Военни почести и цветя в цяла България за Освобождението

Националният празник беше отбелязан във всички краища на страната ни
Обновена: 3 мар 2012 13:58 | 3 мар 2012 13:41, Елка Василева
48

Плевен. Снимка: БТА

 

Тържества за националния празник Трети март се състояха в цялата страна.

Венци и цветя на признателност покриха десетките монументи и паметни знаци, издигнати във Великотърновския край от поколенията по пътя на руските войски и българските опълченци от р. Дунав до Балкана.

Празничните прояви започнаха в първия освободен български град Свищов с благодарствен молебен в катедралния храм "Света Троица" и тържествен ритуал в местността "Паметниците". Тук за вечни времена се съхранява прахът на 812 руски воини, загинали при форсирането на р. Дунав през лятото на 1877 г.

Край Братската могила в с.Горна Студена, Свищовско, където в началото на войната е била Главната квартира на руската армия и първата полева военна болница, бе отслужена заупокойна панихида в памет на над 3000 руски войници и офицери, починали от раните си при боевете на Шипка, Плевен, Ловеч, Никопол и погребани в
селото.

С ритуал по издигане на националното знаме и военни почести бе отбелязан празникът във Велико Търново. Пред Вечния огън в криптата на паметника "Майка България" бяха поднесени венци и цветя от името на държавни институции и обществени организации, много граждани.

В Плевен по случай националния празник митрополит Игнатий отслужи панихида в памет на 31000 бойци от многонационалната руска имперска армия и 4500 от съюзническата румънска армия, отдали живота си в Плевенската епопея.

Службата бе пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец". Историческият паметник пази спомена за битката край града, която според историците е изиграла решаваща роля за победоносния изход на Освободителната руско-турска война от 1877-78 г.

Почетен караул на Военноморските сили във Варна отдаде почести в памет на загиналите за Освобождението на България на общоградското тържество в Добрич. С тържествен ритуал на празника бяха издигнати националният трикольор, знамето на Европейския съюз и флагът на Добрич.

С военни почести и издигане на националния флаг започна официалната церемония по отбелязването на националния празник 3 март във Враца. Благодарствен водосвет-молебен отслужи Траянополският епископ Киприян. Бяха поднесени венци и цветя на признателност.

С възстановка на събитията от Освобождението на Видин от османската власт бе отбелязан националният празник в града.

Националният празник на България беше отбелязан с тържествена програма и в Кюстендил. Присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметника "Булаир", а след това на централния площад започна музикална програма. По повод Трети март по инициатива на кмета на общината бяха раздадени 2000 български знамена.

С тържествен ритуал за издигане на националния трибагреник тази сутрин на централния градски площад "Свобода" в Силистра започнаха проявите по случай Трети март.

В силистренския държавен архив се пази документ за  отбелязване на шестата годишнина от Освобождението – предписание на кмета на Силистра Гено Чолаков до местния "митрополитски свещеннику-наместник" за отслужване на панихида. Интересното е, че празникът се провежда в изборен ден за нов състав на
градското общинско управление.

С панихида и шествие в Търговище бе отбелязана 134-ата годишнина от Освобождението на България. Признателни потомци се събраха в храм "Свети Иван Рилски",  където свещеноиконом Славчо Проданов отслужи панихида за  загиналите за свободата на България руски, румънски и финландски войни и български опълченци.

Пред погледите на десетки граждани на централния площад "Свобода" в областния град се състоя церемония по вдигане на националния флаг. След това присъстващите официални лица, граждани и ученици поеха в шествие към Паметника на българо-руската дружба в Боровата гора до града. Шествието бе водено от градския духов оркестър и фанфарната музика към Първо ОУ "Христо Ботев", които повдигаха патриотичния дух на множеството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Освобождението
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
2
 
! Отговори
balgarin преди 12 години
shto ne ste pisali ot koi ni osvobodeni ,osvobodeni sme ot tyrskoto igo i podtisnichestvo ot car nikolai 2 s ryski rymanski finski voini i balgarsko opalchenie i dr.tyrcia za men e vrag i shte si ostane vrag za balgaria nomer edno sa agariancite.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
rysia rysia rysia rysia tva istinata .qd li vie .
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха и оркестъра с камуфлажи и кубинки. Сега нали почти не остана армия можеха поне оркестрантите да ги облечат с подобаващи за случая парадни униформи
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де, що от статията не става ясно от какво сме се освободили? България празнува Освобождението! Ама освобождение от кого? Ако някой необразован *** случайно се зачете, ще се чуди за какво Освобождение става дума? хМ...
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно ми е къде на този празник се е свряло лицето Уорлик , надявам се че е отишал да поднесе венец на освободителите
25
5
 
15
 
! Отговори
ТЯ преди 12 години
Честит Национален празник на всикчи българи.
24
2
 
1
 
! Отговори
D.Ivanov преди 12 години
Kutev,i na tez tuka li davash pari.Imaite sram ot Boga,pone......
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако искате да гледате истински празнични предавания на истинска българска телевизя подискана от СЕМ и всички безродни правителства досега обръщаите на СКАТ . АЛФА е притежание на дегазираният КЮРД Волен Сидеров който с джафкане тушира всякъкви гафове и задколисни анти български закони и прояви от правителството и парламенто .
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле колко грозни парадни униформи имат.По мое време камуфлажа беше само бойна или тренировъчна униформа.Отпуска или парад само с парадна униформа. Идеално изгладена и парадни обувки не кубинки.
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога ли ще се освободим от тая в парламента ?
20
6
 
2
 
! Отговори
! преди 12 години
Алфа тв -единствената независима медия
19
8
 
13
 
! Отговори
Бени преди 12 години
Каква военна почест от шайка еничари предвождани от дементният старец Аню Ангелов с главнокомандващ Росен Шута ? Честит празник на всички които се чувстват българи . Днес да покажем съпричасност с дедите си които са мряли за нас . Предлагам да не включваме БОСФОР ТВ и подобни медии КОНТРОЛИРАНИ ИЛИ КУПЕНИ ОТ ТУРЦИЯ У НАС .
18
12
 
10
 
! Отговори
истината преди 12 години
Добре,че е митингът на АТАКА,за да се почуства националния празник!
17
13
 
17
 
! Отговори
ХГ преди 12 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИМА И СЛЕД ОЩЕ 13 ВЕКА КОЙТО ПЛЮЕ ПО РОДИНАТА СИ Е БЕЗРОДНИК ***.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ ДА ПОЧЕТЕМ ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКА ВЛАСТ
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При целия тоя патриотизъм днес не знам как хората не осъзнават, че това което празнуваме вече не съществува. От 5 години земите ни, народа ни са вече част от Брюкселската империя. Това за, което те дадоха живота си ние просто го подарихме. Ние не желам свободата, която те извоюваха. НИЕ НЯМАМЕ ПРАВО ДА ПРАЗНИУВАМЕ ОСВОБОЖДЕНИЕТО!!!
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз празнувам тодоров ден,а не 3 март,какво е това,от едно иго под друго иго
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито Освобождение, Българи!Добре, че преди 135-140 г не са живяли съвременните ни политици, защото ако те бяха тогавашния елит на обществото и днес щяхме да сме под робство! Но елита на обществото за съжаление отразява упадъка на морала и ценностите на българина, защото това са хора от нас и избрани от нас! Искам да запитам КЪДЕ СА ВЕНЦИТЕ И ЦВЕТЯТА ОТ БЪЛГАРСКАТА ПАРТИЯ ДПС на 3-ти МАРТ?
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИСКАХ ДА КАЖА 17.03.2012
12
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРАЗНУВАТЕ ЛИ РОБИ ?КОГАТО СЕ ОСВОБОДИМ ОТ МУТРОКОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ НАРЕЧЕНА ДС,КОГАТО РАЗБИЕМ МОНОПОЛА,КОГАТО БЪЛГАРИТЕ НЕ РОБУВАТ НА БАНКИ ТОГАВА ЩЕ СИ КАЖЕМ ,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СКЪПИ БЪЛГАРИ,СЕГА СМЕ РОБИ ,СЕГА СМЕ ДЕГРАДИРАЛА НАЦИЯ ,СЕГА СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ПОРЪЧКОВИ УБИЙСТВА И КОРУПЦИЯ,100 000 ЧОВЕКА ДВА ДНИ И ЩЕ СВАЛЯ ОКОВИТЕ
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ПО-ГОЛЯМА ГАВРА С ПАМЕТТА НА ГЕРОИТЕ ОТ ТАЗИ ДА ВИДИШ ТЕХНИТЕ ПАМЕТНИЦИ ОТРУПАНИ С ВЕНЦИ НА ВСЯКАКВИ ЛИЦЕМЕРНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ. НЕКА 07.03.2012 БЪДЕ НАЧАЛОТО НА ПРОМЯНАТА !!!