Евростат изчисли колко още може да работим и живеем след пенсия

Да му мислят шведите - 15,5 години работа, ние пък ще си идем най-рано
Обновена: 19 апр 2012 18:49 | 19 апр 2012 18:32,
57
Евростат изчисли колко още може да работим и живеем след пенсия
Снимка: БТА

Европейците могат да работят доста след сегашната възраст за пенсиониране, сочи проучване на Европейската статистическа служба Евростат. По изчисления за 2010 година средно мъжете и жените в ЕС, които тогава са навършили 65 години, се очаква да живеят без сериозни заболявания до около 74 години

Точното определение е "броят на годините, които човек на определена възраст се очаква да живее без сериозни или умерени здравословни проблеми, което означава, че човекът може да запази обичайната си активност."

Цифрата за жените общо в ЕС е 8,8 години, а за мъжете - 8,7 години. За България този показател при жените след 65 години е 9,9 години, а при мъжете - 8,8 години, се посочва в прессъобщението на Евростат.

Най-дълъг период на живот без сериозни здравословни проблеми след 65 години се очаква в Швеция (15,5 години), Дания (12,8 години) и Люксембург (12,4 години), а най- кратък - в Словакия (2,8 години за жените и 3,3 години за мъжете), Румъния (5 години) и Естония (5,5 години), отбелязват от статистическата агенция.

Очакваната продължителност на живот при хората на 65 години в ЕС е 86 години за жените и 82,4 години за мъжете.

Най-кратка очаквана продължителност на живот при жените след 65 години има в България - 17 години, като след нас се нареждат Румъния (17,2 години за 2009 година) и Словакия (18 години). В тази категория при мъжете България се нарежда на трето място с очаквана продължителност на живота след 65 години - 13,6 години, преди нас са Латвия (13,3 години) и Литва (13,5 години).

Най-голяма е очакваната продължителност на живот при хора след 65 години във Франция (жени - 23,4 години, мъже -18,9), Испания (жени - 22,7 години, мъже -18,6). Италия заема трето място при жените с 22,1 години през 2009 година, а Гърция е трета при мъжете - 18,5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
- Има ли полза България от едно сближаване с тюркската общност?- Първата полза за народа ни е, че ще сме наясно със самите себе си. Ще знаем кои сме и откъде идваме. Лъгани сме много време първо, че сме славяни, сега че сме иранци. Това влияе лошо на обществото ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава. Синът на Атила Ирник, е управлявал страна, която е включвала цяла Западна Русия, Прибалтика, Киев и Крим. Наричала се е България много преди Кубрат. Това се знае в целия свят, а само тук не се изучава. Това нещо беше наложено от панславизма да не си знаем историята.
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само че българите емигрираха или починаха и остават само ***, които не работят заради човешките права на ЕС и ГЕРБ са принудени да търсят и внасят евтини виетнамци за европейско развитие на България.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
объркахме съюза в който влязохме ,мястото ни е в Сребърния съюз
27
2
 
18
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
Защо пък старците да работят повече и да стискат местата , които могат да бъдат дадени на млади хора ? Именно при младите процента на безработица е най-висок от всички възрасти и е едва ли не бум на младежка безработица в момента . Някой да го еня за младите ?
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България, с тези пенсии и заплати и с това ежеминутно повишение на цените проблема с живота след пенсия е решен (такъв няма да има) под мъдрото ръководство на пожарникар и калинки.
25
0
 
25
 
! Отговори
мъж преди 12 години
Защо мъжете се пенсионират по-късно от жените , след като живеят по-малко и работата им е в повечето случаи по-тежка ?
24
0
 
22
 
! Отговори
не ни стигаха преди 12 години
нашите 200 хрантутници в НС , ами и онези в Брюксел дето мислят повече за щастието на кокошките отколкото за доброто на човеците, естествено на първо място е личното им благо.
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не пише в Б-я какъв е периода на живот без сериозни здравословни проблеми след пенсионирането (ако евентуално доживееш), щом в Румъния е две години .... тук... може би минус 2!!!
22
0
 
22
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Освен, че в Турция мъжете могат да се пенсионират на 44-45 години, България превежда пъри на българските изселници там, на които не им достига стаж за пенсиониране...значи нашата държава е мащеха! За пенсионерите тук не може, а там, защо не...?
21
0
 
9
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
От държавите в доклада на ОИСР Турция е с най-млади пенсионери, следвана от Гърция (57 години за мъже и жени) и Словакия (57 г. за жени, 62 за мъже).Най-много работят в САЩ, Исландия и Норвегия - където и мъжете, и жените се пенсионират след 65 г. - по-точно в Исландия и Норвегия възрастта е 67 години за мъже и жени, а в САЩ - 66.Мъжете в 20 от държавите в доклада и жените в 16 от държавите се пенсионират след 62 г. - възрастта, която се оказва проблемна за Франция.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който иска да разбере жестоката истина, да гледа това youtube/watch?v=Xbp6umQT58A и това youtube/watch?v=mII9NZ8MMVM&feature=related
19
1
 
29
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Да ви таковам и европейския съюз и всичкото дето се напъвахме да се натикаме там! В Турция, която не е в ЕС, жените след 10 години трудов стаж имат право на пенсия! И за какво се напъват и те да влизат в ЕС да ги питаш, не могат да обяснят. Все едно Китай да иска да е член на този Еврейски/оппааа европейски ли беше/ Съюз...
18
2
 
15
 
! Отговори
коренът на всяко зло преди 12 години
е егоизмът, казала Майка Тереза.Докато светът не се откаже от алчността си и не заработи за благото на всички и всеки няма да се възцари справедливост.Звучи като утопия, защото кризата е в морала-причина, а кризата във финансите е следствие.ТРУДЪД трябва да е удоволствие и това ще поддържа здрав дух и здраво тяло.
17
1
 
16
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
туй ЕС през носа ни излиза,искахте ЕС ,ха ви сега хак да ви е
16
0
 
17
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
май след определена възраст ,всеки ще трябва да си направи стопанство за самоизхранване,лошото обаче е че като минат *** и опоскат всичко като скакалци си свършен
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
UJAS ZA KAKVO NI TRQBVASHE EVROPA TURCITE 25 GODIN BA4KASH SLED TOVA PENSIQ A NIE OPIKANI I NASRANI NA RABOTA KRETENIZAM
14
1
 
32
 
! Отговори
Трабахо преди 12 години
През последните 10 години все по- малко хора достигат до пенсионна възраст. Много са зачестили случаите на инфаркти и инсулти сред хора на по 40-50 годишна възраст, вече има и 30 годишни болни от рак. Това не е нормално, но съвсем не е и случайно.
13
0
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
То у БГ-то никой така или иначе не получава пенсия. Едва ли това подаяние дет не можеш да си платиш дори режиините и най-необходимите стоки и услуги може да се нарече пенсия. Така че ние такъв проблем нямаме.
12
1
 
32
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Абе какво има да се притесняваме пък ние? Ей сега Боко ще опука и Сребърния фонд и щем не щем ще трябва да се откажем от пенсиите, щот няма да има паре :). Пенсии ще получават само милиционерите, мутрите и висшите членове на ГЕРБ за останалите бач до откат :)))
11
0
 
19
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
на тая shибана държава един лев не и давайте!

Спонсорирани публикации