Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Токът по-евтин със 7-ми блок

Ще минат близо 5 години за лиценз на площадката, заяви Александър Николов
Обновена: 28 мар 2012 18:46 | 28 мар 2012 18:46, Красимир Ангелов
36
Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Токът по-евтин със 7-ми блок
Токът щял да бъде по-евтин с нов блок на АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Reuters

С изграждането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" произвежданото електричеството ще струва по-евтино, обяви директорът на централата Александър Николов пред БНР.

"Връзките между новия обект и енергийната система на страна са изградени и те на практика няма да струват нищо. След като няма да се строи допълнителна инфраструктура, няма как токът да не е по-евтин", категоричен бе директорът на АЕЦ "Козлодуй".

Николов подчерта, че има две вътрешни площадки на територията на централата, където може да бъде изграден бъдещия 7-ми блок.

Още по темата

"Площадката в Белене имаше лиценз за изграждане на нова атомна централа, докато площадка "Козлодуй" не разполага с такъв лиценз в момента", добави шефът атомната централа и уточни, че процесът на лицензиране на нова площадка е изключително сложен.

"Необходимо е да се извършат редица проучвания преди това. Необходимо е да бъде направена оценка на въздействието на околната среда. Чак след това може да се говори за самото лицензиране. По мои предположения, това може да се случи за един период от между 3 и 5 години", коментира в заключение Александър Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
19
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Бат`Бойко излезе от ситуацията като доста добър дипломат ... от една страна "новият ни голям брат" САЩ са доволни, че Русия е прецакана и няма да се строи руска централа нищо, че в момента това са най-модерните реактори в света! От друга руснаците загубиха, но не са валат получават възможност да монтират реактора си в "Козлодуй", което е все пак някаква утеха за тях! Най-прецаканият е обикновеният нашенец, понеже всичко започва отначало и трябва да минат поне 15-на години, за да бъде пуснат в експлоатация, направо преебани са /извинявам се за казармената лексика/ живеещите в района на Белене, които разчитаха на тези по различни оценки над 10 хил. работни места
8
2
 
31
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
А колко време ще трае проектирането и изготвянето на площадка и фундамент за 7-и енергоблок , изготвянето на реактора, защото това е поръчка и монтажа на самия реактор - около, та дори и над 5 години?! Дано следващият премиер да е по-решителен, а не сутринта да се води по акъла на руснаците, към 10 часа - по "съветите" на вече закъсалия ЕС, а на обяд и след обяд - по нарежданията на Mr Уорлик! Бойко, ориентирай се към азиатските страни: Япония, Китай, Южна Корея - там е истината! Остави ЕС: щом ние влезохме в него, след 2-3 години я го има, я го няма! Може и по-рано...
7
2
 
20
 
! Отговори
тарикат от бранша преди 12 години
Има си хас шефа на Козлодуй да каже, че Белене ще е по- изгодно...
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Със 7 блок добре а за чии ни е тогава тая газ централа и тя къде ще се връзва ?
5
2
 
10
 
! Отговори
topor преди 12 години
Др. А. Николов, назначен от това правителство, дали е сигурен, че през 2020г. альохите ще се съгласят за удължаването експлоатацията на 5 и 6 блок?И при негативен резултат - една стара руска приказка:" Был когда-то Чернобыл, но остался только БыЛ. Был когда-то Козлозуй, но остался толко ***"
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Общо взето цялата процедура от подаването на проект за одобрение до началото на производство ще отнеме, както чета, към 12-13 години, т.е. дори в момента да започнем, няма да имаме резултати преди 2025 г., когато не е ясно дали ще сме успели да удължим с V и/или V блок и какви ТЕЦ-ове ще са ни останали. Така че да инвестираме в свещи.
3
2
 
21
 
! Отговори
блажени вярващите преди 12 години
След 5 години я по-евтин , я - *** . Пък след като умрете в рая всичко ще е без пари .
2
1
 
16
 
! Отговори
* преди 12 години
Ама това ще стане след 10-на години, точно когато приключва живота на 5-ти и 6-ти блок.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дано, ама надали.

Спонсорирани публикации