?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци

Паркът ще заработи след месец, инвестицията е 90% италианска
Обновена: 12 апр 2012 20:34 | 12 апр 2012 19:55,
197
?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци
Соларният парк край с. Шишманци. Снимка: Dnes.bg

6 милиона и 500 хиляди евро инвестира консорциум между българи, италианци и китайци в първия голям соларен парк, който се изгражда край пловдивското село Шишманци. Той ще произвежда 3 мегавата електро енергия. Европейският съюз сега ни задължава до 2020 година 20% от консумирания ток да бъде „зелена” енергия. 

Соларният парк край Шишманци е разположен на площ от 57 декара. В момента на площадката кипи усилена работа, тъй като стартът му е след месец. На това място ще се произвежда електричество, което ще може да се използва в следващите 20 години.

„Проектът е доста добър, защото не сме докосвали земеделски земи и такива, които могат да се използват за други цели. Инвестицията е 90% италианска, а на обекта работят само българи”, разказа пред Dnes.bg регионалният мениджър на компанията Анджело Даволи.

Соларните панели могат да произвеждат зелена енергия дори и през зимата.

„Важно е да са добре почистени, за да се ефективни, но дори и през облаците, те пак си произвеждат зелена енергия”, коментира технически ръководител на парка Ваньо Тотев.
 
От фирмата, направила повече от 6 милиона евро инвестиция в района на Пловдив, ще подарят на няколко училища и детски градини соларни конструкции, с които ще може учебните заведения да черпят безплатно ток.

„Те ще могат дори да продават излишното електричество и да правят каквото искат с парите”, заяви българският съдружник в компанията Стефан Ралчев.

Ще се инвестира и в обучение на български ученици.

„Децата ще могат да научат повече за възобновяемите източници и за ползата от този вид енергия, като ще има и екскурзия до фабриката за соларни панели в Китай”, съобщи китайският партньор Киара Уанг.

На обекта работят около 70 човека. Компанията има намерение да изгради и две фабрики на територията на България и да разкрие още около 1000 работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това си е най-обикновено платено съобщение. В българия функционират десетки соларни инсталации с по голяма мощност и върху по голяма площ. AES solar например вече имат 7 парка с мощности между 3.5 и 9 МВт/ч пикови мощности
9
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на италианците.Чисто,красиво,екологично...Няма радиационни убежища за съхраняване на атомния ***,няма пушеци,няма сажди.Няма нередовни доставки.Това е бъдещето.
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А и 6,5 млн евро за 3 мвт. е доста завишена цена, още повече като се има в пред вид, че панелите са китайски
7
1
 
19
 
! Отговори
уплашен преди 12 години
Кой ще ги изплаща тея милиони бе???
6
4
 
16
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
Преди 20г. не си и чувал за компютър,но благодарение на новите технологии,сега четем глупостите ти глобално.След 20г.Зелената енергия ще е масово използвана,защото ще бъде много по ефективна,достъпна и независима от ЕОН,ЧЕЗ И ТОПЛОФИКАЦИЯ.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е хубаво, ное крайно време задължителните изкупни цени да се коригират за сметка на облекчаване на процедурата по присъсдиняване на малките зелени паркове под 20 кв.ч напримерНе е нормално да има спад на панелите за последните 5 г. от 3,6 Евро/ват на 0,9 евро/ват, а цената да си е напрактика все същата
4
2
 
26
 
! Отговори
Хмм преди 12 години
Да, НЕК изкупува соларната на около 10х цената от АЕЦ/ТЕЦ.
3
5
 
22
 
! Отговори
я преди 12 години
и сега с част от сметката за ток ще им избивам печалбите на тия
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
щот сме се сършили да копаме..пустеят и плевясвят земите..
1
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** naj plodorodnata zemq