През 2060 г. ще има повече баби и дядовци отколкото внуци

Световния ден на здравето 7 април отбелязваме днес
7 апр 2012 09:38, Елка Василева
38
През 2060 г. ще има повече баби и дядовци отколкото внуци
През 2060 г. ще има повече баби и дядовци, отколкото внуци, прогнозират експерти. Снимка: архив, Булфото

Застаряването на населението и здравето - е темата на тазгодишния Световен ден на здравето 7 април, информира сайтът на Световната здравна организация. От СЗО призовават да се предприемат спешни действия, за да се гарантира, че в момент, когато населението на света застарява бързо, хората в напреднала възраст ще живеят във възможно най-добро здраве.

Според официални данни на НСИ прогнозното население на България през 2060 г. ще бъде около 5,3 милиона души. От прогнозните данни се вижда, че младите хора до 20 години у нас през 2060 г. се очаква да бъдат около 1 милион. Хората в продуктивна възраст между 20 и 40 години през 2060 се очаква да бъдат около 1,3 милиона души, между 40 и 60 години - около 1 милион души и от 60 годишна възраст нагоре - приблизително 2 милиона души. Тези данни ясно показват, че пирамидалната структура на населението се обръща и приблизително на двама пенсионери през 2060 г. ще се пада по един работещ.

Подобна е и структурата на населението в ЕС, сочат данни на Евростат. През 2000 г. в ЕС са живели около 480 млн. души - днес техният брой достига 500 милиона, като приблизително 100 милиона живеят в страните, които ще се присъединят при ново евентуално разширяване на ЕС. Според данни на Евростат населението на ЕС-27 в трудоспособна възраст /между 15-64 г./ е малко повече от две трети от общия брой на населението в ЕС.

Междувременно застаряващото население на Стария континент /над 64-годишна възраст/ значително се увеличава във всички страни. Според експерти никога досега населението на Европа не е било оформено като обърната пирамида - с най-старата възрастова класа най-отгоре и най-малката възрастова класа най-отдолу.

Данни на Евростат сочат, че през 1960 г. пирамидата е имала нормална структура - средно трима млади европейци /на възраст 0-14 г./ са били срещу всеки възрастен човек /на възраст над 65 и повече години/. През 2060 г. ще има повече баби и дядовци, отколкото внуци, предричат експертите.

Нещо повече - експертите предвиждат в бъдещите семейства в ЕС да има повече прапрабаби и прапрадядовци, отколкото сега.

Прогнозните данни на Евростат сочат, че през 2040 г. се очаква Румъния и Латвия да имат най-висока средна възраст на населението си. Швеция се очертава да има една от най-младите популации в Европа, заедно с повечето северни и западноевропейски страни. Демографският модел за Централна и Източна Европа се оформя като значително увеличение на населението с над 65-годишна възраст.

Застаряването на населението без съмнение ще бъде ключово демографско предизвикателство в много европейски страни през следващите 50 години, сочат анализите на експертите. Неговите последици за социално-икономическите системи, като например - Обществени програми за пенсионно осигуряване, здравеопазване или родствени структури, могат да бъдат значителни.

Последните прогнози на Евростат показват, че през следващите 50 години застаряването на населението вероятно ще достигне безпрецедентни нива в над 30 европейски страни, макар че мащабите и скоростта във времето вероятно ще варират. В действителност застаряването на населението вече е реалност в продължение на десетилетия.

СЗО очертава четири ключови действия, които правителствата и обществата могат да предприемат, за да се укрепи активното стареене:

Първо - насърчаване на доброто здраве и здравословното поведение във всички възрасти, за да се предотврати или забави развитието на хронични заболявания.

Второ - минимизиране на последствията от хроничните заболявания посредством ранно откриване и качествени здравни грижи.

Трето - създаване на физическа и социална среда, насърчаваща здравето на възрастните хора.

Четвърто - промяна на обществените нагласи за изграждане на общество, в което се уважава и цени здравето на възрастните хора.

Здравословният начин на живот от най-ранна възраст е ключът към здравето и активното стареене, казва д-р Джон Брада, директор на Департамента за застаряване на населението в СЗО по повод днешния Световен ден на здравето.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** са бъдещето на България.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България шоковите пазарни реформи на МВФ и ЕС като либерализация на цените, приватизация изгодна за западните монополи, реституция и валутен борд водят страната към масова емиграция на младите, обезлюдяване и демографска катастрофа. Погрешната икономическа политика направи България обречена на обезлюдяване, лесно колонизиране и плячкосване на страната от бъдещи регионални сили като Турция.
30
5
 
4
 
! Отговори
емир преди 12 години
Елхамдулиллах, турци, *** и помаци задружно ще мачкаме раята, като по османско време.Ех какви хубави времена идват.
29
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Само сваляне от власт на *** борисов и издигане на националноотговорни Българи-патриоти, може да спаси тая страна !!!- Пресичане на емиграцията, даване на работни места и повишаване на жизнения стандарт;- Привличане в България на 1 000 000 млади и трудоспособни етнически Българи - емигрирали през последните 20 години, както и Българи от Бесарабия, Русия и околните страни;- Пресичане на безконтролното размножаване на нисшата хъхреща раса- САМО ТАКА МОЖЕМ ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ !!!!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България здравеопазване стана синоним на търговия със здраве. Да са ни живи и здрави касапите, търговци със здраве. Да ни е жива и здрава импотентната прокуратура, която охотно си затваря очите за всякакви престъпници, вкл. за тези в бели престилки. Да са ни живи и здрави униформените, които освен да размятат палки друго не знаят и не умеят и незаслужено получават заплати. А рибата се вмирисва откъм главата...
27
1
 
1
 
! Отговори
DO 25 преди 12 години
Ами тогава, ще искат от Европа, така както искат от нас сега - пари, защото са гладни и къщи , защото са на улицата. Винаги някой ще им е длъжен.
26
1
 
3
 
! Отговори
а преди 12 години
Какви глупости пищете за 2060 г. Според преброчването от 2011 г. още сега старите са повече от децата. Делът на децата /0-14 г./ е 13,7%, а на старите / на 65 и повече години/ - 18,5% и сме на 5-то ммясто в света по степен на застаряване.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според официални данни на НСИ прогнозното население на България през 2060 г. ще бъде около 5,3 милиона души.************5,3 милиона души български или ***. Една световна чисека е неизбежна
24
2
 
22
 
! Отговори
тъжно преди 12 години
Минахме през турско робство , 500г , и не можаха да ни заличат , а НАШИТЕ СИ ХОРА , за 50г. ще го направят . Ако има Ад тези хора да се пържат в казаните и да ги ръчкат и е**т 7 милиона дявола !
23
2
 
0
 
! Отговори
Комунист преди 12 години
Изживяваш се, като преродил се Хитлер, това на никой добро не е донесло.
22
2
 
8
 
! Отговори
хм преди 12 години
Младите до 20г щели да бъдат 1млн , а колко от тях ще са българи ? 100к ще има ли поне , за цвят ей така .
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много преди това в България няма да има Българи, тоест България няма да я има. Много преди 2060. Амин. Последният да гаси лампата.
20
1
 
2
 
! Отговори
2020 преди 12 години
Към 2020 петрола ще удари своя пик - цените ще скочат драстично .. хиперинфлация - глад .. та до 2060 не е ясно дали ще има някой който да прави тази статистика. Пукайте сега докато има!
19
1
 
14
 
! Отговори
777 преди 12 години
НИЕ СЕГА СМЕ СВЪРШЕНИ ТЕ ДО 2060 !ВЪВ ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА СМЕ !МАСОВО УМИРАТ ХОРА, ПРЕДИ ДА СА НАВЪРШИЛИ И 50Г. ОТ,, ХУБАВИЯТ ЖИВОТ,,. МЛАДИТЕ БЯГАТ И НЕ СЕ ВРЪЩАТ .ДЕТЕТО Е ВЕЧЕ МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. ПО ДОБРЕ ДА ГО НЯМА ,ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕ КАТО СКОТ .ТОВА И МИСЛЕНЕТО НА ХОРАТА ,Е НЕ ИМ СЕ СЪРДЕТЕ .ТЕ НЕ ИСКАТ ДА ОТГЛЕЖДАТ ДЕЦАТА СИ ВЪВ МИЗЕРИЯ КАТО *** .ДЕЦАТА СА БЪДЕЩЕТО И ИМАТ ПРАВО НА ЩАСТИЕ .КАТО ГЛЕДАМ БЪДЕЩЕ НЯМА!
18
1
 
16
 
! Отговори
българка преди 12 години
B България няма да има ни баби, ни дядовци. Масово умират хора до 60г. А българчета ще се раждат, само че в чужбина. Тук ще раждат *** заради социалните помощи или ще ги оставят друг да ги отглежда.
17
2
 
21
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...и как реагира на тези тенденции правителството, оглавявано от *** *** борисов?- Български майки са изнудвани да връщат майчински;- Необходимият осигурителен стаж за майчински се вдига на ДВЕ години, защото наглите майки ИЗТОЧВАЛИ НОИ !!!!- В същото време безкрайните помощи наливани в ненаситните гърла на мръсномургавите не намаляват !!! Напротив, увеличават се. "Майки с нулев доход бруто" - всички от долната паразитна раса снасят чаавета на конвейер, за сметка на българчетата !!! На практика всяко Българско семейство е принудено да къса от залъкът на своето дете (ако са се осмелили да създадат дете в тая абсурдна държава) за да храни един *** генетичен престъпник и ***, който отказва да учи и работи !!!Тоест налице е ярко изразена рестриктивна политика срещу Българският народ в собствената ни страна политика, която на практика е геноцид !!!Какво бих предложил аз ли? Нещо много просто !!!Да бъдат подбрани 100 000 двойки (впоследствие и още), които да бъдат СПОНСОРИРАНИ от държавата да дадат живот на дете при следните изисквания:- Минимум средно образование за по-нискообразованият от двамата.- Минимална възраст 20 години за по-младият и минимален сбор от годините на двамата 45.- Двойката да живее в законно жилище, без значение собствено или под наем.- Никой от двамата да не е извършвал криминално престъпление.- Специална комисия да прецени дали кандидатите могат и имат готовност да отгледат и възпитат както трябва детето си.- Няма значение дали двойката е сключила брак или живее на семейни начала, но семейните имат приоритет.- Няма значение, дали това ще им е първо дете или второ, трето и т.н. но тези, които искат да родят първо дете имат предимство.Всяка от тези двойки ще получи по 10 000 лева, ако в рамките на една година си родят детенце. Парите ще се изплащат по следната схема:- 1000 лева при раждането.- 1200 лева всяка година от първата до петата.- 3000 лева да бъдат инвестирани в мащабен инфраструктурен проект (например нова линия на софийското метро), който да бъде изграден като акционерно дружество така тези 3000 лева ще носят доходи на семейството и бъдещото дете дългосрочно, чрез гарантирана дивидентна политика.Целият проект би струвал един милиард лева. Подборът на двойките ще гарантира, че ще се родят 100 000 нормални деца, които ще формират едно бъдещо здраво поколение, а не ***, създадени от безотговорни полухора, раждащи само заради помощите. Междувременно ще се изгради от тяхно име нещо мащабно и стойностно, което ще носи ползи не само на тях, но и на по-широк кръг хора десетилетия напред. Ще кажете пари няма. Не съм съгласен. 1 000 000 000 и дори повече е годишният бюджет на ушевото министерство тоест тези пари всяка година се изливат в гърлата на безполезните ушеви ***. Ежегодните помощи на *** надхвърлят тройно тази сума. Нима 100 000 български деца не струват повече от безполезният баласт на обществото? С какво прасюгите или *** заслужават толкова пари?Разбира се това е само моя мечта, която няма как да се сбъдне... не и докато зловредното правителство на криминалният престъпник борисов не бъде свалено от власт.
16
7
 
1
 
! Отговори
valeri преди 12 години
И Евростат като нашите статистици пишат глупости за да си заработят заплатите. От години ни заливат с черни прогнози, но населението се увеличава, не намалява. Когато хората са добре икономически, скача и раждаемоста. Съмнявам се, че Европа ще обеднява следващите години, по вероятно е да забогатява. Моля некадърните статистици, върнете си заплатите, и отивайте да садите картофи.
15
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...а колко от тия 5.3 милиона ще са хора и колко - *** ?!?Не разбирате ли, хора, че ако в най-скоро време не дадем властта в ръцете на държавници-патриоти, а не на безгръбначни толерасти, с България ще е свършено в рамките на нашият живот още ?!? Все още ситуацията не е безнадеждна и нещата могат да се обърнат, ако се вземат мерки за повишаване на жизненият стандарт, пресичане на емиграцията, довеждане в България на етнически българи от чужбина и най-вече, елиминиране на *** чума !
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 2060-та системата твърде много ще прилича на затвор, за да му пука на някой за възрастови групи.
13
2
 
6
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
"Подобна била структурата и в ЕС"?! Абе това важи само за Бг. ,не се мъчете да успокоите народа с разни измислици ! Елате в Германия да видите дали има немско семейство с 1 дете ,повечето са с 2-3 деца ,та и повече , а за турците и арабите тук да не говорим ,6-7 деца !

Спонсорирани публикации