Честваме 134 години от Освобождението

На 3 март 1878 г. България възкръсва на картата на Европа
Обновена: 3 мар 2012 11:33 | 3 мар 2012 08:39, Елка Василева
459
Честваме 134 години от Освобождението
Храм-паметникът Шипка. Снимка: архив, Булфото

България тържествено отбелязва днес 134 години от Освобождението от османско иго.

На 3 март 1878 г. около 17.00 ч. в Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, Русия и Османската империя подписват мирен договор.

Той слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Съгласно договора се създава автономно, трибутарно (плащащо данък) българско княжество с християнско правителство и народна милиция.

Българската държава възкръсва след близо пет века османско владичество. Площта й е над 170 000 кв. км. Границите й обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

Голяма като територия и население България обаче не влиза в сметките на Великите сили. Няколко месеца по-късно, през юни 1878 г. на Берлинския конгрес картата е прекроена и България е разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


459
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е платила 32 тона злато за т.нар. 'освободителна' война. Пито - платено. Все едно да благодаря на магазинера, че му купувам стоката.
348
0
 
1
 
! Отговори
skanager преди 12 години
chestito na bg.
347
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
rysia shte ni osvobodi i ot novoto robstvo ,kakto ni osvobodi i ot tyrskoto igo i podtisnichestvo ,taka i shte ni osvobodi i ot amerikanskoto prisastvie i ostanalata paplach ot izmenici na balgaria.taka niama da varvi s genocida na balgarskia narod nalagan ot imperializma i kapitalizma.
346
0
 
8
 
! Отговори
иван преди 12 години
Някои хора тук са много объркани. Руснаците били много лоши, искали да ни поробят?! Много *** си имаме! Нямат капка възпитание и уважение към десетките хиляди загинали руски войници за свободата ни, а те са славяни като нас и са се биели с тази мисъл. Отдавам почит на Русия. Не приемам всякакви измишльотини омаловажаващи приноса на руснаците за освобождението.
345
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не смея да честитя празника, защото не го заслужаваме. Тези БЪЛГАРСКИ МЪЖЕ, които имат заслуга за този празник нямат нищо общо с тази мрънкаща, алчна, злобна, завистлива, мързелива и жалка ***, която живее тук сега. Днес не е ден за гордост, а за срам от пролятата кръв на тези хора. Опозорихме ги! Смачкахме им идеалите! И по знамето ни днес кръвта е пиянска, а не героична. Защо умираха тогава? За кой? Камбаните бият, чуйте ги !
344
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
oshte edin pat shte se naloji da doidat kraino vreme e rysite da doidat i dadat edin yrok na ypravliavashtite da si vzimat kyfarite i biagat prez glava v amerika.
343
4
 
9
 
! Отговори
doc. N. K. преди 12 години
Слава на руските и съюзническите войски и на българските борци отвоювали освобождението ни от най-жестокото, примитивно и фанатично робство което познава светът - отоманското !
342
1
 
1
 
! Отговори
Бакинец преди 12 години
А и разработката на каспийския нефт е започнала след 600-метровия фонтан нефт през 1878 ...
341
12
 
4
 
! Отговори
Борис Тодоров преди 12 години
Трети март - си е трети март. Руската империя победила, а победителите пишат историята. Там - в историята, Руската империя записала намерение за Българска държава с определени граници и неконтролирано окупиране на територия на тази държава за неопределено време от войските на Русия. Вероятно не всички са наясно, но в този договор, както се оказа имало гаранции не толкова за независима българска държава, колкото за независимостта на други три балкански държави и уреждане на териториални вземания на Русия на азиатския фронт на войната, които осигурявали проход на нефтените пътища пряко от Каспийско до Черно море. Справка: Нефтените кладенци на Каспийско море били собственост на Ротшилд. Същият финансирал руския император в тази конфликт. Тази война гарантирала, че от двете страни на Черно море, по трасето на нефта към Европа ще има контролирани от Русия територии, т.е. безпроблемен пренос на нефт от Каспий към пазарите в Европа. Иначе за какъв му е в Азия нефта на Ротшилд, който финансирал тази война на Руската империя? Стойността на разходите в размер на 32,5 тона злато бе изцяло разплатена след 5 октомври 1 908 г., когато цар Фердинанд l обяви с Манифест Независимостта на Царство България.
340
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поклон върху праха на великий български мъченик, че в днешните времена можем да си послужим с неговото име. Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр. Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и пр., са били против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския Русчук, 1-й март 1886 г.
339
2
 
10
 
! Отговори
БГ преди 12 години
ДА ЖИВЕЕЕ БЪЛГАРИЯ И МЕТАЛА:)
338
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
честит празник на всички Българи с блогодарност към всички Руснаци който омряха за България .за Българите които се бориха да има България на картата-
337
0
 
0
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Ще рискувам, напиши в търсачката hu6amini
336
1
 
2
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
435 Има някакъв филтър, който яде инфото което постваш. Преди малко публикува двете ми имена и след минута изчезнаха. Сега пак, виждам само момента с "ако искаш прати скайпа на , защото".
335
3
 
5
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
434-ти съжалявам за загубата ти, за съжаление това се случва постоянно в тази страна. Знам, че ще ме изядат рано или късно, просто е адски трудно да си българин в казана на дявола, ако се досещаш накъде бия. Не обичам България толкова по исторически причини, колкото заради това, че съм роден тук и безброй хора са дали живота си за тая земя, за да можем ние да имаме шанс за по-добър живот. За това вероятно си мечтая за нещо, което тук минава за загубена кауза.
334
1
 
1
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Скайпа ми е почти невъзможен за разгадаване, поради което съм и с единствен по рода си ник в света. Не знам дали мога да ти имам доверие, като ти го поверя.
333
1
 
0
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
427-ми получавал съм обратна информация от страни като Словения, Германия както и от Острова, че продукцията ми е най-хубавото нещо което са получавали и занапред ще работят с мен. Само това ще ти кажа, не смятам да конкретизирам повече.
332
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно ми е къде на този празник се е свряло лицето Уорлик , надявам се че е отишал да поднесе венец на освободителите
331
1
 
3
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Произвеждам стока с най-високо качество на загуба откак се помня. На етикета вместо да пиша задължителното "Made in EU" пиша "Made in Bulgaria". Произвеждам за повечето напреднали страни и съм търсен само заради качеството което предлагам. В момента се опитват да ме сринат големи компании, само защото подбивам евтината им стока (по цена и качество) с нещо съвършено. Продукта ми е получил "отличен" от немците, а едва свързвам двата края тук. Няма да си правя реклама с какво се занимавам.
330
2
 
7
 
! Отговори
демос преди 12 години
Руснаците ни освободиха от турците-вечна им памет.Руснаците ни натрапиха комунизма.Ще им бъдем вечно признателни, ако ни освободят отново.И те и ние видяхме,че експеримента комунизъм не даде резултат,поради което се отказаха.Сега сме подложени на друг експеримент "демократичен капиталокомунизъм".Виждаме,че за близо четвърт век и тоя експеримент не върви.Комунистите ни учеха,че от един строй в друг се преминава с революция.Ако не се откажете доброволно от експеримента ще приложим вашият опит.