоша“ кандидатите е трябвало да представят документ, който да удостоверява трудов стаж или професионален опит по специалността най-малко 7 години, придобит след завършване на висше лесовъдско образование.

При подаването на документите за участие кандидатите в конкурса са били информирани за длъжностната характеристика за поста "Директор на държавен природен парк“, където е било посочено, че за нея се изисква магистърска степен в областта на лесовъдството или екологията и опазването на околната среда в горските екосистеми, посочват от сдружението.

Още по темата
Справка на сайта на „Агролеспроект“, където е работила класираната на първо място в конкурса Снежана Петрова, показва, че тя е ландшафтен архитект. Изводът на еколозите е, че тя е класирана на първо място при неспазване на изискванията на конкурса и би следвало да бъде дисквалифицирана.

Агенцията по горите обяви резултатите от конкурса за нов директор на природен парк „Витоша“ на 24 февруари. Новото назначение беше очаквано от екологичните организации заради подозрението, че чрез конкурсите за нови директори държавата цели отстраняването на сегашния шеф на парк „Витоша" Тома Белев. Той стана неудобен след скандалите около поправките в закона за горите, с които се разреши учредяването на право на строеж за изграждането на ски влекове върху горски терени без промяна на предназначението на терените.

Директорът на агенцията по горите Бисер Дачев обясни в началото на януари пред Investor.bg, че конкурсите за нови директори на природните паркове не са чистка, а се налагат заради изискванията, заложени в закона за горите, приет през пролетта на миналата година. Според текстовете освен директорите на природни паркове на задължителен конкурс подлежи и изборът на регионалните директори на горските управления.

Още екологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
стефанова преди 12 години
Напълно съм съгласна с 1 и 2. Аман от калинки с дипломи менте на хариэановци веэ дипломи. Тома Белев чудесно се справя с работата но не е удобен на мафията и не е наше момче.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Старият директор си бе директно за уволнение,а не отстраняване чрез конкурс.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия платени еколози вече откровено дразнят! Какво сега - бизнес-интереси ли имат или ги дразни директора, защото няма да им играе по гайдата??? Вместо да се погрижат за нелегалната поголовна сеч и да "борят" болестите по дърветата - тия мижитурки седнали конкурси за назначение да обсъждат!!! Чудно ми е, тия еколози колко дървета са засадили и колко паркове са облагородили и създали? Или трябва да си оправдаят наливаните пари в тяхната организация и реват за щяло и нещяло...
4
0
 
4
 
! Отговори
Stanyo преди 12 години
Всяка година стотци декари гори изсъхват нападнати от корояд и никои не взима мерки да се ограничи заразата.Вместо еколозите да ходят да бият с тъпаните и да се занимават кой ще е директор може да направят нещо по въпроса. А директора си беше за уволнвние щом допуска да се унищова гората и с всичката си наглост да обяснява че това са си нормални природни процеси. Прочетете статията: trud.bg/Article.asp?ArticleId=1030064
3
0
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Ха ха ха . Тези са наивници. ББ не търпи по умен от него. Няма шанс никой, който е образован.
2
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не че взимам страна ама защо висше образование ще е необходимо за директор на планина "Витоша".С какво някакъв имащ висше лесовъдско образование ще е по добър от някакъв нямащ?Какво нов вид ядрен реактор ли ще конструират в тая *** гора?Или може би космически кораб?Все пак е някаква гора и планина.Дърветата си растат тревата и храстите също.Дъжда вали слънцето грее.Чат пат стават земетресения.Е с какво лесовъдско образование е по добро от някакво друго?
1
0
 
9
 
! Отговори
калинка преди 12 години
Вие къде живеете,на всякъде е партиино назначаване-може и без качества и образование