Опяха монополистите заради високите цени на горивата

„СИЛА” организира пореден национален протест
4 мар 2012 17:40,
100
Опяха монополистите заради високите цени на горивата
В Благоевград обесиха монополистите. Снимка: БТА

Пореден национален протест срещу високите цени на горивата организираха от Гражданско сдружение „СИЛА”.

В столицата протестът започна от 15.00 часа пред храм-паметника „Александър Невски”.
Сред исканията на Гражданско сдружение „СИЛА” са гласуването на мораториум на цените на горивата, като се замразят цената както на едро, така и на дребно, докато Комисията за защита на конкуренцията не се произнесе дали има или няма монопол на пазара с горивата.

Има искане и за намаляване на митата на акцизите, съобразени със стандарта на живот, което го имаше и при миналогодишните протести. Иска се също да има граничен контрол и да се знае коя фирма какво внася и какво е качеството на внесеното гориво.

Протестиращите в София заявиха, че реалната цена на литър бензин е 2 лева. Те отново настояха да бъде намален ДДС за горивата на 16% и да бъде либерализиран вносът на горива. Повечето от протестиращите се изказаха за бойкот на продукцията на рафинерията в Бургас.

Под мотото "Не на безумните цени на горивата и ниския стандарт на живот!" премина протестът в Благоевград, където се включиха няколко десетки граждани с автомобили, предвождани от велосипедисти и мотоциклетисти.
Автоколоната на участниците в протеста спря за десетина минути при разклона за Кулата. От надлеза, по който тук преминава първокласен път Е-79, бяха спуснати три чучела,символизиращи монополистите на горива, ток и мобилни оператори. Символичният акт бе съпроводен и от "опело", извършено от поп, в какъвто се бе превъплатил един от протестиращите.

Само десетина бургазлии се събраха в 16.00 часа пред сградата на община Бургас, за да участват във втория протест срещу високите цени на горивата. „Правителството в последните 10-15 дни взе отношение относно лекарствената политика и цените на някои лекарства може да се намалят. Ние искаме същото, но с горивата. Да се предприеме национална политика от държавата. Разбира се, на всички е добре известно, че не е никак лесно да се справим с този проблем”, смятат протестиращите.

Над 1000 души и около 200 автомобила се включиха във втория протест срещу високите цени на горивата в Пазарджик.

Протестиращите  развяваха  от автомобилите си български знамена и носиха плакати с надписи "Не на безумните цени на горивата".

Протестът премина нормално и спокойно, а участниците в него заявиха, че ако и този път няма реакция от страна на държавата, ще продължат с протестните действия, като се очаква да се включат в насрочения за 17 март национален протест срещу безобразията в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: горивасилапротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kradete be ......ili koito vzeme toi shte kara
77
0
 
0
 
! Отговори
бай Промо преди 12 години
Отн.: 'Няма такова нещо като безсмислено протестиране.'Има и още как .. напр. когато протестиращите са тотално дезориентирани и не знаят какво правят.Протестират срещу цените на горивата хубаво, ами защо отиват с 1000 автомобила на протеста за да правят още оборот на горивата. Защо не отидат с един техно-TIR напр и с велосипеди.Защо не се намерят всички причини за цените на горивата у нас. Това с монополите, с акцизите и ДДС-то добре, обаче има и др. и точно тези 'и други' са най-интересните.
76
0
 
0
 
! Отговори
асен преди 12 години
проблема 90-ти не е в Лукоил а в данъчните надбавки които България начислява под натиска на евросъюза, а именно 1.32лв.+акциз=2.05 лв+ддс=2.45лв+ТО=2.65лв. крайна цена за 1 литър.При други обстоятелства цената за литър гориво щеше да бъде 1.44лв.за 1 литър,към днешна дата.
75
0
 
1
 
! Отговори
Alex преди 12 години
Няма такова нещо като безсмислено протестиране. Ако си трайкаме никога нищо няма да постигнем. Даже да няма реални резултати, самото искане е индикатор че нещо не е на ред и ще се ослушват за него. България е на това дередже точно от тоя начин на мислене "За какво да се захващам като няма смисъл." Протести трябва да има мирни или не, само това е начина да се покаже на властимащите че и те отговарят пред някого.
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва 1000 души да блокират Лукойл в Бургас да няма движение, 500 Евро заплати ??? Вие сте невменяеми...
73
1
 
16
 
! Отговори
Д-ра преди 12 години
Това правителство ни води към ситуация по-зле и от Жан Виденовата, да ги махнем от власт а ако следващите се опитат да се оправдават с настоящето и тях ще махнем, Белгия повече от година беше без правителство да сте чули да е фалирала? Аз не!
72
1
 
18
 
! Отговори
Смут преди 12 години
Аз съм на същото мение,че не да искаме намаляне на цените,защото това увеличение си е на сетовен ниво,а да скандираме минималната заплата вече да е 500еу.С нас се подиграват.10бр. яйца са вече 5лв хора ,ще видите сега агнешкото колко ще бъде,след това бъдете готови и за другите продукти които следват увеличението.
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В средата на 80-те обикновеният стана 78 ст. литъра, а супера 98 ст.
70
0
 
15
 
! Отговори
глупави сме преди 12 години
Не трябва да протестираме срещу няколкото стотинки повече за бензин и дизел ,а срещу ниските заплати . Големи сме *** българите . Нали се вдигат цените на всичко що има да се продава , редно е да се вдигнат сега и заплатите . Няма да го направят доброволно , затова на площада и така .
69
3
 
29
 
! Отговори
Vitus преди 12 години
Просто не мога да разбера, как очаквате да получавате европейски заплати, като Българиа нищо не произвежда, нищо не развива. Парите не идват от офиси и кантори. Естествено, че българинът е беден.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ушевите глобяваха ли ви
67
1
 
6
 
! Отговори
асен преди 12 години
върнете се назад във времето и си спомнете...новите монополи изяждат държавата ни.
66
2
 
8
 
! Отговори
асен преди 12 години
монопола на европейския съюз.
65
1
 
23
 
! Отговори
Чегевара преди 12 години
Да вземем гьостериците братя и да изметем монопола от ТАТКОВИНАТА ни !!!!!!!!!!!!!!!
64
11
 
7
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 12 години
И салама е скъп, що не спрете да ядете и серете 1 седмица а ?! Бати смеха...
63
1
 
21
 
! Отговори
асен преди 12 години
цената на горивата в лукоил средно за 1л. е 1.32лв. останалото са акциз и ддс.
62
0
 
9
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
И като се събуди - краката ти отвити.. Цял Лос Анджелис не заредил 1 седмица ?! Ти чуваш ли се бе ***, ако не заредят само 1 ден ще го съобщят по всички телевизии и първо виж колко лева е един галон бензин или дизел в Америка на фона на техния стандарт. Знаеш ли как му дреме на завода че ти няма да заредиш за 9лева и 50 стотинки бензин ? Те печелят от корпоративни клиенти които на ден влачат колкото ти за цял живот няма да заредиш, щом те не мрънкат го боли оная работа за теб Лукоила..
61
1
 
23
 
! Отговори
ТОНИ преди 12 години
Трябва да протестираме за европейски заплати ,ако получаваме 2000-3500 евро заплата ,няма да ги усещаме тия цени на горивата и не само на горивата ,ами и на всички стоки.ЗАТОВА МАСОВИ ПРОТЕСТИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ.
60
4
 
28
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
Този ЕС,ни разцепи от еб.н.Става като в България-българите имат задължения,*** имат права(България има само задължения,запада само права).То не е вдигане на акцизи всяка година,все по-скъп ток-нали ще правим зелена енергия,забрана да си светим с обикновенни крушки,квоти на всичко(вино,мляко-колко ни кажат толко ще произвеждаме,ако може даже и изобщо).Газта е екологично чиста-що питам и тя има акциз от тази година?Щото трябва да ви клатят все по-яко и то законно.И нека обедняването продължи.
59
2
 
17
 
! Отговори
Велосипеди преди 12 години
Като са скъпи горивата, трябва да обявим кампания 1 ден от месеца без зареждане на гориво - например: всяко 1-во число. Никой да не зарежда. Ходене пеша и с велосипеди. Ако няма ефект - 1 ден от седмицата - например понеделник. Но протестът трябва да е срещу ниските доходи. Не може в ЕС да имаме африкански минимални заплати. На Балканите сме с най-ниски заплати даже. Албания, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина имат по-висока МРЗ. В Турция и Хърватия е 3 пъти по-висока.