"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?"

Преглед на печата на 19 март 2012 година
Обновена: 19 мар 2012 07:56 | 19 мар 2012 07:33, Красимир Ангелов
132
"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?"
Отстраняването на Трайков е основната тема в печата на 19 март. Снимка: Булфото

Промените в кабинета и подадените оставки на Трайчо Трайков и Стефан Константинов са основна тема в българския печат за днешния 19 март.

Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността за оставката на енергийния министър Трайчо Трайков върху ГЕРБ, отбелязва "Сега". Борисов бе категоричен, че без санкцията на партията е невъзможно отстраняването на когото и да било. Това не е възможно без политическата воля на ГЕРБ", бе подчерта той пред ТВ 7.

Външният министър Николай Младенов призна, че организационният гаф, с който започна икономическият форум в Катар, е бил по негова вина, допълва по темата "Дума". "Моя беше грешката, че бизнес форумът в Катар не беше отместен за друг час", са думите на Младенов, цитирани от изданието.

"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?", се пита в заглавието над анализа в "Сега". "Младенов очевидно е по-обигран в пиара и това му гарантира оцеляване въпреки хаоса, който създаде в своето министерство", се посочва в коментара.

"Премиерът е напълно последователен в своите действия - винаги когато прецени, че за екипа, за политиките, за управленската програма на ГЕРБ е наложителна подобна смяна, той не се е колебае да направи персонални промени в МС. В това няма никаква драма, по-важното е те да проведат политиките, които по една или друга причина се забавиха.

Аз лично гледам на новите министри с голяма симпатия, спокойно и оптимистично, споделя в интервю за "Труд" председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

По думите й отстраняването на Трайков се дължи на наслагване на проблеми - проучванията за шистов газ, споразумението "Акта", недостатъчното усвояване на пари по оперативна програма "Конкурентоспособност" и т.н.

Не така обаче мисли червеният депутат Румен Овчаров, според който е смешно да се твърди, че причината за оставката на Трайков е Катар. В интервю за "24 часа" той пояснява: Министерството на икономиката няма представителство там, задачата на Трайков е била да организира българската част от бизнес делегацията. Всичко останало е работа на МВнР и ми се вижда нагло поведението на Николай Младенов.

Очевидно част от проблемите на Трайков идват от енергийните проекти и намесата на Русия, но това не е единственият проблем, заявява пред "Новинар" социологът Живко Георгиев.

"Аз не съм готов прекалено детайлно да анализирам всички онези зони, които се навързват около неговия статус като министър с твърде широк портфейл, но очевидно се държеше като бяла врана в публично дебатираните политически жестове на правителството", смята експертът. По думите му каквото и да значи тази оставка, очевидно премиерът Бойко Борисов стяга редиците.

Във финалната права на мандата навярно му е подсказана идеята, че най-доброто за правителството на ГЕРБ е то да не бъде достатъчно персонифицирано извън неговата мощна фигура. Останалите могат дабъдат в някакъв смисъл прозрачни за широката публика, та когато ги гледат, да виждат него, а не тях самите", анализира Георгиев.

Пред "24 часа" бъдещият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев разкрива своите приоритети:"Малкият и средният бизнес трябва да получат подкрепата по Оперативна програма "Конкурентоспособност", там имаме огромен ресурс от 1,2 млрд. евро, които трябва по най-бързия начин да влязат във фирмите. Малките и средните предприятия са тези, които разкриват работни места и вадят икономиката от кризите... Според мен за 2012 г. трябва да търсим ръст на икономиката около 3 процента, а за следващите години ни е необходим 5 и над 5 на сто."

Да отпадне платеният избор на екип при операции и израждания в болниците. Това обещава новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова в интервю за "Телеграф". Атанасова е категорична, че наредбата за избор на екип е незаконосъобразна.

Новият министър не подкрепя и идеята спешна помощ да мине към областните болници. "Не смятам, че един ангажимент на държавата може да бъде ситуиран в една болница - търговско дружество", категорична е Атанасова.

"Властта без отговори за Студентския град" е водещото заглавие за "Дума". Всички реституции на "земеделска" земя и превръщането й в строежи в столичния Студентски град са извършени според закона, а ако има нарушения, изтеклият срок за давност не позволява да се образуват съдебни дела.

Съдът е отказал да уважи дори жалба на Лесотехническия университет срещу частен строеж в двора му, а незаконно заграбване на терен на Националната спортна академия не може да бъде наказано, понеже изминали над 10 години. Това става ясно от отговорите на МРРБ, МВР, прокуратура, областен управител до просветната комисия в НС, уточнява вестникът.

До 2020 г. картата на България ще бъде прекроена за пореден път, коментира под глава "Преса". Вместо 28-те области те ще станат до 12, предвижда "Национална програма за развитие на България 2020". Стратегията задава рамките на бъдещите оперативни програми, с които страната ще усвоява еврофондовете след 2014 г.

Според водещата новина на "Сега" България ще трябва да вдига още пенсионната възраст за жените. Тежките пенсионни реформи у нас все още не са приключили, става ясно от Бялата книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии на Европейската комисия.

В нея равните условия за пенсиониране на жените и мъжете са сред основните препоръки на Европа към държавите членки. В момента жените у нас се пенсионират три години по-рано, а идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази, разликата да се стопи
на 2 години.

Пазарът на труда в България продължава да се влошава, пише "Капитал Daily". С над 102 хил. души са намалели заетите в България между 15 и 64 г. в сравнение с година по-рано и броят им достигна 2.908 млн, показват данни на Националния статистически институт за миналата година.

Над 25 000 души, които са били осигурявани на 4-часов работен ден, излязоха на светло, информира "Дума". След проверки на НАП и Инспекцията по труда работодателите им вече започват да обявяват, че им плащат за пълно работно време и им внасят осигуровки на двойно по-висок доход.

Природният газ у нас ще поскъпне с над 12 процента от 1 април, съобщава на първа страница "Класа", позовавайки се на Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
По думите му в момента не се наблюдава намаление на цените на нефта по международните пазари, нито на курса на долара спрямо еврото. Това са и двата основни параметъра, които определят цените на синьото гориво у нас.

Темата на "Труд" алармира, че се задава нова вълна на фалити на превозвачи. "Само през последните две години една пета от нашите членове фалираха. Скъпите горива могат да ускорят лавинообразно този процес", коментира зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. Според него в момента само делът на горивото вече е достигнал  50 процента от общата себестойност на превозите.

Според челото на "24 часа" незабележими за окото миникамера, монтирани в рекламните табелки, са най-новият трик, с който измамници крадат пинкодовете на банковите карти. Това разкрива Надя Петрова от Криминална полиция.

Модерните записващи устройства имат батерии, който издържат до 72 часа. На мястото на аналоговите скимери пък навлизат цифровите.

"Монитор" алармира на първа страница за друга мода в кражбите: Невидим четец, разработен от спецове по електроника, е най-новият и модерен начин за източване на банкомати у нас.

Устройството, направено от специална титанова сплав, е по-тънко от милиметър, прилича на дебитна карта и се слага в отвора за истинската.
 


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
3
 
! Отговори
ринго преди 8 години
добър въпрос ....тоя *** и нагаждач е за изритване и то веднага .Нито като седесар нито сега го бива за нещо ходеше като мумия след ебливото Наде и и отваряше вратата .Пальош...
106
0
 
4
 
! Отговори
от 129 преди 8 години
........а шрифтовете на заглавие и подзаглавие - възможно най-неподходящите.
Мога да пиша още далго, благодаря за вниманието - мерси.
Този сайт ми беше любим заради четимостта, стегнатия дизайн и форума
105
0
 
6
 
! Отговори
естет преди 8 години
С този "сурат" на сайта трябва да си купя плазма на стената, бе!
Вътре празно - с кон да играеш, заглавия и снимки - като за кьоравите, номерата на коментарите като за състезатели на олимпиада, ама с цвят, дето не може да разчете, плюс и минус - много лоши пиктограми ...... и т.н., и т.н.
Целта е пакета да се уеднакви, ама към по-лошото. Дано да е за добро..../както казват в сериалите/
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остана, защото Боко му е КУМ.
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дипломацията не е за аматьори. Какъв по-голям непрофесионализъм от този, който показа Младенов? На всичкото отгоре се скри и натопи Трайков. Защо чак сега признава, че е виновен за гафа в Катар? Бойко се усети, но късно. Ей така го подвеждат един по един министрите му.
102
0
 
7
 
! Отговори
ТТТ преди 8 години
.....защото мемзерът Младенов е може би единственият гарант за политическото настояще на Борисов. Еврейското лоби и масонските им ложи са навсякъде!
101
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Какво е станало тук? Нямаше ме за кратко........... и фасонът на сайта се променил. Искам да гласувам, ще пиша, че не ми харесва, преди беше по-добре. Защо се прави това, за да имат специалистите работа ли, или да се побъркаме съвсем.
Всеки ден - ново 20, ама не е 20, ами 220
100
0
 
6
 
! Отговори
Стефчо преди 8 години
Трайков ако си беше избрал кръстник като хората, сега щеше да си спокоен и весел като Младенов, ех младост,младост!!
99
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 8 години
TOZI SEMERJIEV E NAI GOLEMIA IGRA4,,,,,,,,,,,KATO NE MOJE DA GO DIGA DIGA CENITE I NA NAS NI GO NABIVA ,,,,,NO ME BOLI FARA ,,,,,,,NEKOI DRYG DA SE PREKARA .......AZ NE PIA GAZ A SAMO YISKI SA LED I GLEDAM NAPRED
98
0
 
2
 
! Отговори
MLADENOV E ... преди 8 години
TAKA E, NIKOLAI MLADENOV E OT SEMEISTVO NA KOMUNISTI I SLUJITELI NA DS.KVO DRUGO DA NAU4IL OSVEN PODLOSTI I GADOSTI. TAKAVA P--KA NEPORUVBENA KATO NEKO NE SME IMALI. NE ZNAM KAK GO TURPQT V GERB NO E PROTIVEN NA VSI4KI.
97
0
 
4
 
! Отговори
До 115 преди 8 години
Вярно, то наистина никъде не видях или чух снощи, а и днес да се каже нещо за това, хем протеста в Пловдив да беше доста шумен - странна работа, що ли е тази тишина....:)))))))))))))
96
1
 
4
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
За да назначи още посланници като Миглена Плугчиева-депутат от БСП. Бивш зам.министър председател, биш изп.директор на "Агенцията по горите" 8заменки, узаконяване горите на царя/, отговаряща за усвояването на програмите ФАР и САПАРД и т.н. А пък после се плюят по медиите кой бил съсипал държавата и при кого били спрени еврофондовете. Голяма разлика нали.
95
1
 
11
 
! Отговори
до115 преди 8 години
ГЕРБ са платили да не се огласява по медиите!И то с парите на народа!
БЕЗОБРАЗИЕ.
94
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментирайте,защо протестите срещу Б.Борисов на 17.03.2012г. бяха покрити с покривалото на информационото затъмнене.Нито в печата,нито в телевизията и радиото бяха отразени тези протести.Само сайта на Dnes.bg. има смелостта да съобщи за тези събития.Това ли е демокрацията ни?
93
0
 
9
 
! Отговори
НФСБ преди 8 години
Стига с тези комунимуцуни. Трябват нови , честни хора, необвързани с мутри и комуньги-бкп, бсп, герб,атаакка,дпс и тн.
92
1
 
5
 
! Отговори
НФСБ преди 8 години
Всички да си ходят. Само НФСБ.
91
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във Външно министерство и портиерите , знаят , кой е отговорен и кой организира официалните предложения ! Иначе комсомолчето , на чий го крепи там ?
90
0
 
22
 
! Отговори
петър преди 8 години
Младенов не работи нито за ГЕРБ, нито за държавата България . Той работи единствено и само за себе си.Да имаш такъв министър е все едно да имаш змия очиларка в пазвата си.Младенов показа , че може да бъде коварен и непочтен. При това положение какво да очакваме от него?
89
1
 
23
 
! Отговори
марин преди 8 години
Голяма грешка е освобождаването на Трайков. Трябваше да бъде освободен Младенов.Какъв външен министър е той и чии интереси защитава , като се знае произхода му, не е ясно.Накрая се показа , като клеветник .Той е оклеветил Трайков ,заради собствената си некадърност.С оставката на Трайков и назначаването на новите министри от детската градина започва упадъка на Бойко.Съжалявам , но е така.
88
1
 
11
 
! Отговори
!!! преди 8 години
Като гледам отново занимават матряла с циркаджийски номера, а аз да ви кажа ,че за Великден ще купувате козунаци по 5 лева бройката. А честито!